وزارت بهداشت ایران از آغاز واکسیناسیون کودکان و نوجوانان ایرانی با واکسن چینی سینوفارم خبر داد.
حیدر محمدی، مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو ایران، گفت واکسنی که قرار است به کودکان و نوجوانان تزریق شود همان سینوفارمی است که به بزرگسالان تزریق میشود.
به گفته آقای محمدی، استناد سازمان غذا و دارو ایران به استفاده از این واکسن برای کودکان، مطالعات بالینی است که چین در مورد تزریق این واکسن به افراد زیر ۱۸ سال انجام داده است.
اشاره مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو ایران به مطالعات فاز اول و دوم واکسن سینوفارم در میان کودکان است که توسط پژوهشگران مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری چین و سازنده این واکسن انجام شده است.
نتایج این مطالعات در مجله پزشکی «لنست» منتشر شده است.
در فاز دوم مطالعات این واکسن، ۷۲۰ شرکت کننده واجد شرایط به طور تصادفی تعیین شدند. تعدادی از آنها، واکسن را با دزهای ۸/۴/۲ میکروگرم در سه گروه ۳ تا ۵ ، ۶ تا ۱۲، و ۱۳ تا ۱۷ سال دریافت کرده و تعدادی نیز در گروه کنترل قرار گرفتند.
عوارض جانبی «عمدتا خفیف تا متوسط» گزارش شده و یک مورد واکنش آلرژیک شدید در کودکی با سابقه حساسیت غذایی مشاهده شده است.
این مطالعات، اطلاعاتی در مورد اثربخشی واکسن در برابر گونههای متفاوت ویروس کرونا در کودکان ارائه نمیدهند.
پژوهشگران میگویند در فاز سوم، جزئیات بیشتری را ارائه خواهند داد.
- سینوفارم برای کودکان اماراتی و بحرینی
در حال حاضر، گروه مشاوره راهبردی سازمان بهداشت جهانی، واکسن فایزر-بیوانتک را برای استفاده افراد ۱۲ سال به بالا مناسب دانسته است.
امارات ، در ماه اوت پس از انجام آزمونی بر روی ۹۰۰ کودک ۳ تا ۱۷ سال، به سینوفارم مجوز مصرف اضطراری داد.
اما این کشور ، از ماه مه، به واکسن فایزر نیز برای کودکان ۱۲ تا ۱۵ ساله مجوز مصرف اضطراری داده است.
در بحرین هم واکسن سینوفارم در میان کودکان ۳ تا ۱۱ سال که به دلیل بیماری زمینهای، سیستم ایمنی آسیبپذیرتری دارند استفاده میشود.
بحرین نیز از ماه اوت واکسینه کردن کودکان با سینوفارم را آغاز کرد.
تعداد کودکان واکسینه شده و دادههای مطالعات در حال انجام هنوز ارائه نشده است.
در تایلند، سازمان نظارت بر غذا و دارو به دلیل «ناکافی بودن» دادهها در مورد ایمنی و کارایی واکسن سینوفارم، استفاده از این واکسن در میان کودکان ۳ تا ۱۷ سال را تأیید نکرده و خواستار دریافت اطلاعات بیشتر در این رابطه شده است.
تایلند، برای واکسیناسیون افراد ۱۲ تا ۱۷ سال، واکسن فایزر استفاده میکند.
در چین هم دو واکسن سینوفارم و سینووک برای استفاده در کودکان بالای ۳ سال تأیید شده است، اما مقامات بهداشتی هنوز کودکان زیر ۱۲ سال را واجد شرایط واکسیناسیون ندانستهاند.
- گزینه بعدی برای کودکان ایرانی: پاستوکووک
محمدرضا شانهساز، رئیس سازمان غذا و دارو ایران خبر داده است که سنین کمتر از ۱۸ سال دو واکسن پاستوکووک و سینوفارم را دریافت خواهند کرد.
پاستوکووک همان سوبرانا۲ کوبا است که انستیتو پاستور ایران آن را تولید میکند، اما هنوز سهم عمدهای در واکسیناسیون عمومی در ایران ندارد.
آقای شانهساز ابراز امیدواری کرده است که در ماه مهر، حداقل ۶ میلیون دز واکسن پاستور وارد بازار شود.
کوبا واکسیناسیون کودکان زیر ۲ سال را با سوبرانا۲ آغاز کرده است و نخستین کشور دنیا است که برای این گروه سنی واکسن میزند.
این کشور هنوز دادههای مربوط به واکسیناسیون کودکان را در اختیار ناظران بینالمللی قرار نداده، اما گفته است که همین هفته از سازمان بهداشت جهانی تقاضای مجوز خواهد کرد.