لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۱

پایان المپیک ریو، نگاهی به ۱۰ رویداد مهم: از رکورد شناگر افسانه ای تا اشک و شادی ایرانیان


سی و یکمین دوره المپیک یکشنبه شب به وقت محلی برزیل با برگزاری مراسم اختتامیه به پایان رسید و از اکنون تلاش ها برای المپیک سال ۲۰۲۰ در توکیوی ژاپن شروع می شود.

المپیک ریو از ۱۵ تا ۳۱ مرداد در شهر ریودوژانیرو برگزار شد. یازده هزار ورزشکار از ۲۰۷ کشور جهان مهمان المپیک بودند.

۳۰۶ مدال در ۲۸ رشته ورزشی بین ورزشکاران تقسیم شد که تیم آمریکا با ۴۶ طلا، ۳۷ نقره و ۳۸ برنز در صدر جدول توزیع مدالها قرار گرفت. بریتانیای کبیر (۲۷ طلا)، چین (۲۶ طلا)، روسیه (۱۹ طلا) و آلمان (۱۷ طلا) رتبه های دوم تا پنجم را کسب کردند.

تیم المپیک ایران نیز با سه طلا، یک نقره و چهار برنز در مجموع با هشت مدال در رتبه ۲۵ توزیع مدالها، بالاتر از کشورهایی چون یونان، آرژانتین، دانمارک، ترکیه، مصر و اسرائیل قرار گرفت.

نگاهی به ده رویداد مهم این المپیک انداخته ایم:

۱- شناگر افسانه ای

مهمترین رویداد المپیک سی و یکم، ادامه رکورد شکنی های مایکل فلپس بود.

او که قبل المپیک ۱۸ مدال طلا داشت، در این المپیک ۵ طلای دیگر کسب کرد تا به رکورد بی سابقه ۲۳ طلا دست یابد.

او در رشته های ۲۰۰ متر پروانه، ۲ متر فردی مختلط، چهار در صد متر و دویست متر آزاد و مختلط توانست مدال طلا کسب کند. به نظر می رسد رکورد فلپس تا سالهای دیگر شکستنی نباشد.

۲- دختر ۱۴۲ سانتیمتری با چهار طلا

سیمون بایلز را باید پدیده المپیک این دوره دانست. ژیمناست ۱۹ ساله آمریکا در این دوره از مسابقات نمایش خیره کننده ای داشت. با درخشش او، آمریکا برای دومین بار توانست قهرمان ژیمناستیک المپیک شود.

او قبل از المپیک چهارده مدال کشب کرد که ده تای آنها طلاست. سیمون بایلز نخستین سیاه پوستی است که سه بار پی در پی، عنوان قهرمانی جهان را از آن خود کرده است.

سیمون بایلز، شش ساله بود که توسط پدر بزرگ و مادربزرگش به فرزندخواندگی پذیرفته شد. آن زمان مادرش با مشکل اعتیاد به الکل دست به گریبان بود و نمی توانست از او و خواهرش مراقبت کند. او می گوید هر چند رسانه ها می خواهند از دل این ماجرا ، یک قصه جذاب هالیوودی بیرون بکشند اما خودش تمام عمر فکر می کرده زندگیش کاملا عادی است .و حتی گاه از دیگران می پرسیده مگر شما فرزند خوانده کسی نیستید؟

۳- کیمیای ایران

برای ایرانی ها المپیک ریو پر فراز و نشیب بود. گاهی شادی برای مدال های وزنه برداری، و گاهی غمگین برای حذف و وضعیت داوری کشتی. اما یکی از رویدادهای مهم و خوشایند برای خیلی از زنان ایرانی، کسب مدال برنز توسط کیمیا علیزاده ورزشکار تکواندو ایران لحظه تاریخی بود. او توانست اولین زن ایرانی باشد که در المپیک مدال کسب می کند.

ورزش ایران بعد از انقلاب برای حضور بانوان محدودیت زیادی را شاهد بود اما بالاخره یک دختر ایرانی توانست به رغم همه مشکلات، در سطح جهانی به مدال برسد.

۴- برنده دین و ورزش

در ریو برزیلی ها یک ضرب المثل دارند:‌ فوتبال دین مان است و والیبال ورزش اول مان. در المپیک ریو، برزیلی ها هم در دین و هم در ورزش اول شدند.

تیم فوتبال مردان برزیل در بازی فینال آلمان را برد تا هم انتقام شکست مفتضحانه جام جهانی را بگیرد و هم برای اولین بار در تاریخ المپیک قهرمان این رشته شود. در والیبال مردان هم برزیل سه بر صفر ایتالیای آماده را شکست داد.

۵- روح المپیک

یکی از لحظه های ماندگار المپیک ریو زمانی بود که نیکی همبلین دونده نیوزلندی که به سرعت به سمت خط پایان می‌دوید، ناگهان به زمین افتاد. رقیب او، اَبی دی‌آگوستینو از آمریکا که در اثر برخورد با همبلین به زمین افتاده بود، او را بلند کرد.

دونده آمریکایی نه تنها ناراحت نشد بلکه دست رقیبش را گرفت و فریاد زد:‌بلند شو، اینجا المپیک است. باید مسابقه را تمام کنیم. بلند شو!

این دو هرگز یکدیگر را ملاقات نکرده بودند اما با هم از خط پایان گذشتند. کمیته المپیک این روحیه آنها را ستود و به آن دو اجازه داد در دور فینال شرکت کنند هرچند که هر دو نتوانستند در نهایت مدالی کسب کنند.

۶- دونده رها

اوسین بولت دونده سرعت از جامائیکا هم لحظه تاریخی المپیک ریو را رقم زد. او توانست در رشته های دو صد و دویست متر و چهار در صد متر مردان طلا کسب کند. او دویست متر را در ۱۹ ثانیه و ۷۸ صدم ثانیه دوید.

هشتمین طلای المپیک خود را کسب کند. توجه داشته باشید که تنها کارل لوییس از آمریکا و پاوونورمی از فنلاند پیش از او با ۹ مدال در دوومیدانی قرار دارند.

۷- دو طلا و لحظه تلخ بهداد

وزنه برداری ایران کارنامه قابل قبولی در المپیک داشت اما حذف دور از انتظار بهداد سلیمی کام خیلی از ایرانیان را تلخ کرد.

او در حرکت یکضرب توانست رکورد ۱۶ ساله حسین رضا زاده را به آسانی بزند اما برای دو ضرب دو بار پیاپی داوران وزنه ۲۴۵ کیلوگرمی او را خطا تشخیص دادند. بین برخی کارشناسان درباره این خطاگرفتن اختلاف نظر بود اما هر چه بود، سلیمی نتوانست حداقل وزنه دوضرب را بزند و حذف شد.

با این وجود در روز هفتم و هشتم المپیک، ایران دو طلا در وزنه برداری کسب کرد. کیانوش رستمی با شکستن رکورد جهانی، قهرمان شد. سهراب مرادی وزنه بردار بالای ۹۴ کیلوگرم هم ایران را به دومین طلا رساند.

۸ - امان از ناداوری ها

با اینکه برخی معتقدند داوری ها بخشی از بازی هاست اما ایرانیان از داوری بخصوص در کشتی و وزنه برداری گله داشتند. کشتی گیران فرنگی و آزاد کار ایران بعد از شکست از داوری انتقاد کردند حتی یکی از کشتی گیران ایران از واژه های زشتی در اعتراض به داوری ها استفاده کرد که در فضای مجازی بازتاب داشت.

اعتراض به داوری حتی تا روز آخر در مسابقه کشتی رضا یزدانی کاپیتان تیم ملی کشتی آزاد ایران ادامه داشت. در آخرین لحظات وقت اول دیدار یزدانی و ختاگ گازیموف، ورزشکار ایرانی موفق به خاک کردن حریفش شد، اما داوران به بهانه اتمام زمان مسابقه امتیازش را نادیده گرفتند و با توجه به رد شدن اعتراض کادر فنی یک امتیاز هم به حریفش تعلق گرفت.

فقط ایرانی ها معترض نبودند.

روز آخر، مربیان مغولستان حتی به اعتراض لباس شان را در آوردند.

۹- نسخه زنانه مایکل فلپس

کیتی لدکی شناگر آمریکایی با رکورد شکنی های پیاپی یکی از دیگر کسانی بود که در المپیک لحظات مهمی را رقم زد.

او در المپیک ریو توانست چهار مدال طلا و یک نقره کسب کند. تقریبا از قبل بازی ها قهرمانی او در رشته های دویست تا هشتصد متر مسجل بود اما نکته مهم این بود که کیتی لدکی با اینکه از رقبا جلو بود، تمام تلاش اش را کرد تا رکورد های المپیک را که متعلق به خودش بود، بزند. در واقع او با خودش مسابقه گذاشته بود.

او که در المپیک لندن در ۱۵ سالگی اولین طلای خود را کسب کرد، حال با ۱۹ سال، پنج طلای المپیک دارد و برخی او را مایکل فلپس آینده می نامند که می تواند تعداد رکورد مدال طلای زنان در المپیک را بشکند.

۱۰ - غیبت روسها

با اینکه ورزشکاران روسیه در رشته هایی چون ژیمناستیک حضور پر رنگی داشتند و کلا رتبه چهارم المپیک را کسب کردند اما حذف خیلی از ورزشکاران این کشور به خاطر دوپینگ، عملا روسها را از کسب جایگاه بهتر ناکام کرد.

یک ورزشکار روس
یک ورزشکار روس

حداقل ده شناگر روسیه به خاطر دوپینگ محروم شدند. در رشته دو میدانی هم جز یک ورزشکار، همه ورزشکاران این کشور محروم شدند.

وزنه‌برداری و کشتی شانس روسها برای کسب مدال بود که تنها دو ورزشکارشان اجازه حضو یافتند.

گزارش تصویری:‌ جشن پایان المپیک؛ ژاپن میزبان بعدی

XS
SM
MD
LG