لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۸

دهمین سالگرد سونامی اقیانوس هند، اشک و آه بی‌پایان بازماندگان


رهاکردن فانوس‌ها، نماد رهایی روح در مراسم یادبود قربانیان سونامی ۲۰۰۴ اقیانوس هند – بان نام خم، تایلند، ۲۶ دسامبر
رهاکردن فانوس‌ها، نماد رهایی روح در مراسم یادبود قربانیان سونامی ۲۰۰۴ اقیانوس هند – بان نام خم، تایلند، ۲۶ دسامبر

سونامی سال ۲۰۰۴ یکی از فجیع‌ترین بلایای طبیعی تاریخ بشر بود، و نزدیک به ۲۵۰.۰۰۰ کشته و بیش از دو میلیون بی‌خانمان برجاگذاشت.

قطاری مملو از مسافران در سری‌لانکا که موج‌هایی به بزرگی فیل آن را از ریل خارج کرد ... یک قایق گشتی در سواحل تایلند که با فشار امواج، نزدیک به دو کیلومتر روی ساحل کشیده شد ... خیابان‌هایی در اندونزی که بر اثر سونامی، همچون رودهای خروشان، رهگذران را به کام مرگ فرستادند...

به گزارش آسوشیتدپرس، خاطرات دلخراش سونامی ۲۰۰۴ (دی ۱۳۸۳) اقیانوس هند، بعد از ده سال، در مراسم یادبودی که روز ۲۶ دسامبر (پنجم دی‌ماه) امسال برگزار شد، همچنان زنده و دهشتناک، جلوی چشم بازماندگان بود. برخی از بازماندگان به چشم خود دیدند که امواج سرکش عزیزان‌شان را فروبلعیدند، اما برخی هنوز بی خبر و چشم‌انتظارند.

در سونامی ۲۶ دسامبر ۲۰۰۴، نزدیک به ۲۵۰.۰۰۰ نفر کشته بیش از دو میلیون بی‌خانمان شدند. شمار قابل توجهی از کشته‌شدگان در کشورهای آسیب دیده، به ویژه در تایلند، مالزی، اندونزی و سریلانکا گردشگران اروپایی بودند که برای تعطیلات کریسمس به آن کشورها سفر کرده بودند. اجساد بسیاری از قربانیان بدون شناسایی، به گورهای دسته‌جمعی سپرده شد.

عامل سونامی زمین لرزه‌ای با شدت ۹.۱ درجه در مقیاس ریشتر در اعماق اقیانوس هند بود. این شدیدترین زلزله منطقه در چهل سال گذشته، بستر اقیانوس را در زیر سواحل جزیره سوماترای اندونزی شکافت؛ میلیاردها تن آب را جابه‌جا کرد و امواجی به ارتفاع چندین برابر ساختمان‌های بسیار بلند را با سرعت جت از جنوب شرقی آسیا تا سواحل شرقی آفریقا پرتاب کرد.

در مراسمی که روز جمعه به مناسبت دهمین سالگرد سونامی در کشورهای جنوب آسیا برگزار شد، بازماندگان با چشمان اشکبار یاد ساکنان و گردشگران کشته شده را گرامی داشتند. کاپیلا میگلراتنی، بازرگان پنجاه ساله،‌ هنگام وقوع سونامی با پسر ۱۴ ساله و برادرش در قطاری در ساحل سریلانکا در حرکت بود که امواج قطار را از خط خارج کرد و پسر و برادرش همراه با ۲.۰۰۰ مسافر دیگر جان خود را از دست دادند. او می گوید «نیازی به یادبود و یادآوری آن روز نیست – اندوه آن واقعه تا آخرین نفس با من خواهد بود.» شمار قربانیان سونامی در سری‌لانکا رویهم بیش از ۳۵.۰۰۰ نفر بود.

در استان آچه اندونزی، که نزدیک‌ترین مکان به مرکز زمین لرزه بود، مراسم یادبود در مسجد جامع شهر آچه، برگزار شد. شهر آچه بیشترین صدمات و خسارات را از سونامی دید؛ اما مسجد جامع آچه یکی از معدود ساختمان‌هایی بود که از سونامی در امان ماند.

در گوشه و کنار تایلند مراسمی برای گرامی‌داشت یاد قربانیان سونامی برگزار شد. نیمی از ۵.۰۰۰ قربانی سونامی در تایلند کشته را گردشگران خارجی تشکیل می‌دادند.

در برخی از کشورهای اروپایی نیز به یاد توریست‌های جان‌باخته مراسمی برگزار شد. استفان لاف‌ون، نخست‌وزیر سوئد، در سخنانی در کلیسای جامع اوپسالا واقع در شمال استکلهم، یاد ۵۴۳ گردشگر سوئدی جان‌باخته در سونامی را گرامی داشت. رئیس جمهوری آلمان نیز با یادآوری ۵۰۰ نفر از مردم کشورش که قربانی سونامی شدند گفت در آن روز، سرنوشت برای مردم محلی و گردشگران خارجی به یکسان رقم خورد؛ و این سرنوشت مشترک هنوز در قلب بازماندگان است.»

XS
SM
MD
LG