لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۲۰

تاکید آمریکا بر لزوم مقابله با یهودستیزی در سی‌امین سالگرد حمله تروریستی «آمیا»؛ بلینکن: عاملان این حمله باید پاسخگو شوند


آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در سی‌امین سالگرد حمله تروریستی حزب‌الله مورد حمایت جمهوری اسلامی به مرکز همیاری‌های اسرائیل و آرژانتین (آمیا) بر لزوم مقابله با یهودستیزی تاکید کرد.

او در بیانیه‌ای با اشاره به کشته‌شدن ۸۵ یهودی و غیریهودی و زخمی‌شدن صدها تن دیگر در این حمله، یاد پنج شهروند اسرائیلی و یک شهروند بلغارستانی کشته‌شده در یک بمبگذاری دیگر حزب‌الله در بورگاس، بلغارستان، ١٢ سال پس از حمله تروریستی به «آمیا» را گرامی داشت و بر لزوم پاسخگو کردن عاملان این حملات تاکید کرد.

به گفته بلینکن، تا پیش از حمله هفتم اکتبر حماس به اسرائیل در سال گذشته میلادی، حمله تروریستی به «آمیا» بزرگ‌ترین قتل‌عام یهودیان از زمان هولوکاست بود.

وزیر امور خارجه آمریکا با اشاره به افزایش شدید یهودستیزی و حملات به مراکز یهودیان و همچنین اسلام‌هراسی در سراسر جهان از جمله ایالات متحده، تمامی اشکال یهودستیزی و دیگر جرایم تنفر نژادی را محکوم کرد و از دیگر کشورهای نیز خواست که موضعی مشابه اتخاذ کنند.

آنتونی بلینکن در پایان بیانیه خود ابتکار ایالات متحده و بیش از ۳۰ کشور دیگر با عنوان «دستورالعمل‌های جهانی برای مقابله با یهودستیزی» و نقش رهبری آمریکا در اجرای آن را یاد آور شد.

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، نیز روز پنجشنبه در نامه‌ای به مناسبت سی‌امین سالگرد حمله مرگبار تروریستی به «آمیا» بر لزوم مقابله با خشونت، تروریسم، و یهودستیزی تاکید کرد.

رئیس جمهوری آمریکا در همان ابتدای نامه خود یادآور شد که ۳۰ سال پیش در چنین روزی، یک بمبگذار انتحاری عضو حزب‌الله لبنان یک ماشین ون را که حامل ۶۰۰ پوند (٢٧٢ کیلوگرم) مواد منفجره بود، به ساختمان «آمیا» کوبید و در نتیجه آن ۸۵ نفر کشته و صدها نفر زخمی شدند و زندگی بسیاری از خانواده‌ها برای همیشه متلاشی شد.

به گفته جو بایدن، حمله تروریستی «آمیا» تا پیش از حمله تروریستی هفتم اکتبر حماس به اسرائیل در سال گذشته، مرگ‌بارترین روز برای یهودیان جهان از زمان هولوکاست بود.

او با اشاره به هولوکاست به عنوان یکی از «تاریک‌ترین فصل‌های تاریخ بشر» و یادآور «سکوت، همدستی است»، تصریح کرد: «من ساکت نخواهم بود. آمریکا ساکت نخواهد بود.»

جو بایدن در ادامه این نامه از «راهبرد ملی ایالات متحده برای مقابله با یهودستیزی» به عنوان «بلندپروازانه‌ترین و جامع‌ترین تلاش برای مقابله با یهودستیزی در تاریخ آمریکا» یاد کرد و به برخی از اقدامات دولت خود از جمله افزایش بودجه مورد نیاز برای تامین امنیت مراکز یهودی، تحقیق و تفحص درباره یهودستیزی در دانشگاه‌های آمریکا، و انتصاب دبورا لیپستات به عنوان فرستاده ویژه آمریکا برای رصد و مقابله با یهودستیزی اشاره کرد.

بایدن در ادامه نامه خود اضافه کرد: «همه ما، هر ملتی، هر دولتی و هر فردی … باید از دادن یک پناهگاه امن به نفرت‌افکنی خودداری کند. ما باید با قدرت علیه یهودستیزی صحبت کنیم. و ما باید در مقابل ترور و خشونت، که جان افراد زیادی را گرفته است، بایستیم.»

گردهمایی به منظور گرامیداشت یاد قربانیان حمله تروریستی به مرکز همیاری‌های اسرائیل و آرژانتین (آمیا). بوئنوس آیرس، پنجشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۳
گردهمایی به منظور گرامیداشت یاد قربانیان حمله تروریستی به مرکز همیاری‌های اسرائیل و آرژانتین (آمیا). بوئنوس آیرس، پنجشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۳

او در بخش پایانی نامه خود ضمن گرامیداشت یاد و خاطره تمامی قربانیان حمله تروریستی ۳۰ سال پیش به ساختمان «آمیا» بار دیگر بر لزوم دادخواهی و تحقق عدالت برای قربانیان و خانواده‌های آنها تاکید کرد.

در همین حال، یک هیئت دوحزبی کنگره آمریکا به سرپرستی بن کاردین، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس سنا، روز پنجشنبه همزمان با سی‌امین سالگرد بمبگذاری «آمیا» به منظور گرامیداشت یاد و خاطره قربانیان، از محل این حادثه تروریستی بازدید کرد.

این هیئت روز چهارشنبه نیز در جلسه‌ای کاری با حضور مارک استانلی، سفیر ایالات متحده آمریکا در آرژانتین، مهمان دیانا موندینو، وزیر امور خارجه آرژانتین، در کاخ سن‌مارتین در بوینس آیرس بود.

طبق بیانیه وزارت امور خارجه آرژانتین، در این جلسه تعمیق روابط دوجانبه واشنگتن و بوینس آیرس همزمان با سی‌امین سلاگرد حمله تروریستی به «آمیا» به بحث گذاشته شد.

هیئت دوحزبی تحت سرپرستی سناتور کاردین متشکل از براد اشنایدر، دبی واسرمن شولتس، استنی هویر، استیون کوهن، و دانیل گولدمن، همگی اعضای مجلس نمایندگان، و همچنین دبورا لیپستات، فرستاده ویژه آمریکا برای رصد و مقابله با یهودستیزی است.

همزمان دولت آرژانتین روز ١٨ ژوئیه را به نشانه احترام به قربانیان حمله تروریستی «آمیا» روز عزای ملی اعلام کرد.

این در حالی است که خاویر میلی، رئیس ‌جمهوری آرژانتین، وعده داد دولت او قانونی را برای ارتقای سازوکار محاکمه غیابی در مورد «جرایم سنگین» تصویب خواهد کرد؛ سازوکاری که اجازه خواهد داد مقام‌های جمهوری اسلامی که در پرونده «آمیا» متهم هستند، محاکمه شوند.

آقای میلی، روز چهارشنبه به مناسبت سی‌امین سالگرد بمب‌گذاری در مرکز یهودیان در بوینس آیرس، در نشست کنگره جهانی یهودیان در پایتخت گفت: «ما باید در برابر تروریسم محکم و بی‌امان باشیم. هیچ تفاوت ظریفی وجود ندارد. فقط خیر و شر وجود دارد.»

به گزارش خبرگزاری رویترز، رئیس ‌جمهوری آرژانتین با اشاره به نقش مقامات جمهوری اسلامی گفت، «در حالی که آنها ممکن است هیچوقت حکمی را متحمل شوند، اما نمی‌توانند از محکومیت ابدی یک دادگاه آزاد، که گناه آنها را به تمام جهان ثابت می‌کند، بگریزند.»

اواخر فروردین ماه امسال، دادگاهی در آرژانتین حمله مرگبار سال ۱۹۹۲ به سفارت اسرائیل در بوینس آیرس و نیز حمله سال ۱۹۹۴ به مرکز یهودیان «آمیا» را به جمهوری اسلامی منتسب و حکومت ایران را به همین دلیل به «جنایت علیه بشریت» متهم کرد.

به گفته این دادگاه، اسناد موجود ثابت می‌کند جمهوری اسلامی با همکاری حزب‌الله مرگبارترین حادثه تروریستی تاریخ آرژانتین را با بمب‌گذاری در مرکز یهودیان، آمیا، مرتکب شده و از همین رو حکومت ایران یک «دولت تروریستی» و عامل «جنایت علیه بشریت» است.

تهران هرگونه ارتباط با این حملات را انکار کرده و مانع بازجویی مقامات سابق دولتی جمهوری اسلامی شده است.

XS
SM
MD
LG