در ترکیه، گروههای مغازهداران، شوراهای شهر و یک گروه از جامعه مذهبی این کشور به افزایش قیمتهای انرژی اعتراض کردند.
به گزارش رویترز در روز سهشنبه، افزایش نرخ تورم و قیمتها در ترکیه با گسترش موجی از نارضایتی مردم، و اعتصاب یکروزه پزشکان به دلیل شرایط کاری همراه بوده است.
تورم در ماه ژانویه ۲۰۲۲ به حدود ۵۰ درصد افزایش یافت. این افزایش نرخ تورم هزینه زندگی ترکها را که پیش از این نیز به خاطر سقوط ارزش پول ملی ترکیه در ماه دسامبر بالا برده بود، بیشتر کرده و فشار روی مصرف کنندگان را افزایش داده است.
سیاستهای اقتصادی نامتعارف رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، و تاکید او بر کاهش نرخ بهره در شرایط تورم بالا، از جمله دلایل افزایش تورم و سقوط ارزش پول ترکیه است.
دولت ترکیه حداقل دستمزد را در سال جاری و در پاسخ به آشفتگی اقتصادی ۵۰ درصد افزایش داده است. اما دولت قیمت گاز، برق، بنزین و عوارض جادهای را نیز افزایش داده است.
رویترز مینویسد که اقلیت مذهبی علوی ترکیه تصمیم گرفتند که پول قبض برق را برای «جمعخانه» های خود که در آن عبادت می کنند، نپردازند. رئیس انجمن علویان، در توییتر قبض برق انجمن خود را منتشر کرده که پول آن معادل ۲۲۰۰ دلار آمریکا است.
پستهای شبکههای اجتماعی نشان میدهد که برخی از صاحبان رستورانها اطلاعیههایی را روی پنجرهها نصب کردهاند که قبضهای بالای برق را نشان میدهد. معاون رهبر حزب اصلی اپوزیسیون، حزب خلق جمهوریخواه ترکیه، میگوید که قبض برق برخی از خانوارها به اندازه اجاره بهای آنها است.
رکورد در کاهش ارزش پول و افزایش قیمتها به جایگاه اردوغان در افکار عمومی ضربه زده است. دولتش میگوید اعتبار، صادرات و سرمایهگذاری به کشور کمک میکند تا تورم را تحمل کند.
ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری، روز دوشنبه به یک شبکه خبری ترکیه گفت اقدام جدیدی در مورد قبضهای برق اعلام خواهد شد و «اجازه نمیدهیم که شهروندانمان زیر فشار تورم له شوند.»
شهرداران یازده شهر ترکیه از جمله شهر استانبول، خواستار آن شدهاند که دولت مرکزی برای کاهش بار «غیرقابل تحمل» افزایش قیمت انرژی اقدام کند. آنها در بیانیهای مشترک گفتند: «افزایش قابل توجه هزینهها اکنون ارائه خدمات را برای ادارات محلی دشوار کرده است.»
پزشکان و کادر پزشکی نیز در اعتراض به شرایط بد کار و به دنبال حقوق بهتر و وضعیت بهتر، اعتصاب یک روزه سراسری برگزار کردند.
کارکنان بهداشتی ترکیه همچنین از بدتر شدن استانداردهای زندگی خود شکایت دارند و میگویند که در بحبوحه افزایش شیوع کرونا و نارضایتی بیماران، با محیط کاری خصمانهتری مواجه هستند.