لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۴۸

حاشیه ها در آستانه نشست نمایندگان خبرگان رهبری


حاشیه ها در آستانه نشست نمایندگان خبرگان رهبری
حاشیه ها در آستانه نشست نمایندگان خبرگان رهبری

اعضای مجلس خبرگان رهبری در ایران ، نشست دیگری را از روز سه شنبه برگزار می کنند. روحانیون مسن این مجلس دور هم می نشینند و مانند روال قبلی ، چند وزیر و سیاستمدار مورد تایید نظام برای آنها سخنرانی می کند.

البته اینبار، نشست جدید خبرگان با حواشی پررنگ تری آغاز می شود.

اکبر هاشمی رفسنجانی در نشست اسفندماه این مجلس، صندلی ریاست را به محمدرضا مهدوی کنی واگذار کرد و از آن پس در جلسات شرکت نکرد. هنوز مشخص نیست هاشمی رفسنجانی در نشست فردا شرکت می کند یا خیر.

اما در سوی دیگر، نهادهای امنیتی ایران از «توطئه جریان انحرافی» در آستانه اجلاس خبرگان خبر داده اند.

«جریان انحرافی» عنوانی است که حامیان آیت الله خامنه ای به برخی از نزدیکان محمود احمدی نژاد، همچون اسفندیار رحیم مشایی می دهند.

جوان آنلاین ارگان سپاه پاسداران نوشته این طیف از نزدیکان رییس دولت سعی دارد با جذب برخی از خبرگان، اختیار رهبر جمهوری اسلامی ایران را محدود و سپس او را عزل کند.

آرش بهمنی روزنامه نگار مقیم پاریس، برعکس سایت وابسته به سپاه، معتقد است چنانچه نزدیکان احمدی نژاد چنین قصدی هم داشته باشند، ساختار مجلس خبرگان و چیدمان نمایندگان این مجلس، چنین اجازه ای نمی دهد. او می گوید: «اکثر نمایندگان مجلس خبرگان رهبری منصوب رهبر در مناصب دولتی و حکومتی هستند و به همین دلیل عملا از رهبر انتقادی نخواهند کرد.»

اشاره وی به سمت هایی چون نماینده ولی فقیه در استان ها، امام جمعه شهرستان ها و همچنین مناصبی چون نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه ها و سپاه پاسداران است.

برخی از فعالان مدنی در نامه ای به مهدوی کنی از او خواسته اند نظارت استصوابی را بردارد
برخی از فعالان مدنی در نامه ای به مهدوی کنی از او خواسته اند نظارت استصوابی را بردارد

بهمنی می افزاید: دیدارهای بعد از اجلاس خبرگان شاید نشانه خوبی باشد از اینکه این مجلس توان نقد و نظارت بر رهبری را ندارد چرا که بعد از اجلاس به دیدار و در حقیقت دستبوسی رهبر جمهوری اسلامی می روند و سیاست های رهبری را تایید می کنند.

با اینکه مجلس خبرگان اختیارات زیادی در مورد نظارت و حتی عزل رهبر جمهوری اسلامی دارد اما این مجلس تاکنون در عزل و برکناری رهبران ایران نقش نداشته و تنها یک بار در سال ۶۸ ، بعد از مرگ آیت الله خمینی ، سید علی خامنه ای را جایگزین او کرد.

برخی منتقدان حکومت ایران اعتقاد دارند مجلس خبرگان باید رهبر ایران را برای عملکردش مورد بازخواست قرار دهد.

بعد از برخورد حکومت با معترضان به نتایج انتخابات در تابستان سال ۸۸ ، برخی همچون مهدی کروبی از مجلس خبرگان و نمایندگان آن خواستند رهبر جمهوری اسلامی را مورد سوال قرار دهند اما جز چند نماینده این مجلس همچون علی محمد دستغیب، سایر نمایندگان خبرگان واکنشی نشان ندادند و حتی در بیانیه ای، اقدامات معترضان را محکوم کردند.

آرش بهمنی : ساختار و نحوه انتخاب نمایندگان خبرگان اجازه نمی دهد که رهبری را نقد کنند
آرش بهمنی : ساختار و نحوه انتخاب نمایندگان خبرگان اجازه نمی دهد که رهبری را نقد کنند

در آستانه نشست فردای خبرگان، جمعی از فعالان سیاسی و مدنی همچنان امیدوار به نقش این مجلس هستند. آنها با ارسال نامه ای به رئیس مجلس خبرگان، خواسته هایی را مطرح کردند: حذف نظارت استصوابی، آزادی زندانیان سیاسی و تغییر اعضای شورای نگهبان.

اعضای مجلس خبرگان هرچند با رای مستقیم مردم انتخاب می شوند اما پیش از انتخابات، صلاحیت داوطلبان توسط شورای نگهبان منصوب رهبر بررسی می شود. به همین دلیل، برخی اعتقاد دارند چنین مجلسی، توان نظارت بر رهبر جمهوری اسلامی را ندارد.

XS
SM
MD
LG