معاون وزیر نفت ایران با پیچیده خواندن تحریمها علیه صنعت نفت ایران، آن را شامل ۹ لایه در هم تنیده دانست که لغو کامل آن به یکباره ممکن نیست.
علی ماجدی، معاون امور بینالملل و بازرگانی وزیر نفت ایران، با بیان اینکه تحریمها از سوی سه مرجع سازمان ملل، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا وضع شده است، گفت: بخشی از تحریمها، کالاهای نفتی و شرکتهای کارفرمای این کالاها مانند شرکت ملی نفت را شامل میشود. به گفته او، در لایه دیگر، شرکتهای پیمانکار مانند پتروپارس تحریم شدهاند.
ماجدی تحریم سرمایهگذاری در صنعت نفت، فروش نفت، شرکتهای جابجا کننده نفت، بیمه جابجایی نفت و انتقال درآمد نفت را از جمله لایههای دیگر تحریم صنعت نفر ایران نام برد که لغو تحریمها را زمانبر و سخت کرده است.
تحریمها علیه صنعت نفت ایران، به دنبال ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل متحد وضع شد. این اقدام به دنبال توسعه برنامه هستهای ایران در دوران ریاست جمهوری محمود احمدینژاد و انتشار گزارشهایی مبنی بر صلحآمیز نبودن این برنامهها صورت گرفت.
به گفته معاون وزیر نفت ایران، پیچیدگی تحریمها علیه صنعت نفت به حدی است که در دوره تعلیق ۶ ماهه تحریمها، برخی بانکها برای اینکه خیال خود را راحت کنند مستقیما به سراغ دفتر کنترل دارایی های خارجی آمریکا رفتند و مجوز تعامل اقتصادی با ایران را دریافت کردند.
ماجدی گفت: برخی تحریم ها را کنگره علیه ایران وضع و برخی از تحریم ها را رییس جمهوری آمریکا پیگیری کرده که چنین وضعیتی، فرایند لغو آنها را پیچیده می کند.
معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت گفت: اسناد تحریمهای اروپا را که بررسی کردیم مشخص شد تحریمهایی است که اتحادیه اروپا علیه ایران وضع کرده است بیش از ۶۵۰ صفحه متن دارد.
به دنبال توافق موقت هستهای بین ایران و کشورهای ۱+۵ در آذرماه گذشته در ژنو، برخی تحریمها علیه صنعت نفت ایران به طور موقت برداشته شد و دولت ایران توانست به بخشی از داراییهای مسدود شده خود در خارج، دسترسی پیدا کند. طرفین مذاکره کننده توافق کردهاند که توافق ژنو، از ۲۰ تیرماه به مدت ۴ ماه تمدید شود.