اتحادیه اروپا روز یکشنبه از روسیه خواست از تصمیمش برای خروج از توافق با اوکراین در زمینه صادرات غلات که با میانجیگری سازمان ملل متحد حاصل شده بود منصرف شود.
تصمیم روسیه تلاشها برای کاهش بحران جهانی غذا را تضعیف میکند. اوکراین گفت که مسکو از قبل برای خروج از این توافق برنامهریزی کرده بود.
مسکو روز شنبه مشارکت خود در توافقنامه صادرات غلات از طریق دریای سیاه را به حالت تعلیق درآورد و عملاً صادرات محمولههای غلات اوکراین که یکی از بزرگترین صادرکنندگان این محصول در جهان است، قطع شد.
این توافقنامه که ٢٢ ژوئیه با میانجیگری سازمان ملل به امضا رسید، به اوکراین اجازه داد صادرات غلات و کودهای شیمیایی را از بنادر خود در دریای سیاه از سر بگیرد.
حمله روسیه به اوکراین باعث بحران مواد غذایی در جهان شد. هر دو کشور از تولید کنندگان عمده گندم هستند.
به گزارش رویترز مسکو تصمیمش را واکنشی به آنچه حمله هواپیماهای بدون سرنشین اوکراینی در اوایل روز شنبه به ناوگان دریایی روسیه در شبه جزیره کریمه خواند، توصیف کرد. روسیه شبه جزیره کریمه اوکراین را چند سال قبل اشغال و ضمیمه خود کرد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت: «اتحادیه اروپا از روسیه میخواهد که تصمیم خود را تغییر دهد.»
روز شنبه، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، این اقدام روسیه را «صرفاً ظالمانه» خواند و گفت که این اقدام باعث افزایش گرسنگی می شود. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا نیز در واکنش به اقدام روسیه، مسکو را متهم کرد که مسئله مواد غذایی را تسلیحاتی کرده است.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که اوکراین بامداد روز شنبه با ۱۶ پهپاد به ناوگانی دریای سیاه در نزدیکی بندر سواستوپول حمله کرد. مسکو همچنین «متخصصان» نیروی دریایی بریتانیا را متهم کرد که در این حمله «تروریستی» نقش داشتند.
روسیه اعلام کرد که این حمله را دفع کرده است و گفت کشتی های مورد هدف در تضمین کریدور خروج غلات از بنادر اوکراین در دریای سیاه نقش داشته اند.