لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۴

افزایش صادارت نفت روسیه؛ کسری بودجه دولت پوتین به ۲۹ میلیارد دلار رسید


تانکر نفت روسیه در بندر پریگورودنویو در استان ساخالین. ۲۹ اکتبر ۲۰۲۱.
تانکر نفت روسیه در بندر پریگورودنویو در استان ساخالین. ۲۹ اکتبر ۲۰۲۱.

صادرات نفت روسیه به رغم موجی از تحریم‌های غرب به میزانی رسیده است که آخرین بار قبل از حمله به اوکراین گزارش شده بود.

آژانس بین‌المللی انرژی مستقر در پاریس، در گزارش ماهانه نفت خود در روز جمعه اعلام کرد صادرات نفت خام و فرآورده‌های نفتی مسکو در ماه مارس با افزایش ۵۰۰ هزار بشکه در روز به بالاترین سطح از آوریل ۲۰۲۰ رسیده است. این افزایش، درآمد تخمینی روسیه از صادرات نفت در مارس را به حدود ۱۳ میلیارد دلار رساند.

آژانس بین‌المللی انرژی گفت با این حال، درآمد روسیه از صادرات نفت هنوز نسبت به سال قبل از آن ۴۳ درصد کاهش یافته است، زیرا روسیه مجبور است بشکه‌های نفت خود را به مجموعه محدودتری از مشتریانی بفروشد که خواهان تخفیف‌های بیشتری هستند.

کشورهای غربی از زمانی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در فوریه سال گذشته تهاجم نظامی به اوکراین را آغاز کرد، طیف وسیعی از تحریم‌ها را علیه صادرات انرژی مسکو اعمال کردند. مهمترین آنها ممنوعیت واردات نفت خام روسیه از طریق دریا به اتحادیه اروپا و ممنوعیت صادرات محصولات نفتی پالایش شده مانند گازوئیل به این اتحادیه است.

اما روسیه، دومین صادرکننده بزرگ نفت خام در جهان، خریداران مشتاقی را در چین و هند برای جایگزینی مشتریان اروپایی پیدا کرده است.

با این حال، تحریم‌ها ضربه قابل توجهی به درآمد نفتی روسیه وارد کرده است. مسکو هفته گذشته گفت که کاهش درآمدهای انرژی سهم عمده‌ای در کسری بودجه ۲۹ میلیارد دلاری این کشور در سه ماه اول سال جاری داشته است. به گزارش رویترز درآمد کلی انرژی روسیه در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۰ نزدیک به ۲۱ درصد کاهش یافته است.

بر اساس گزارش آژانس بین المللی انرژی، چهل و پنج درصد از بودجه روسیه به بخش نفت و گاز متکی است.

  • فشار عرضه

آژانس بین‌المللی انرژی همچنین گفت که کاهش غیرمنتظره تولید نفت خام که در ماه جاری توسط سازمان کشورهای صادرکننده نفت و متحدان آنها از جمله روسیه، موسوم به اوپک پلاس اعلام شد، خطر «تشدید» کمبود نفت مورد انتظار در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ را به همراه دارد.

به گفته این آژانس تصمیم اوپک پلاس، احتمالاً، عرضه جهانی نفت را تا پایان سال جاری ۴۰۰ هزار بشکه در روز کاهش می‌دهد. این در حالی است که انتظار می رود تقاضا با افزایش ۲ میلیون بشکه‌ای در روز به رکورد ۱۰۲ میلیون بشکه در روز در سال جاری برسد.

کمبود پیش‌بینی‌شده نفت می‌تواند بر اقتصادهایی که تا کنون با کندی رشد و تورم بالای تاریخی دست و پنجه نرم می‌کنند، فشار بیاورد.

اوپک پلاس در ۲ آوریل به طور غیرمنتظره‌ای اعلام کرد که تولید نفت خام خود را کمی بیش از ۱/۶ میلیون بشکه در روز کاهش می دهد. به گفته یکی از مقامات وزارت انرژی عربستان، این کاهش از ماه مه آغاز شده و تا پایان سال ادامه خواهد داشت.

این علاوه بر کاهش ۲ میلیون بشکه‌ای در روز است که اوپک در ماه اکتبر اعلام کرده بود.

XS
SM
MD
LG