برنامه جمهوری اسلامی برای مدیریت سبک پوشش که از آن بهعنوان «پوشش عفیفانه» نام برده میشود وارد مرحله تازهای شده و وزیر ارشاد گفته که با اقدام مشترک وزارتخانههای «ارشاد» و «صمت» برای حوزه مد و لباس باید درصدی از بازار را در اختیار بگیریم.
از سوی دیگر علی خضریان سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس روز گذشته در تشریح موضوعات تحت بررسی در جلسه این کمیسیون، از سه طرح «در دست اقدام» خبر داد که به حوزه «حجاب» و «مد و لباس» ارتباط دارند.
سه طرح «طوبی»، «سپید» و «تانیا» از جمله طرحهای «در دست اقدام» نمایندگان مجلس است که این نماینده مجلس از «تبیین» آن در کمیسیون مجلس خبر داده است.
به گفته این نماینده مجلس طرح «طوبی» به «تربیت مربی در حوزه فرهنگسازی حجاب و حفظ زیست عفیفانه»، طرح «سپید» به «برخورد با متخلفان حوزه مد و لباس و پاکسازی فضای مجازی» و طرح «تانیا» به حوزه «برگزاری نمایشگاه» اختصاص دارد.
سه طرح «طوبی»، «سپید» و «تانیا» از جمله طرحهای «در دست اقدام» نمایندگان مجلس است که این نماینده مجلس از «تبیین» آن در کمیسیون مجلس خبر داده است.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت ابراهیم رئیسی روز سهشنبه ۳۰ آبان تاکید کرده که برای پیگیری این موضوع چندین جلسه «قرارگاه زیست عفیفانه» با حضور «رئیس جمهور» تشکیل و طرح این موضوع در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس انجام شده است.
اسماعیلی گفته که برای «پوشاک عفیفانه» باید درصدی از بازار در اختیار بگیریم و اقدامات «بسیار خوبی» در سند مربوطه تعبیه شده است.
منتقدان رویکرد جمهوری اسلامی از دخالت در نوع پوشش مردم بر این باورند که بحث «پوشش عفیفانه» در راستای لایحه «عفاف و حجاب» انجام میشود. لایحهای که هنوز در مسیر رفت و برگشت بین مجلس و شورای نگهبان است.
در همین رابطه اقدامتی هم صورت گرفته است بهطوریکه وزیر ارشاد در ۱۹ شهریور ماه گفته بود که در تهران و همه شهرستانها مراکز عرضه مستقیم پوشاک راهاندازی میشود.
اسماعیلی بصورت ضمنی از بهره گرفتن از ارکان مختلف اقتصادی و سیاسی در این حرکت خبر داده و گفته بود که با «بنیاد برکت» تفاهمنامهای در وزارت «ارشاد» امضا خواهیم کرد تا اینکار «به صورت ملی» انجام شود.
او همچنین از «راهاندازی ۱۱سکوی» فروش «لباس عفیفانه» خبر داده بود.
در همین راستا ۲۱ تیرماه سال جاری نیز دبیر شورای فرهنگ عمومی از تسهیلات قرضالحسنه تا سقف ۳ میلیارد ریال به تولیدکنندگان «لباس عفیفانه» خبر داده بود.
محمد جواد قاسمیان، معاون اجرایی «کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور» نیز در تایید این وام گفته بود که تفاهمنامهای را با یک بانک برای پرداخت وام به طراحان و تولیدکنندگان «پوشاک عفیفانه» امضا کردیم.
موضوع حجاب اجباری و «پوشش عفیفانه» پس از آن بصورت جدی در دستور کار دولت و دستگاههای مختلف قرار گرفت که علی خامنهای روز سهشنبه ۱۵ فروردین در دیدار با مقامات جمهوری اسلامی از نیروهای حامی حجاب اجباری حمایت کرد و در موضعگیری صریح گفت که «کشف حجاب حرام شرعی و سیاسی است» و در واکنش به امتناع شهروندان از رعایت حجاب اجباری مدعی شد که «دشمن با برنامه وارد شده» و افزود: «ما هم باید با برنامه وارد شویم.»
چندی بعد، ابراهیم رئیسی نیز روز چهارشنبه ۱۸ مرداد در واکنش به گسترش حضور زنان با حجاب اختیاری در سطح شهرها که پس از اعتراضات سراسری در سال ۱۴۰۱ روند رو به رشدی گرفته است گفته بود که «هیچ نگران نباشید» و «بدانید حتماً این بساط جمع خواهد شد.»
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، در آن زمان در پاسخ به پرسش خبرنگار صدای آمریکا درباره تهدید ابراهیم رئیسی در زمینه حجاب گفته بود که «ما بر این نظر هستیم که زنان در ایران و همه جای دیگر باید در انتخاب پوشش خود آزاد باشند.»