لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۱۴

«سونامی مهاجرت» در جامعه پزشکی ایران به «متخصصان» رسید؛ کمبود ۷۰ هزار نیروی پرستاری 


کمبود پرستار در ایران
کمبود پرستار در ایران

همزمان با شدت گرفتن «موج مهاجرت» نیروهای «متخصص» و افزایش این آمار در بخش درمانی کشور، یک مقام وزارت بهداشت با اشاره به کمبود «۷۰ هزار نیروی پرستاری» در ایران، از اخذ مجوز استخدام برای ۲۵ هزار نفر گفت، اما یادآور شد «در خیلی از مناطق» فراخوان استخدام زده می‌شود اما «داوطلبی وجود ندارد.»

روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران در شماره امروز شنبه ۲۳ اردیبهشت‌ماه خود در ارتباط با «تازه‌ترین تحولات جامعه پزشکی» ایران، نوشته است: تمایل «متخصصان» برای مهاجرت از «پزشکان عمومی» پیشی گرفته است.

به نوشته این رسانه داخلی، روند کنونی در حالی است که «میزان خروجی پزشکان» بعد از دوره کرونا و محدودیت‌های سفر، «دو برابر» شده که این عدد «بین ۶ تا ۱۰ هزار پزشک» متغیر است.

دنیای اقتصاد با انتقاد از اینکه آمارهای دقیق و تفکیکی از سوی «نهادهای رسمی» انتشار نیافته، نوشت: مجموعه پزشکان و پرستارانی که سال گذشته از کشور خارج شده‌اند از «۱۰ هزار نفر» گذشته است.

دهم خردادماه ۱۴۰۱ آماری از سوی «رصدخانه مهاجرت ایران» که زیر مجموعه دانشگاه شریف تهران است و با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران فعالیت می‌کند،‌ انتشار یافت که بر پایه آن، «۷۳ درصد» جامعه «پزشکان و پرستاران» به دلیل «مشکلات کشور» و «وضعیت اقتصادی» ایران، اعلام کرده بودند که «میل به مهاجرت» دارند.

علی جعفريان، استاد گروه جراحی عمومی دانشكده پزشكی دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو انجمن بین‌المللی پیوند کبد نیز چندی پیش با استفاده از هشتگ ‎«#سونامی_مهاجرت»، در توئیتی نوشته بود: «خالی ماندن بیش از ۶۵۰ ظرفیت تخصصی پزشکی حتی در رشته‌هایی مثل قلب و اورولوژی، بیش از گروه پزشکی باید برای مسئولان زنگ خطر را به صدا درآورد. این همان آزمونی است که برای قبولی در هر رشته‌ای سوال خرید و فروش می‌شد.»

از سوی دیگر، عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت جمهوری اسلامی از «معضل کمبود پرستار» در کشور خبر داده و به خبرگزاری «ایسنا» گفته است: نزدیک به «۷۰ هزار نفر» کمبود نیروی پرستاری در تمام بخش‌ها وجود دارد.

این مقام حوزه درمان دولت جمهوری اسلامی با تاکید بر اینکه جذب نیروی جدید «تنها کمک می‌کند که کمبود پرستار عمیق‌تر نشود»، اظهار داشته است: همچنان باید «فضای استخدام» بیشتر فراهم باشد.

او با بیان اینکه در حال حاضر «میانگین کشوری» پرستار به تخت «۰/۹۵» است، اعلام کرد که در برخی مناطق ایران این عدد «از ۰/۶ تا ۱/۲» متغیر است اما استاندارد «۱/۸» است که فاصله قابل توجهی با تعداد موجود دارد.

محمد میرزابیگی، رئیس سازمان نظام پرستاری ایران ۲۷ شهریورماه ۱۴۰۱ به خبرگزاری «ایلنا» گفته بود زمینه‌های «جذب و ماندگاری» پرستاران در کشور فراهم نشده و از مهاجرت «روزانه ۵ تا ۶ پرستار ایرانی» خبر داده است.

او با اعلام اینکه این روند مهاجرت «برای کشور جای نگرانی دارد»، افزوده بود که از «کشورهای اطراف» مانند قزاقستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس و اربیل کردستان عراق تا «کشورهای اروپایی و آمریکایی» مقصد پرستاران ایرانی است.

بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت دولت رئیسی ۲۴ فروردین‌ماه مدعی شده بود ایران در شاخص‌های سلامت، «با فاصله بسیار زیاد» نسبت به دیگر‌ کشورهای منطقه در جایگاه برتر قرار دارد.

این ادعاهای وزیر بهداشت جمهوری اسلامی در حالی مطرح شد که شاخص سالانه رفاه «مؤسسه پژوهشی لگاتوم» که سطح رفته را در کشورهای مختلف دنیا ارزیابی می‌کند، تصویری متفاوت از شاخص سلامت در ایران ارائه داده است.

لگاتوم در رتبه‌بندی سال ۲۰۲۳، ایران را از لحاظ سلامت در «رتبه ۵۸» قرار داده است. رتبه سال گذشته ایران، «۶۲» بود. رتبه منطقه‌ای ایران نیز از لحاظ سلامت «۸» است که سال گذشته نیز همین عدد بوده است.

XS
SM
MD
LG