لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۰

موج حمایت از اعتراضات دانشگاه هنر؛ «یک ایران نه»، این نسل بر «دریای خون» چشم نمی‌بندد


پرفورمنس دانشجویان هنر، تصویری از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱
پرفورمنس دانشجویان هنر، تصویری از اعتراضات سراسری ۱۴۰۱

دانشجویان دست‌کم ۱۷ مرکز آموزش عالی در ایران با انتشار بیانیه‌هایی جداگانه از دانشجویان معترض دانشگاه هنر تهران حمایت کردند و به مقامات جمهوری اسلامی درباره پیامدهای ایجاد فضای پادگانی در مراکز آموزشی هشدار دادند. در همین راستا، هشتگ «نه» در رسانه‌های اجتماعی فراگیر شد.

این بیانیه‌ها از سوی گروهی از دانشجویان دانشگاه‌های تهران، بهشتی، علامه، علم و صنعت، الزهرا، چند دانشگاه در زنجان، آزاد شهر قدس، فارابی، سهند تبریز، اصفهان، هنر اصفهان، علوم توانبخشی، خواجه نصیر، فنی حرفه‌ای انقلاب اسلامی، هنر و معماری پارس، سوره، و فردوسی مشهد در حمایت از دانشجویان معترض دانشگاه هنر تهران بیانیه‌هایی منتشر شده است.

در بیانیه دانشجویان دانشگاه هنر که روز یک‌شنبه ۲۸ خرداد منتشر شده، خطاب به مقامات حکومتی آمده است، «میان ما و شما دریایی خون فاصله است» و «هیچ حرفی با شما نداریم، الا یک کلمه: نه!»

در بیانیه دانشجویان هنرهای زیبا در دانشگاه تهران، با انتقاد از «اقدامات تندروانه و بی‌پروای حراست» آمده است، «هر ضربت به بدنه دانشجویان هنر و دیگر اقشار دانشجویی، در مقیاسی بزرگتر، آسیبی بر پیکره جامعه است که خشم و واکنش مستقیم» را در پی خواهد داشت.

این دانشجویان رفتار خشونت‌بار با دانشجویان و اجباری کردن مقنعه را سیاستی «پیشاپیش شکست‌خورده» دانسته‌اند و از مقامات جمهوری خواسته‌اند با یادآوری «تجربیات شکست‌خورده پیشین»، آنها را «آیینه عبرت» سازند و بدانند «دانشجویان دست در دست هم» نهاده‌اند و ساکت نخواهند نشست.

در بیانیه دیگری که از سوی شماری از دانشجویان دانشگاه صنعتی خواجه‌نصیر منتشر شده، با تأکید بر شعار «زن زندگی آزادی» آمده است، «اعتراض دانشجویان دانشگاه هنر به ساختارهای غلط، چیزی جز هنر زیبای شجاعت» و «ظلم‌ستیزی، عدالت‌خواهی و آزادی‌خواهی» نیست.

این دانشجویان تأکید کرده‌اند که «کنار مردم و فریاد حق‌خواهی و دادخواهی» آنها خواهند ایستاد و «در نهایت، ظالم را به نام عدالت دادگاهی» خواهند کرد.»

در ادامه این بیانیه‌های حمایتی، دانشجویان دانشگاه سهند تبریز، اعتراضات دانشجویان دانشگاه هنر را «ایستادگی هنرمندانه در برابر حکومت تاریکی و نابودی» توصیف کرده‌اند که موجب «ترس و لرز و وحشت» جمهوری اسلامی شده است.

آنها همچنین تأکید کرده‌اند که «شجاعت و شهامت»، امری «تکثیرشدنی» است.

گروهی از دانشجویان دانشکده فارابی دانشگاه تهران نیز تصریح کرده‌اند که «دوران تمکین دانشجو در برابر سرکوب به سر رسیده» و «دانشجو دیگر نمی‌تواند موجودی بله‌قربان‌گو باشد.»

آنها با تأکید بر این که «وحشت‌افکنی‌ها، تعلیق‌ها، تبعیدها، بازداشت‌ها، و کشتارها» نمی‌تواند «وحدت و ایستادگی دانشجویان را سست» کند، هشدار داده‌اند که اگر «ذره‌ای خراش بر تن دانشجویان هنر» بیافتد، «خشم و غیظ لبریز شده» دانشجویان در سراسر ایران را «به خیابان‌ها سرازیر» خواهد کرد.

بیانیه دانشجویان دانشگاه علم و صنعت اعتراض دانشجویان دانشگاه هنر و مقاومت آنها در مقابل نیروهای حکومتی را نشان‌دهنده «قدرت و شهامت این هنرمندان مستعد» دانسته‌اند که «به دنبال گرفتن حق خودشان در برابر مزدورانی تا دندان مسلح ایستادگی کردند.»

در بیانیه دانشجویان هنر دانشگاه فنی و حرفه‌ای انقلاب اسلامی نیز تأکید شده که «صدای مخالفت دانشجویان قطع‌شدنی نیست» و آنها «در این راه ترسی به دل راه» نمی‌دهند و با اخراج و محرومیت‌های تحصیلی و کمیته انضباطی، «از حمایت از دوستان» خود منصرف نمی‌شوند.

در بیانیه دانشجویان دانشگاه اصفهان نیز با اشاره به این که «دانشگاه‌های سراسر ایران جولان‌گاه نیروهای سرکوب شده»، خطاب به مقامات حکومتی آمده «تا وقتی شما در برابر خواسته‌های به‌حق نه تنها دانشجویان، بلکه تمام مردم ایستاده‌اید، ما هم تمام‌قد در برابر شما می‌ایستیم.»

دانشجویان دانشگاه هنر اصفهان نیز در بیانیه‌ای جداگانه تأکید شده است که دانشجویان «با وجود سرکوب فراگیر و سهمگین»، «حکومت ضحاکان را به عقب می‌رانند.»

در بیانیه دانشجویان دانشگاه علوم توانبخشی نیز تأکید شده که آنها «در کنار» دانشجویان دانشگاه هنر و «در برابر ظلم ضحاک زمان» می‌ایستند.

شماری از دانشجویان دانشگاه هنر و معماری پارس هم «وضعیت موجود» در دانشگاه‌ها را «تعرض به حقوق انسانی» دانشجویان دانسته‌اند که «روحیه مقاومت» را «در برابر سرکوب » در دل «هر انسان آزاده‌ای برمی‌انگیزد.»

این بیانیه‌ها در پی آن منتشر شد که با اعلام اجباری شدن پوشش مقنعه برای دختران توسط حراست و مدیران دانشگاه، اعتراضات دانشجویان دانشگاه هنر در روز چهارشنبه ۲۴ خرداد بالا گرفت و مأموران حراست دانشجویان متحصن در پردیس «باغ ملی» این دانشگاه را کتک زدند.

با ادامه اعتراضات دانشجویی، مقامات امنیتی و مأموران یگان ویژه شنبه ۲۷ خرداد با هجوم به ورودی پردیس باغ ملی و توسل به خشونت دست‌کم ۱۰ دانشجو را بازداشت کردند و به مکانی نامعلوم بردند.

علاوه بر حمایت سراسری دانشجویان، فعالان مدنی، هنرمندان، و کاربران رسانه‌های اجتماعی نیز از دانشجویان دانشگاه هنر پشتیبانی کرده‌اند و هشتگ «نه» در توییتر فراگیر شده است.

مهدی یراحی، خواننده معترض، اعتراضات دانشجویی کنونی را ادامه اعتراضات سراسری دانست که از شهریور گذشته آغاز شده، در توییتی نوشت: «از زخمی که شهریور دهن باز کرد هنوز خون می‌چکد. و ما ایستاده‌ایم.»

آرش همپای، فعال سیاسی، با استقبال از «نه» گفتن دانشجویان به مقامات حکومتی، تأکید کرد: «یک ایران نه!»

اشکان خطیبی، بازیگر معترض، در توییتی نوشت: «این "نه" دانشجویان دانشگاه هنر نوید نسلی از هنرمند ایرانی را می‌دهد که فرزند زمانه خود است، گوش بر صدای دادخواهان و چشم بر دریای خون جاری نمی‌بندد و سکوت پیشه نمی‌کند.»

او این دانشجویان را نسل هنرمندی دانست که «درد مشترکش با مردم کوچه و خیابان را فریاد می‌کند. بی‌ترس و عافیت‌طلبی»، و تأکید کرد: «این نسل ترجمان "غیر از هنر که تاج سر آفرینش است دوران هیچ منزلتی جاودانه نیست" است.»

محمدجواد اکبرین، روزنامه‌نگار، نیز نوشت: «دارم توییت‌های هشتگ نه را می‌خوانم. یکی از یکی درخشان‌تر و درست‌تر! "نه" روشن‌ترین زبان است برای گفت‌وگو با استبدادِ زبان‌نفهم. این آخرین ورق ز کتاب است و خواندنی است!»

باربد گلشیری، نویسنده و عضو کانون «هنر، فرهنگ، کنش» ، هم موضع این کانون را بازنشر کرد و نوشت: «هم‌صدا با شما می‌گوییم "نه!" ما نیز این سوی "دریای خون" ایستاده‌ایم.»

مجتبی هاشمی، فعال دانشجویی، در گفت‌وگو با صدای آمریکا گفته شرایط هشت ماه گذشته در دانشگاه‌ها «بی‌سابقه» بوده و حکومت «حمله سنگینی به نهاد دانشگاه کرده» و دانشگاه‌های ایران به «پادگان» تبدیل شده است.

او سرکوب حکومت را ناشی از استیصالش در کنترل دانشگاه دانسته و تأکید کرده است که اکنون دانشگاه‌ها نسبت به اعتراضات سال ۸۸ همبسته‌تر است و جمهوری اسلامی نتوانسته با همه شیوه‌هایش، اعتراضات دانشجویی را سرکوب کند.

XS
SM
MD
LG