لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۰۰

بازداشت ده‌ها روزنامه‌نگار در حمله شبانه پلیس ترکیه


پلیس ترکیه روز یکشنبه به دفاتر مطبوعات نزدیک به فتح‌الله گولن، حمله کرد و طی عملیاتی علیه آن چه که رجب طیب اردوغان آن را شبکه توطئه علیه خودش می‌داند، ۲۳ نفر را در سرتاسر کشور بازداشت کرد.

پلیس ترکیه روز یکشنبه به دفاتر مطبوعات نزدیک به فتح‌الله گولن، حمله کرد و طی عملیاتی علیه آن چه که رجب طیب اردوغان آن را شبکه توطئه علیه خودش می‌داند، ۲۳ نفر را در سرتاسر کشور بازداشت کرد. گولن روحانی مسلمان ترک مستقر در آمریکا و چهره مخالف دولت ترکیه به شمار می‌رود.

حمله به روزنامه زمان و تلویزیون سامان یولو، نشانی است از افزایش مبارزه اردوغان علیه متحد سابقش گولن. از یک سال پیش که گزارش تحقیقاتی درباره فساد در حلقه داخلی اردوغان مطرح شد، رئیس‌جمهوری ترکیه در جنگی علنی با گولن قرار گرفته است.

جمعیت معترض که در مقابل دفتر روزنامه زمان گردآمده بود، هنگامی که پلیس سردبیر روزنامه را با خود می‌برد شعار می‌دادند «رسانه آزاد را نمی توان ساکت کرد».

هم زمان در نقطه‌ای دیگر در استانبول مدیر تلویزیون «سامان یولو» نیز توسط پلیس بازداشت شد. هدایت کاراجا، هنگام بازداشت به خبرنگاران گفت: «این سویه شرم‌آور ترکیه است. متاسفانه در قرن ۲۱ ترکیه چنین رفتاری را با رسانه‌ها و ده‌ها تلویزیون، رادیو، اینترنت و مجله می‌کند.»

به گزارش رسانه‌های ترکیه، برای ۳۲ نفر قرار بازداشت صادر شده است. تلویزیون دولتی ترکیه گفت حداقل ۲۳ نفر ازجمله روسای سابق پلیس طی حملاتی در سرتاسر ترکیه بازداشت شدند.

رجب طیب اردوغان از حزب عدالت و توسعه، در سال ۲۰۰۲ بسیاری از اصلاحات دمکراتیک را طی سال‌های اول به قدرت رسیدنش ایجاد کرد، از جمله دخالت های ارتش در سیاست را کاهش داد. متحدان ترکیه اغلب ترکیه را نمونه‌ای از دمکراسی موفق اسلامی میخوانند اما رفتارهای اخیر خشن اردوغان با دگراندیشان ترکیه و هم چنین بازگشت به بنیادگرایی اسلامی انتقادات زیادی را متوجه دولت و حزب حاکم ترکیه کرده است.

بولنت کنس، سردبیر روزنامه زمان به رویترز گفت پلیس به روزنامه‌نگاران مدارکی دال بر اتهام تشکیل گروه و تلاش برای تصرف حاکمیت، نشان داده است.

وزیران دولت از ابراز نظر درباره حملات گسترده به رسانه ها خودداری کرده‌اند اما محمت موذن اوغلو، وزیر بهداشت ترکیه گفت «هر کس خطا کند باید بهایش را بپردازد.»

کودتا علیه دمکراسی

کمال قلیچ‌داراوغلو، از رهبران اپوزیسیون ترکیه به خبرنگاران گفت: «این دولت کودتاگر است و علیه دمکراسی کودتا کرده.»

اردوغان، گولن را متهم کرده که با کمک هوادارانش در دستگاه قضایی، پلیس و دیگر موسسات دولتی و هم چنین نفوذ خود در رسانه‌ها به تاسیس «تشکیلات موازی» در چارچوب فعالیت دولت اقدام کرده اما آقای گولن اتهام تلاش برای ساقط کردن دولت اردوغان را رد کرده است.

توجه اردوغان به نفوذ گولن در پلیس و دستگاه قضایی طی اولین سال های دولتش جلب شد و به همین دلیل روابط شان به سرعت به سردی گرایید.

رجب طیب اردوغان، که با پیروزی در انتخابات و گرفتن کرسی ریاست جمهوری قدرت بیشتری یافته، روز جمعه گفت حامیان گولن را تعقیب خواهد کرد. او پیشتر هواداران گولن را تروریست و خائن خوانده بود.

تحقیقی که در دسامبر ۲۰۱۳ علنی شد منجر به استعفای سه وزیر کابینه گشت و اردوغان را به تغییر و تحول و پاک سازی دولت واداشت به طوری که هزاران پلیس و صدها قاضی و دادستان را جابه جا کرد.

اردوغان هم چنین از لایحه‌ای حمایت کرده که اختیارات دولت بر قوه قضائیه را گسترش می‌دهد. از سویی دیگر دادستان‌ها پرونده‌های فساد را نیمه‌کاره رها کرده‌اند.

از چند روز پیش‌تر شایعه حمله پلیس به رسانه‌ها و بازداشت گسترده روزنامه‌نگاران در ترکیه به گوش می‌رسید. منبع این شایعه هشداری بود که یک حساب توییتر پرطرفدار چند روز پیش نوشته و گفته بود که پلیس قرار است حدود ۴۰۰ نفر، از جمله حدود ۱۵۰ روزنامه‌نگار هوادار گولن را بازداشت کند.

XS
SM
MD
LG