لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۵۱

کوشش برای تشکیل کنفرانس صلح ژنو ادامه دارد


اخضر ابراهیمی فرستاده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از کوشش برای تشکیل کنفرانس صلح در ژنو، روز سه شنبه در دمشق با حسن عبدالعظیم رئیس یک گروه اپوزیسیون ملاقات کرد.

این گروه خواهان تغییر رژیم از راه های صلحجویانه است وبه شورای ملی سوریه یا شورشیانی که برای سرنگونی رژیم بشار اسد می جنگند ارتباط ندارد.

در پی مذاکرات، عبدالعظیم اظهار داشت ابراهیمی گفت آمریکا و روسیه مصمم هستند کنفرانس صلح ماه آینده – نوامبر- تشکیل شود.

آینده سوریه یکی از نکاتی است که از موافقت مخالفان با حضور در کنفرانس جلوگیری می کند. عبدالعظیم گفت این موضوعی است که سوری ها خودشان باید در مورد آن تصمیم بگیرند.

ابراهیمی با دیگر مقامات دولت سوریه و رهبران اپوزیسیون نیز ملاقات کرد.
او پیشتر به لبنان، ایران، اردن، کویت، عراق ،عمان، ترکیه و قطر و مصر رفت و با مقامات ارشد، و نیز با دبیرکل اتحادیه عرب، به گفت وگو نشست. امارات متحده عربی و عربستان سعودی او را نپذیرفتند. اکثر کشورها با برگزاری کنفرانس ژنو – ٢ مخالف نیستند، اما نیروهای اپوزیسیون مرتبط به آنها که با بشار اسد می جنگند مواضع خود را سخت می کنند.

در همین حال، مقامات سوریه براهمیت بی طرف ماندن ابراهیمی تاکید گذاشته اند. بشار اسد در مصاحبه ای با تلویزیون لبنانی المیادین به او توصیه کرد از حدود ماموریتی که به وی واگذار شده است فراتر نرود.

ابراهیمی قرار است تا روز شنبه در دمشق بماند، و پس از تماس با مقامات سوری قصد دارد با اپوزیسیون داخلی دیدارهایی انجام دهد و درباره تشکیل هیات سه جانبه ای شامل ائتلاف ملی، کمیته عالی کرد، و کمیته هماهنگی ملی، جهت حضور در کنفرانس ژنو با آنها به بحث بپردازد.

مشکل کنفرانس ژنو این است که شرکت اپوزیسیون در آن مسلم شود، زیرا بدون آنها گردهمایی معنایی نخواهد داشت. روز ٢٧ اکتبر، احمد عیسی الشیخ نماینده ارتش سوریه آزاد اعلام کرد ١٩ گروه اوپوزیسیون مذاکرات صلح را رد کرده اند وک نفرانس ژنو را «هرگز انتخاب مردم یا درخواست های انقلابی ما» نمی دانند.

در جلسه دوستان سوریه درلندن درهفته گذشته، احمد جبرا، رهبر ائتلاف ملی اپوزیسیون، گفت اپوزیسیون روز ٩ نوامبرتصمیم نهایی خود را اعلام خواهند کرد. با این حال آنها به موضع قبلی خود بازگشتند و گفتند شرکت در کنفرانس فقط در صورتی ممکن خواهد بود که درباره خروج بشار اسد بحث کند. سخنگوی ارتش سوریه آزاد از برگزارکنندگان کنفرانس خواست تضمین کنند که بشار اسد هیچ نقشی در روند انتقالی نخواهد داشت.

رادیکال های مرتبط با القاعده نیز، که هم با رژیم وهم با اپوزیسیون می جنگند، نظریه حل صلحجویانه بحران را رد می کنند.
بنابراین، کوشش برای هماهنگ ساختن اپوزیسیون جهت شرکت در کنفرانس ژنو با موانع سختی روبرواست. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه روز سه شنبه از تمام کسانی که برناراضیان و مخالفان در سوریه نفوذ دارند خواست بی درنگ مداخله کنند. او تقسیم شدن اوپوزیسیون درگروه های انفرادی را یک مشکل اصلی دانست.

با این حال، تحلیلگران سیاسی می گویند به نظر می رسد کشورهایی که بر اپوزیسیون نفوذ دارند کنترل بر آنها را ازدست داده اند و پس از آن که امریکا حاضر نشد به سوریه حمله کند، سردرگم شده اند.
XS
SM
MD
LG