انفجار دو خودروی بمب گذاری شده در عراق روز دوشنبه جان دست کم ۳۴ نفر را گرفت.
در یک حمله، یک بمب گذار انتحاری روز دوشنبه ۲۴ شبهنظامی شیعه را در نزدیکی شهر جرفالصخر در جنوب شهر بغداد کشت و ۲۵ نفر دیگر را مجروح کرد. مهاجم با یک خودروی سبک نظامی انباشته از مواد منفجره به جمع شبهنظامیان شیعه زد.
شبهنظامیان شیعه در روزهای شنبه و یکشنبه در بازپسگیری جرفالصخر از دست شورشیان «دولت اسلامی» به نیروهای عراقی کمک کرده بودند. این شهر حدود ۵۰ کیلومتری جنوب پایتخت قرار دارد. این انفجار نزدیک یک ایست بازرسی رخ داد.
دوشنبه شب نیز، یک خودروی بمب گذاری شده در مرکز بغداد منفجر شد و دست کم ۱۰ نفر را کشت. این بمب در محله ای پر از فروشگاه ها و رستوران ها منفجر شد. ۱۸ نفر نیز مجروح شدند.
ارتش آمریکا می گوید در روز گذشته ۱۱ حمله هوایی در عراق و سوریه انجام داده است. چهار حمله نزدیک کوبانی در شمال سوریه رویداد که پیکارجویان داعش سعی دارند کنترل آن شهر را از دست شبه نظامیان کردی خارج کنند.
مقامات عراق میگویند در پی پیوستن شبهنظامیان شیعه به نبرد علیه داعش، با نزدیک شدن به مراسم مذهبی تاسوعا و عاشورا انتظار میرود حملات علیه شیعیان افزایش یابد.
حفظ شهر جرفالصخر برای ارتش عراق، که بعد از ماهها موفق به شکستن حصر شهر و بیرون راندن شورشیان دولت اسلامی شد، اهمیت حیاتی دارد، چون میتواند جلوی نزدیک شدن اسلامگرایان داعش به بغداد را بگیرد.
همچنین با بیرون راندن داعش از جرفالصخر، راه ارتباطی آن گروه با سنگرها و مواضعشان در استان انبار در غرب قطع، و جلوی نفوذشان در مناطق عمدتاً شیعهنشین جنوبی کشور گرفته میشود.
خلافت خودخوانده اسلامی تهدید کرده که به سوی بغداد پیشروی خواهد کرد. معلوم نیست نیروهای عراقی چقدر توان مقاومت در برابر شورشیان را دارند.
هدف بعدی نیروهای ائتلاف، مواضع پیکارجویان داعش در استان انبار خواهد بود.
شهر فلوجه در استان انبار، از چند هفته قبل از سه جهت تحت محاصره شورشیان قرار دارد. به گفته مقامات امنیتی، نیروهای دولتی عراق برای عملیات شکستن محاصره شهر آماده میشوند.
پیروزی ارتش عراق در برابر پیکارجویان در استان انبار، میتواند کمکی باشد به بالابردن روحیه سربازان، که با شکست تابستان گذشته در برابر داعش در مناطق شمالی کشور، بسیار تضعیف شده بود.
حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در دیدار با رهبران طوایف سنی ساکن استان انبار – که از تلویزیون پخش شد – گفت:
«ما به افرادی احتیاج داریم که به ارتش بپیوندند و از کشور دفاع کنند، نه این که برای گرفتن جیره سربازی در ارتش ثبت نام کنند. باید تمرکز کار خود را در هر زمان بر جنگیدن در یک جبهه واحد بگذاریم، و شورشیان را در یک جبهه شکست دهیم، سپس به سراغ جبهه دیگر برویم.»
آقای عبادی که خود شیعه است، برای برقراری ثبات در عراق باید نظر اهل سنت را جلب کند، به ویژه که سنیان از هنگام سقوط صدام حسین و روی کار آمدن دولتهای شیعه در آن کشور بر این باور بودهاند که رهبران شیعه دستورکاری فرقهگرایانه دارند. از این رو هنگام حمله پیکارجویان سنی، عدهای از سنیان به آن گروه پیوستند.