گروههای مخالف دولت بشار اسد روز پنجشنبه در ادامه نشست خود در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، کماکان به دنبال تشکیل یک هیات مذاکره کننده برای نمایندگی خواستههایشان در کنفرانس آینده صلح در سوریه هستند. نتیجهای که به خاطر اختلاف دیدگاهها دستیابی به آن آسان نیست.
حدود صد گروه مخالف داخلی و خارج نشین، مسلح و غیر نظامی سوری در این اجلاس شرکت دارند.
این گروهها در نشست روز گذشته خود بر این که بشار اسد و دستیارانش در دوره گذار به دولت دموکراتیک نباید نقشی ایفا کند و این که نیروهای خارجی باید خاک کشورشان را ترک کنند، اتفاق نظر داشتند.
جان کری وزیر خارجه آمریکا نشست روز گذشته گروههای مخالف دولت سوریه را اگر چه "بسیار سازنده" ارزیابی کرد اما گفت هنوز زود است که بتوان درباره برگزاری اجلاس برقراری صلح در سوریه که قرار بود در 27 آذرماه در نیویورک برگزار شود با اطمینان صحبت کرد.
آقای کری ارزیابی خود را بر پایه مکالمه تلفنی با همتایان سعودی و روسی خود عنوان کرد.
روز گذشته ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی، در اجلاس سران شورای همکاری کشورهای خلیج فارس گفت که کشورش به عنوان حامی سرسخت نیروهای ضد اسد، خواستار اتحاد گروههای مخالف سوری شده است.
او همچنین اضافه کرد "همه کشورها باید در مبارزه با افراط گرایی و تروریسم و ریشه کنی آن مسوولیت خود را بپذیرند."
همچنین امیر قطر که کشورش به گفته کارشناسان روابط نزدیکی با جبهه النصره - یکی از گروه های منشعب از القاعده - دارد، در این اجلاس خواستار هماهنگی بین گروههای اپوزوسیون سوری شد.
به گفته شیخ حمد آل ثانی "پادشاهی عربستان با میزبانی این نشست که با هدف دستیابی به صلح برگزار شده، نشان میدهد که حامی مردم سوریه است. تحت این شرایط در حالی که مردم سوریه با آوارگی و خرابی دست و پنجه نرم می کنند. ما از اپوزوسیون سوریه می خواهیم با کنار گذاشتن اختلافات، از این فرصت طلایی بهره جویند و با اتحاد، یک تیم واحد مذاکره کننده تشکیل بدهند."
از سوی دیگر عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان نیز روز پنجشنبه بار دیگر نقش ایران را در بحران سوریه و دیگر مسائل منطقه ای "منفی" عنوان کرد.
تهران و روسیه از حامیان سرسخت بشار اسد بوده و نیروهای مسلح دو کشور در سطوح مختلف در حال جنگ به نفع حکومت وی هستند.
در چارچوب پایان دادن به جنگ داخلی سوریه، که تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار کشته برجای گذاشته، یک مقام وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که دیپلماتهایی از کشورش، ایالات متحده، سازمان ملل قرار است روز جمعه در ژنو ملاقات کنند.
بحران سوریه حدود پنج سال پیش ابتدا به عنوان اعتراض به حکومت آغاز شد. چند سالی است که به جنگ داخلی تمام عیار تبدیل شده که یکی از بازیگران عمده آن گروه افراطی داعش است.
میلیونها تن در این جنگ داخلی آواره شدهاند.