لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۲

چرخش القاعده به سوریه برای چالش داعش


اسامه بن لادن رهبر سابق القاعده درکنار ایمن الظواهری رهبر فعلی القاعده
اسامه بن لادن رهبر سابق القاعده درکنار ایمن الظواهری رهبر فعلی القاعده

مقاله ای از اریک اشمیت در نیویورک تایمز

رهبری القاعده پس از ضربات شدیدی که طی یک دهه گذشته از حملات پهبادهای سازمان مرکزی اطلاعات آمریکا در پاکستان متحمل شده است با اعزام نیروهای شاخص اش به سوریه، آینده القاعده را در آن کشور جستجو می کند.

ایمن الظواهری، رهبر شبکه تروریستی القاعده، پیشتر در تلاشی ناموفق افرادی را در قالب گروهی موسوم به "خراسان" به سوریه فرستاده بود. اما بسیاری از افراد این گروه از جمله محسن الفضلی، رهبر "خراسان"، در حملات هوایی آمریکا در شمال غربی سوریه کشته شدند.

رهبری القاعده جبهه النصره گروه وابسته اش را دارای پایگاهی ریشه دار در سوریه می بیند که به این گروه امکان می دهد تا مقر اصلی اش را در سوریه و در فاصله ای نزدیکتر به اروپا ایجاد کند و از امکان جذب نیرو در عراق، ترکیه، اردن و لبنان برخوردار باشد.

رهبری جبهه النصره هنوز به دعوت الظواهری برای ایجاد امیر نشین اسلامی در سوریه واکنشی نشان نداده است.

داعش و القاعده هر دو در پی استقرار خلافت اسلامی در منطقه هستند اما داعش با حدود ۱۹ تا ۲۵ هزار جنگجو در مقایسه با ۵ تا ۱۰ هزار جنگجوی جبهه النصره دست بالا را در سوریه و عراق دارد.

با حرکت کادر رهبری القاعده به سوی سوریه مقام های اطلاعاتی آمریکا با دقت در پی رد پایی از سیف العدل، از رهبران ارشد القاعده، هستند که پیشتر در اختیار ایران بود. سال گذشته، سیف العدل در یک توافق پنهانی مبادله زندانی، در ازای آزادی نور احمد نیکبخت، دیپلمات ایرانی ربوده شده در یمن، توسط ایران آزاد شد.

سیف العدال سرهنگ پیشین ارتش مصر است که احتمالا حدود پنجاه و چند سال دارد. او متهم به بمبگذاری های سفارت آمریکا در شرق آفریقا در سال ۱۹۹۸ است و اف بی آی برای دستگیری او ۵ میلیون دلار جایزه تعیین کرده است.

نیویورک تایمز می گوید ظن این می رود که چهار عضو دیگر القاعده که در این مبادله از سوی ایران آزاد شدند در سوریه فعال باشند. این افراد ابو الخیر المصری، مسئول پیشین شورای روابط خارجی القاعده؛ ابو القسام، شهروند اردنی و معاون پیشین ابومصعب الزرقاوی؛ ساری شهاب، مامور عملیات اردنی؛ و ابو محمد المصری، شهروند مصری که در هماهنگی حملات بزرگ القاعده پیش از یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ نقش داشته است.

جبهه النصره پس از این که ابوبکر البغدادی، رهبر داعش، تشکیل خلافت اسلامی را اعلام کرد وفاداری خود را به الظواهری در پاکستان اعلام کرد. این دو گروه در مقاطعی در سوریه با هم درگیری های خونینی پیدا کردند. حال باید دید آیا تصمیم القاعده به تشکیل امیر نشین اسلامی در سوریه به ائتلاف اپوزیسیون مخالفان بشار اسد لطمه خواهد زد یا نه.

* برگردان فارسی این مقاله تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG