آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه خواستار پایان جنگ در سودان و حمایت بینالمللی از مردم این کشور آفریقایی شد. به گفته او سودان در معرض فاجعه انسانی است.
گوترش در یک کنفرانس خبری در نایروبی کنیا گفت: «باید اجازه داده شود کمکها به سودان برسد و ما به دسترسی ایمن و فوری نیاز داریم تا بتوانیم کمکها آن را بین افرادی که بیشتر به آن نیاز دارند توزیع کنیم.»
دبیرکل سازمان ملل متحد تاکید کرد غیرنظامیان و زیرساخت های غیرنظامی باید محافظت شوند و به کارکنان امور بشردوستانه احترام گذاشته شود.
در سومین هفته نبرد میان ارتش سودان و گروه شبه نظامی «نیروهای واکنش سریع» برای به دست گرفتن قدرت در سودان، صدها تن در خارطوم، یکی از بزرگترین شهرهای آفریقا، کشته شدهاند. تاکنون بیش از ۵۰۰ نفر کشته و نزدیک به پنج هزار نفر زخمی شده اند.
سازمان بینالمللی مهاجرت سازمان ملل این هفته اعلام کرد که حداقل ۳۳۴ هزار نفر در داخل کشور بر اثر درگیریها آواره شدهاند، به اضافه ۱۰۰ هزار نفر که از کشور گریختهاند. این آژانس هشدار داده است که جنگ می تواند باعث فرار بیش از ۸۰۰ هزار نفر از این کشور شمال شرقی آفریقا شود.
بسیاری از آنها به هفت کشور هم مرز با سودان از جمله چاد، سودان جنوبی، جمهوری آفریقای مرکزی، مصر و اتیوپی گریختهاند.
گرفتن تضمین برای ارسال ایمن کمکها
مارتین گریفیتس، مسئول کمکهای بشر دوستانه سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه گفت که در پی غارت شش کامیون حامل کمکهای بشردوستانه و نقض آتشبس جدید، به دنبال گرفتن تضمین برای ارسال ایمن این کمکها است.
او در مصاحبهای ویدیوئی با خبرنگاران گفت که شش کامیون که به سمت منطقه غربی دارفور میرفتند، به رغم اطمینان داشتن از ایمنی راه، در مسیر غارت شدهاند و ادامه داد: «ما خواستار یک تعهد قاطع و کلی در مورد ایمنی راه کمکرسانی هستیم.»
جناحهای متخاصم با برقراری آتشبس هفت روزه جدیدی موافقت کرده اند اما هنوز صدای حملات هوایی در خارطوم، پایتخت سودان، شنیده میشود.
آقای گریفیتس گفت که تنها درخواست سازمان ملل، امکان جابجایی تدارکات بشردوستانه و غیرنظامیان است و تاکید کرد: «ما این کار را، حتی بدون آتشبس، در هر کشور دیگری انجام میدهیم.»
در روزهای گذشته دولتهای خارجی تمام شهروندان خود را از سودان فرا خواندهاند و در حال انتقال آنها به کشورهایشان هستند.
جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، وضعیت در سودان را «شکننده» توصیف کرده است.
در تنظیم این مطلب از گزارش رویترز استفاده شده است