لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۴ تیر ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۳

مبارزه سارا شورد، زندانی پیشین اوین با زندان انفرادی


سارا شورد، جوانی که به همراه دو جوان آمریکایی دیگر چندین ماه در زندان اوین در ایران در اسارت بود، فعالیت های حرفه ای خود را بر دفاع از حقوق بشر و مبارزه با شکنجه و بازداشت متمرکز کرده است.

خانم شورد به همراه شین باور و جاش فتال کتابی به نام «بارقه نور: سه آمریکایی زندانی در ایران» به رشته تحریر درآورده که خاطرات این سه نفر در زندان ایران است. این کتاب هفته قبل منتشر شد و خاطرات این سه کوهنورد آمریکایی در زندان اوین در ایران، دوران بازداشت، بازجویی و زندان انفرادی را روایت می کند.

نویسندگان کتاب، برخی از جزئیات خاطرات خود را از لحظه بازداشت، دوران اسارت در زندان اوین، و بازجویی های طولانی حکایت کرده اند، که شنیدنی است.

سارا شورد در بخشی از خاطرات به درخواست خود از برای خروج زندان انفرادی و هواخوری، و نیز دیدار با شین و جاش اشاره می کند. زندانبانی به نام مریم به او می گوید: «برف می آید ... امروز هواخوری در کار نیست... سرما می خوری». سارا اعتراض می کند که «من بچه نیستم، من زنی ۳۱ ساله هستم و می خواهم بروم هواخوری و شین و جاش را ببینم، همین حالا!»
بعد ا زاین مکالمه، مریم زندانبان به صورت او سیلی می زند، سارا نیز بدون تامل به مریم سیلی می زند!

سارا نوشته هیچ کدام از ما آنقدر محکم سیلی نزد که دیگری آسیب ببیند، و ادامه می دهد: «هر دوی ما حدوداً ۳۰ ساله هستیم و مریم ۳ فرزند دارد و به طور ناراحت کننده ای با من هم مثل یکی از بچه های خود برخورد می کند.»
سارا نوشته است: بعد از این واقعه زندانبان به جای کوبیدن در به هم و خارج شدن از سلول، لحظه ای مکث کرد و با نوعی همدردی - و شاید احترام - چهره اش تغییر کرد و به من گفت برای هواخوری آماده شوم...

سارا شورد در تارنمای شخصی نوشته به فعالیت در زمینه حقوق زندانیان، مبارزه با شکنجه، سخنرانی در مجامع عمومی برای ارتقای حقوق بشر فعالیت می کند. در صفجه اول این تارنما این عبارت منتشر شده است: «هیچ کس احساس آزادی نخواهد کرد مگر همه آزاد باشند».

در بخشی از این تارنما به اجرای نمایش هایی اشاره شده به نام «تئاتر مظلومان» که بنا به گفته نویسنده نمایش گفتگو، اکتشاف و ارتباط بین اعضای جامعه است که با تخیل جمعی در پی یافتن راهکارهای واقع گرایانه ای برای حیات شخصی و اجتماعی مردم و به نوعی پیدا کردن درمان هایی غیرمتعارف و راهبردهای عملی است.

این نویسنده آمریکایی که مدتی در زندان انفرادی در ایران در بازداشت به سر برده بود امروز به یکی از فعالان مبارزه با این نوع مجازات و بهای سنگینی که زندانیان در این نوع شرایط می پردازند، بدل شده است.

بخش دیگری از تارنمای سارا شورد به وضعیت حقوق بشر در ایران پرداخته و در مراکز مختلفی همچون سازمان عفو بین الملل در مورد حقوق بشر، بازداشت ۱٤۰ روزه در زندان ایران و کارزارهای خود در آمریکا برای آزادی دو کوهنور دیگر زندانی سخنرانی می کند.

سارا شورد پیش از بازداشت در ایران، در زمینه حقوق بشر، مبارزه با جنگ و مقابله با زندان انفرادی در زندان های جهان فعالیت کرده بود. وی چند سال در دمشق در سوریه اقامت داشت و مدرس کودکان آواره عراقی مقیم سوریه بود.

وی پس از آزادی به فعالیت های حقوق بشری خود ادامه داد و با چهره های سرشناس سیاسی و اجتماعی همچون باراک اوباما، رئیس جمهوری ایالات متحده، هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا، اوپرا وینفری، چهره سرشناس تلویزیون آمریکا و ده ها شخصیت دیگر دیدار و گفتگو کرده است.
سارا شورد یکی از سه کوهنورد آمریکایی بود که در سال ٢٠۰۹ به همراه شین باور و جاشوا فتال در منطقه مرزی ایران با کردستان عراق بازداشت و به جاسوسی و ورود غیرقانونی به کشور متهم شد. مقامات جمهوری ایران این ۳ جوان آمریکایی را به ۸ سال زندان محکوم کردند.

این ۳ جوان پس از بازداشت گفتند که تعطیلات خود را در کردستان عراق می گذراندند و بنا به توصیه ساکنان محلی قصد داشتند از یک منطقه توریستی در منطقه مرزی ایران و عراق دیدن کنند.

سارا شورد بعد از ۱٤ ماه بازداشت و دو جوان دیگر آمریکایی در سپتامیر سال ٢٠١۱ در نهایت به قید وثیقه آزاد شدند.

سارا شورد پس از آزادی از زندان اوین گفته بود مدت اسارات خود را در زندان انفرادی به سر برده بوده و تا ماه مه سال ٢٠١۰ از تماس با خانواده خود در آمریکا منع شده بود.
XS
SM
MD
LG