جاناتان مارکوس، خبرنگار بی بی سی، در مقاله ای تحلیلی در وبسایت شبکه خبری بی بی سی، به تحلیل بحران سوریه، بویژه بحران انسانی در شهر حلب، می پردازد.
وی در ابتدای مقاله می نویسد، با وجود خشم روزافزون جامعه بین الملل در واکنش به بمباران های اخیر حلب توسط هواپیماهای روسیه و سوریه، و همچنین کشته شدن بسیاری از سوری های غیرنظامی، بسیاری در انتظار هستند اقدامی فوری صورت گیرد. بسیاری می پرسند آیا می توان تصمیمی گرفت که به این کشتار پایان دهد؟
جان کری وزیر خارجه آمریکا راه های دیپلماتیک را امتحان کرده است. او می خواست با یک توافقنامه، هواپیماهای جنگی روسیه و سوریه را از پرواز بر فراز حلب ممنوع کند، یا دست کم عملیات های روسیه علیه گروه های به جز داعش را محدود کند.
اما تلاش های آقای کری با شکست روبرو شد و حملات به حلب چند برابر شده است.
به عقیده نویسنده، در صورتی که آمریکا تصمیم به تغییر تعامل نظامی حاضر در حلب بگیرد، تنها دو گزینه وجود خواهد داشت: آمریکا یا باید به طور مستقیم خود را درگیر جنگ سوریه کند، گزینه ای که طرفداران بسیار کمی دارد؛ و یا اینکه نیروهای متحد خود در سوریه، از جمله کردها، را با تعلیم و پشتیبانی نظامی تقویت بخشد.
یکی از گزینه هایی که برخی در نظر گرفته اند اعمال منطقه پرواز ممنوع برفراز حلب است، مقرراتی که توسط هواپیماهای آمریکایی و متحدان آن باید تحمیل شود. اما چنین گزینه ای نیاز به حضور ده ها هزار پرسنل و هواپیماهای پیشرفته دارد.
اما چنین گزینه ای مشکلات عمده ای به همراه خواهد داشت. ژنرال جوزف دانفورد رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح آمریکا می گوید، در حال حاضر کنترل کامل حریم هوایی سوریه به معنی وارد شدن به جنگ با سوریه و روسیه خواهد بود.
در حال حاضر حریم هوایی سوریه تقریبا تحت کنترل روسیه است. از سویی دیگر روسیه پایگاه های دریایی در اطراف مدیترانه دارد که یک سیستم دفاعی قوی برای هواپیماهای روسی ایجاد کرده اند. به همین خاطر اعمال یک منطقه پرواز ممنوع بر فراز سوریه، نیاز به کاهش حضور نظامی روسیه در منطقه دارد که کار چندان ساده ای نیست.
مقام های روسیه به آمریکا هشدار داده اند کنار بکشد و تأکید کرده اند که هر گونه حمله نیروهای آمریکایی به مواضع دولت اسد، حمله به روسیه محسوب خواهد شد.
حال اگر برقراری منطقه پرواز ممنوع دور از واقعیت باشد، تنها راه حل برای بهبود بحران انسانی حلب، برقراری یک «منطقه امن» برای خروج آوارگان از مناطق جنگزده است. اما با این که نیروهای ترکیه در اطراف مرزهای سوریه می توانند چنین فضای امنی ایجاد کنند، حلب که مرکز اصلی توجه هاست هنوز در بحران باقی خواهد ماند.
نویسنده در ادامه می کوید، از آنجا که روسیه حامی پروپاقرص رژیم اسد است، هرگونه دخالت مستقیم از سوی آمریکا می تواند روابط دیپلماتیک را خدشه دار کند.