رئیس مرکز کنترل شبکه راهبری گاز کشور از رسیدن مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری به ۵۷ درصد تولید در آبان ماه خبر داده و با اعلام بالا بودن این میزان مصرف، نسبت به مصرف گاز هشدار داد. در همین حال روزنامه «پیام ما» از بازگشت نانواییها به عصر گازوئیل خبر داده و نوشته دولت به دنبال دوگانهسوز کردن نانواییها است.
غلامرضا کوشکی تاکید کرده که با سردتر شدن هوا افزایش ۸۰ تا ۸۵ میلیون مترمکعبی مصرف روزانه گاز در بخش خانگی - تجاری در آبان امسال نسبت به آبان پارسال ثبت شده که میتواند در ادامه مشکل ساز شود.
به گفته کوشکی مقدار مصرف گاز در بخش خانگی و تجاری در روز جمعه ۲۵ آبان ماه به ۴۷۵ میلیون مترمکعب رسیده بود. کوشکی تاکید کرده سال گذشته این مقدار مصرف در آذر به ثبت رسیده بود.
تحلیلگران بر این باورند اظهارات این مقام دولتی به نگرانیها در مورد سهمیهبندی گاز صنایع و بخش خانگی در ماههای پیشرو دامن زده است چرا که ناترازی در این بخش قطعی بوده و دولت راهکاری به جز قطع گاز برای مدیریت مصرف در کشور ندارد.
این هشدارها در حالی است که جمهوری اسلامی از هفته گذشته و در پی بحران تامین برق مصرفی کشور اقدام به اعمال خاموشیهای گسترده در سراسر کشور کرده است.
در همین رابطه هاشم اورعی، استاد دانشگاه صنعتی شریف به خبرگزاری ایلنا گفته است: «امسال ذخیره سوخت مایع نیروگاهها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۴۵ درصد کم شده و نصف پارسال است.»
موضوعی که از نگاه اورعی عامل اصلی قطع برق در کشور است چرا که به گفته او از آنجا که همواره در فصل زمستان با اعمال محدودیت تامین گاز برای بخش نیروگاهی مواجه میشویم وزارت نیرو از هماکنون با اعمال خاموشی سعی در حفظ اندک موجودی سوخت مخازن کرده است.
اورعی تاکید کرده هر یک درجه که هوا سردتر میشود ۱۰ میلیون متر مکعب به مصرف گاز خانگی اضافه میشود و ۷۰ درصد مصرف گاز نیز به سمت بخش خانگی میرود.
به گفته این استاد دانشگاه شریف، در بهترین حالت تولید گاز ۸۵۰ میلیون متر مکعب بوده که اکنون این میزان به ۸۰۰ میلیون متر مکعب در روز رسیده است.
برهمین اساس است که میتوان انتظار داشت که دولت توانایی پاسخگویی به نیاز مصرفی کشور به گاز طبیعی در روزهای سرد سال را نخواهد داشت.
اتفاقی که منجر به ایجاد نگرانی برای تامین نان مردم هم شده و دولت قبل از رسیدن به فصل سرما نانواییها را ملزم به استفاده از تجهیزات دوگانهسوز کرده تا در صورت قطع گاز بتوانند با گازوئیل به کار خود ادامه دهند.
در همین رابطه روزنامه «پیام ما» در شماره شنبه ۲۶ آبان در گزارشی با عنوان «بازگشت به عصر گازوئیل» نوشته است: «همه واحدهای خبازی باید دوگانهسوز شوند یا در صورت نبود گاز بتوانند از گازوئیل سهمیهبندی استفاده کنند و به پخت نان ادامه دهند.»
به نوشته «پیام ما» دولت در تلاش است تا برای خرید موتور برق برای واحدهای نانواییها به مالکان این واحدهای صنفی وام کمبهره اعطا کند تا بتوانند مسئله نبود برق را پشت سر بگذارند.
این روزنامه همچنین تاکید کرده که تضمینی به تامین سوخت مورد نیاز نانواییها نیست. در این گزارش آمده است: «دولت در صورت تحقق استفاده از موتور برق بهجای تامین برق از شبکه شهری باید بتواند گازوئیل یا بنزین مورد نیاز این موتورها را هم در قالب سوخت یارانهای برای نانواییها تامین کند.»
تصمیم به گازوئیلی کردن نانواییها به واسطه احتمال قطع گسترده گاز در ماههای پیش رو، در حالی اتفاق میافتد که بخشی از دلیل قطع برق در کشور کمبود گازوئیل است و مشخص نیست آیا دولت توانایی تامین سوخت مورد نیاز نانواییها را خواهد داشت یا خیر؟