آنتی هاکانن، وزیر دفاع فنلاند، روز سهشنبه ۲۱ آذر، گفت: افزایش همکاری روسیه با چین، ایران، کرهشمالی و دیگر متحدان جهانیاش «تهدیدی جدی و بلندمدت برای کشورهای اروپایی» است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، همزمان فنلاند و استونی در حال بررسی پرونده تخریب خط لوله گاز «بالتیکانکتور» و کابلهای مخابراتی در بستر دریای بالتیک در مهر ماه سال جاری هستند و یک کشتی باری ثبت شده در هنگ کنگ را به عنوان مظنون اصلی در این مورد معرفی کردهاند.
آقای هاکانن در یک سخنرانی اشاره کرد: آنچه روسیه در کنار چین، ایران، کرهشمالی و دیگر متحدانش در جهان جنوب انجام میدهد، در درازمدت، چشماندازی بسیار جدی خواهد بود».
رویترز به نقل از او نوشت که «فنلاند و سرویسهای اطلاعاتیاش به عنوان جدیدترین عضو ائتلاف نظامی ناتو، که بیش از ۱۳۰۰ کیلومتر مرز مشترک با روسیه دارد، اقدامات آن کشور در جهان را زیر نظر دارند.»
وزیر دفاع فنلاند همکاری جدید روسیه با متحدان جهانی خود را «یک سامانهٔ سیاست امنیتی که متاسفانه مشکل ساز است» خواند.
در همین حال، اتحادیه اروپا روز دوشنبه بیستم آذر، شش شخص و پنج نهاد را در ارتباط با آنچه «مشارکت در تولید و توسعه پهپادهای ایرانی که در جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین مورد استفاده قرار میگیرند» تحریم کرد.
جمهوری اسلامی برخلاف شواهد ارائه شده از سوی اوکراین و یا ارزیابیهای کارشناسان و دستگاههای اطلاعاتی غربی، حمایت از روسیه در جنگ اوکراین را تکذیب کرده است.
بر اساس این شواهد، روسیه بارها از پهپادهای ایرانی «شاهد - ۱۳۶» علیه اوکراین استفاده کرده است.
جمهوری اسلامی همچنین در توافق با روسیه در زمینه یک لایحه همکاری در حوزه امنیت اطلاعات، به نگرانیها در زمینه افزایش سرکوب اینترنتی در ایران دامن زده است.
موافقتنامه دو کشور در مورد امنیت اطلاعات که در سال ۱۳۹۹ در مسکو، بین محمدجواد ظریف، وزیر خارجه وقت، و دولت روسیه امضا شد، در تیر سال جاری توسط دولت ابراهیم رئیسی به صورت لایحه همکاری دو دولت در حوزه امنیت اطلاعات، برای تصویب به مجلس ارسال شد.
این لایحه که حاوی مادههای تفسیر پذیر و چندپهلو همچون «تهدیدات اصلی در حوزه امنیت اطلاعات»، «حفاظت از اطلاعات» و یا «حوزههای اصلی همکاری دو جانبه» است، با رسیمت بخشیدن به حضور فنآوری روسی در کنترل دسترسیهای دیجیتال، باعث اعتراض کاربران شبکههای اجتماعی شده است.
همکاری جمهوری اسلامی با روسیه در حوزه امنیت اطلاعات، همچون همکاری نظامی دو کشور از زمان تهاجم روسیه به اوکراین، نگرانی کشورهای غربی را از آینده همکاری دو کشور برانگیخته است.