با توجه به اعلام رسانههای ترکیه و باقی ماندن شمارش کمتر از نیم درصد از آرای صندوقهای انتخابات ریاست جمهوری در ترکیه و ناکامی نامزدها برای کسب آرای لازم، به نظر میرسد انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشیده میشود. با این وجود هنوز شورای عالی انتخابات این موضوع را رسما اعلام نکرده است.
انتخابات دور دوم بین رجب طیب اردوغان و کمال قلیچداراوغلو، دو نامزد انتخابات که بیشترین آرا را به خود اختصاص دادند در روز یکشنبه ۲۸ ماه مه (۷ خرداد) برگزار خواهد شد.
بنابر اعلام صبح دوشنبه رسانههای ترکیه، از جمله شبکه «تیآر تی» با شمارش بیش از ۹۹ درصد آرای انتخابات اردوغان ۴۹/۳۹ درصد آرا و قلیچداراوغلو ۴۴/۹۷ درصد آرا را کسب کردند. با این حال خبرگزاری رسمی دولت، آناتولی، از اتمام شمارش ۹۷/۹۹ درصد آرا خبر داده و نتایج این شمارش را آرای ۴۹/۳۴ درصدی اردوغان و ۴۴/۹۹ درصدی قلیچداراوغلو اعلام کرده است. در هر صورت آنچه مشخص شده این است که هیچ کدام از نامزدها واجد شرایط انتخاب در دور اول نشدهاند. برای انتخاب به عنوان ريیس جمهوری در دور اول، نامزدها باید بیش از ۵۰ درصد آرا را کسب میکردند.
منابع رسمی اعلام کردند که رجیب طیب اردوغان ۲۶ میلیون و ۷۸۴ هزار و ۲۳۶ رای و قلیچداراوغلو ۲۴ میلیون و ۳۸۵ هزار و ۶۶۹ رای را به خود اختصاص دادند.
پیش از این و در اولین ساعات بامداد دوشنبه و در حالی که هنوز شمارش آرا به پایان نرسیده بود، رجب طیب اردوغان در سخنرانی خود که طبق سنت چندین سالهاش بعد از انتخابات انجام میدهد گفت: «درست است که نتیجهی قطعی انتخابات هنوز اعلام نشده اما با اختلاف زیادی ما پیشتاز هستیم.»
کمال قلیچداروغلو نیز بامداد دوشنبه در سخنانی گفت که اردوغان از ملت ترکیه رای اعتماد نگرفته است و «ما در دور دوم انتخابات پیروز خواهیم شد.»
در نظرسنجیهای قبل از انتخابات نیز رقابت بسیار فشرده بود و آمار تا جایی پیشرفت که قلیچداراوغلو، که رهبری یک ائتلاف شش حزبی را بر عهده دارد، کمی از اردوغان پیشی هم گرفت، بهطوری که هردو نظرسنجی روز پایانی طرفداران او را حتی بالاتر از ۵۰ درصد نشان میداد.
این در حالی است که پیش از این تعدادی از چهرههای اپوزیسیون نسبت به کندی روند شمارش آرا ابراز نگرانی کرده بودند.
رجب طیب اردوغان در ساعت ۲ بامداد به وقت استانبول در بالکن محل حزب خود به ایراد سخنرانی پرداخت. او در این سخنرانی اعلام کرده بود که معتقد است میتواند بیش از ۵۰ درصد آرا را به دست آورد.
پیش از پایانش شمارش آرای و در ساعات پایانی شب دو رقیب پیشتاز دامنه رقابت را به فضای مجازی و توییتر بسط داده بودند.
قلیچداراوغلو در توئیتی از ناظران انتخاباتی خواسته بود تا محل شمارش ارا را ترک نکنند، او همچنین با طعنه به اعلام نتایج اولیه در ساعات ابتدایی شمارش آرا توسط خبرگزاری دولتی آناتولی نوشت: «داستانی که با ۶۰ درصد شروع شد اکنون به زیر ۵۰ درصد رسیده است. مردم من امشب نمیخوابم.»
رجب طیب اردوغان هم با انتشار توئیتی با انتقاد از مخالفانش در اعلام نتایج زودهنگام به مانند رقیبش قلیچداراوغلو از ناظران انتخاباتی خواسته بود تا مراقب صندوقهای رای باشد.
- انتخابات تاریخی در ترکیه
رایگیری در انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه که از ساعت ٨ صبح روز یکشنبه ۱۴ ماه مه به وقت محلی آغاز شده بود ساعت پنج عصر به پایان رسید و شعب اخذ رای بسته شدند. با این حال کسانی که در صف بودند اجازه یافتند آرا خود را به صندوق بریزند و پس از آن شمارش آراء آغاز شد.
به گزارش الجزیره «متاسفانه سه نفر - ناظر یک حوزه رایگیری و دو رایدهنده - به دلیل هیجانات محسوس و تنشی که این کشور را فرا گرفته، دچار حمله قلبی شدند.»
میلیونها شهروند واجد شرایط رایدادن در این کشور روز یکشنبه به پای صندوقهای رای رفتهاند.
رجب طیب اردوغان و همسرش امینه اردوغان صبح روز یکشنبه با حضور در یک شعبه اخذ رای در استانبول، رای خود را به صندوق انداختند.
اما کمال قلیچداراوغلو، نماینده ائتلاف اپوزیسیون، و همسرش سلوی قلیچداراوغلو رای خود را در یک شعبه اخذ رای در آنکارا به صندوق انداختند.
۶۴ میلیون شهروند ترکیهای واجد شرایط رایدادن در انتخابات سرنوشتساز روز یکشنبه بودند و گزارشها حکایت از مشارکت بالای شهروندان این کشور در انتخابات داشت.
در چند روز گذشته، انتخابات ترکیه در صدر اخبار مهمترین خبرهای جهان قرار دارد و به تعبیر بسیاری از ناظران این انتخابات «شاید» آغاز یک فصل نوین سیاسی در ترکیه باشد.
- انتخابات پارلمانی در ترکیه
همزمان با انتخابات ریاست جمهوری، انتخابات پارلمانی نیز در ترکیه برگزار شد که طبق اعلام خبرگزاریهای رسمی، حزب «عدالت و توسعه» که رئیس جمهور فعلی ترکیه آن را نمایندگی میکند با کسب ۲۶۶ کرسی از ۶۰۰ کرسی پارلمان پیشتاز رقابت است.
براساس آخرین نتایج اعلام شده پس از حزب عدالت و توسعه (اردوغان) با ۲۶۶ کرسی، حزب جمهوری خلق (قلیچداراوغلو) با ۱۶۸ کرسی، حزب سبز و آینده چپ با ۶۲ کرسی، حزب جنبش ملی گرا با ۵۱ کرسی، حزب خوب با ۴۴ کرسی، حزب رفاه نو با ۵ کرسی و حزب کارگران ترکیه با ۴ کرسی ترکیب پارلمان تازه ترکیه را شکل میدهند.
براساس این نتایج «ائتلاف جمهور» رجب طیب اردوغان شامل حزب عدالت و توسعه و حزب جنبش ملیگرا در مجموع ۳۱۷ کرسی را از آن خود میکند. همچنین «ائتلاف ملت» کمال قلیچداراوغلو به عنوان ائتلاف احزاب اپوزیسیون ۲۱۲ کرسی را کسب میکند.
در بیست و هشتمین دوره رقابت انتخابات پارلمانی ترکیه که همزمان با سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری این کشور در حال برگزاری شد، نامزدهای ۲۴ حزب به همراه ۱۵۱ نامزد مستقل و منفرد برای کسب ۶۰۰ کرسی مجلس در ۸۷ حوزه انتخابیه حضور داشتند.
بنا به اعلام رسانههای ترکیه، حداقل ۱۷ حزب سیاسی ترکیه به صورت مستقل و یا در قالب ائتلافی در جریان بیست و هشتمین دوره انتخابات مجلس، به پارلمان این کشور راه می یابند.
دوره ریاست جمهوری ترکیه پنج ساله است و منتخبان مردم در مجلس ترکیه نیز که ۶۰۰ عضو دارد، در مدت پنج سال بر کرسی مینشینند.