مدیرعامل سابق شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفت که پالایشگاه آبادان «به جای تأمین سوخت نیروگاهها، ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون لیتر گازوئیل مورد نیاز برای ذخیرهسازی زمستان را در بورس عرضه کرده» و در نتیجه آن ذخایر گازوئیل کاهش پیدا کرده است.
عباس کاظمی در گفتوگو با خبرگزاری حکومتی ایلنا، ضمن «قانونی خواندن فروش گازوئیل» در بازار بورس، آن را «از نظر مدیریت و برنامهریزی دوراندیشانه» نخواند.
لازم به ذکر است که طبق قوانین داخلی، فرآوردههای پالایشگاهها بخشی از داراییهای ملی حساب میشوند. در نتیجه فروش گازوئیل در بازار بورس تهران اگر به کاهش ذخایر استراتژیک کشور و آسیب به منافع ملی منجر شود، قابل پیگرد قانونی است.
کاظمی توضیح داد که در سالهای گذشته از اردیبهشت تا شهریور اقدام به ذخیرهسازی سوخت میشد تا در زمستان، هنگام کاهش فشار گاز و افزایش مصرف خانگی، از گازوئیل استفاده شود.
به گفته او، این روند در تابستان امسال اجرا نشده و ۱/۳ میلیارد لیتر گازوئیل طی ۴ تا ۵ ماه در بورس عرضه شده که از این مقدار، ۴۵۰ میلیون لیتر فروخته شده است.
این در حالی است که از نظر این مقام سابق نفتی، تولید پالایشگاهها در سطح معمول بوده و از نظر تولید مشکلی وجود نداشته است.
کاظمی ادعا کرد که اکنون مرزهای تولید و مصرف گازوئیل سربهسر است و افزود اگر «با همین روند مصرف، ما به وارد کننده گازوئیل تبدیل میشویم.»
ادعای این مقام سابق حکومتی درباره فروش ذخیره گازوئیل کشور در بازار بورس، در حالی است که گزارشها از افزایش نگران کننده قیمتهای فرآوردههای نفتی خبر میدهد.
پیشتر اعلام شده بود که بر اساس لایحه برنامه هفتم توسعه که برای تصویب نهایی در اختیار شورای نگهبان قرار گرفته است، از سال دوم این برنامه، یعنی سال ۱۴۰۴، گازوئیل سهمیهای صرفاً بر اساس میزان پیمایش و بارنامه برخط توزیع میشود و مازاد بر آن، مشمول عوارض مصرف به صورت افزایشی - پلکانی خواهد شد.
در حال حاضر، قیمت گازوئیل سهمیهای، لیتری ۳۰۰ تومان و قیمت آزاد آن، ۶۰۰ تومان است.
شماری از کارشناسان گفتهاند که هر گونه دست کاری در قیمت بنزین و گازوئیل، منجر به تشدید فشارهای اقتصادی و برهم خوردن مناسبات سیاسی و اجتماعی در ایران خواهد شد.