همزمان با تشدید تلاطم در بازارهای مالی و بالا رفتن مداوم قیمت دلار، گروهی از کسبه بازار تهران اعتصاب کردند و با شعار «ببندید، ببندید» از دیگر بازاریان خواستند به آنها بپیوندند.
تصاویر منتشر شده در رسانههای اجتماعی در روز یکشنبه ۹ دی، صدها تن از بازاریان تهران را نشان میدهد که کرکرههای مغازهها را پایین کشیدهاند و ضمن راهپیمایی در محوطه بازار بزرگ تهران، شعار میدهند: «ببندید! ببندید!»
معترضان اعتصابکننده در بازار بزرگ تهران و همچنین بازار سپهسالار، با شعار «بازاری باغیرت، حمایت حمایت» خواهان پیوستن سایر کسبه به اعتصابات شدند.
تعطیلیهای مکرر، ایجاد محدودیت ساعات کاری و اجبار به بستن مغازهها پس از ساعت هشت شب به بهانه کنترل بحران برق در روزهای گذشته، همزمان با افزایش قیمت دلار تا بیش از ۸۰ هزار تومان، نارضایتیهای بازاریان و کسبه را شدت بخشیده است.
در روزهای گذشته، ابراهیم عزیزی رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی همزمان با تداوم مشکلات معیشتی کارگران و بازنشستگان و گسترش دامنه اعتراضات معیشتی به شهرهای مختلف گفته بود که اگر «تصمیمات درستی در رابطه با مشکلات قشر کارگر» اتخاذ نشود، «اثرات جدی و نگرانیهایی به وجود خواهد آمد.»
یک گزارش تصویری از اعتصاب کسبه بازار نشان میدهد که یکی از بازاریان اعتصابکننده در حضور نیروی انتظامی برخی موارد مورد اعتراض را از جمله «گرانی مواد اولیه به دلیل گران شدن ارز، رکود شدید در بازار به دلیل گرانی محصول، کمبود مواد اولیه، نبود نقدینگی در بازار، و از بین رفتن سرمایه تولیدکنندگان» اعلام میکند.
اعتصاب در بازار تهران پس از آن رخ داد که روز شنبه قیمت دلار به بیش از ۸۲ هزار تومان رسید و در حال حاضر نیز هر یک دلار آمریکا در بازار ایران حدود ۸۱ هزار تومان فروخته میشود. پیش از این برخی ناظران مشکلات اقتصادی را «پاشنه آشیل جمهوری اسلامی» دانستهاند.
در این زمینه پیشتر فریبرز کرمی زند، پلیس پیشین و کارشناس حوزه نظامی، با اشاره به زمزمههای افزایش نرخ سوخت در ایران گفته است: «افزایش قیمت بنزین و به تبع آن افزایش سایر قیمتها از جمله کالا، دارو، حمل و نقل، و اجارهبها، تصویب لایحه حجاب و عفاف و هزاران مشکل دیگری که مردم همین الآن با آن دست به گریبان هستند، تومار جمهوری اسلامی را در هم خواهد پیچید.»
جمشید اسدی، اقتصاددان در این زمینه به صدای آمریکا گفته که روند سقوط ریال در مقابل دلار از کنترل مقامات جمهوری اسلامی خارج شده و «اقتصاد ایران به مدیریت نظام ولایی از پاسداشت ارزشهای سرمایهای و مالی کشور ناتوان است. این سقوط صورت گرفته و هیچ چتر نجاتی وجود ندارد.»
در حالی که مقامات جمهوری اسلامی از حل بحرانهایی از جمله آلودگی هوا، کمبود برق، و کنترل نرخ ارزهای خارجی درماندهاند و تلاش میکنند آن را به آن چه «عملیات روانی دشمن» مینامند نسبت دهند، ناظران کارگزاران حکومت را «جماعتی هپروتی» و عامل «سونامی ورشکستگی» میدانند.
اعتصاب در بازار تهران در حالی که در روزهای پیشین وزارت علوم جمهوری اسلامی به دلیل آنچه «شرایط جوی» نامید، اعلام کرد که دانشگاهها تا پایان سال مجاز به برگزاری کلاسهای مجازی هستند؛ اقدامی که برخی ناظران آن را «حکومت نظامی نرم» قلمداد کرده و بعضی نیز آن را «اعتصابات سراسری غیررسمی» دانسته بودند.