آسوشیدتپرس روز جمعه ۲۳ آذر با اشاره به قطع مداوم برق در ایران طی ماههای اخیر نوشت که این موضوع «زندگی و کسبوکار مردم را مختل کرده است.»
این خبرگزاری نوشت که در شرایطی که عوامل متعددی مانند سوءمدیریت، کاهش دخایر انرژی، ادامه خشکسالی، کسری بودجه و نیز تحریم های ناشی از فعالیت هستهای جمهوری اسلامی، احتمالاً در قطعی برق نقش دارند، برخی گمان میکنند که استخراج ارزهای دیجیتال نیز در این موضوع نقش داشته است.
بر اساس این گزارش، ارزش بیت کوین پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ماه گذشته میلادی در ایالات متحده به بالاترین حد خود رسیده است و از جمله در هفته گذشته، برای نخستین بار به بیش از ۱۰۰ هزار دلار رسید. این افزایش قیمت بیت کوین باعث شده است که به نوشته آسوشیتدپرس، برخی مشکوک شوند که استخراج سازمانیافته ارزهای دیجیتال به دلیل جذب میزان قابل توجه برق، در قطعیهای اخیر در ایران نقش داشته است.
این خبرگزاری در این ارتباط به سخنان مصطفی رجبی، مدیرعامل شرکت برق دولتی ایران، در تابستان سال جاری نیز استناد کرد که گفته بود: «متاسفانه برخی افراد فرصتطلب و استثمارگر از برق یارانهای، شبکههای عمومی و سایر منابع بدون مجوز برای استخراج ارزهای دیجیتال استفاده میکنند.»
این در شرایطی است که شماری از کاربران شبکههای اجتماعی روز ۲۱ آبان در واکنش به جیرهبندی برق که دولت جمهوری اسلامی آن را «آغاز خاموشیهای برنامهریزی شده» نامیده بود، گفته بودند که این خاموشیها به دنبال بالا رفتن قیمت بیتکوین و به قصد صرف برق برای راهاندازی و بهرهبرداری از مزرعههای ماینر رمزارز است.
در بخشی از گزارش آسوشیتدپرس به نقل از مسیح علوی، مدیر عامل یک شرکت معدنی دارای مجوز دولتی به نام «ویرا ماینر» آمده است که «تعیین میزان مصرف انرژی توسط ماینینگ کار دشواری است، به ویژه که ماینرها از شبکه خصوصی مجازی استفاده می کنند که موقعیت آنها را پنهان می کند.»
این خبرگزاری اشاره کرد که حدود سه سال قبل، یک برآورد حاکی از آن بود که ایران «یک میلیارد دلار تراکنش بیت کوین» را پردازش کرده است و اضافه کرد: با توجه به رشد قیمت بیت کوین، این ارزش احتمالاً افزایش یافته که همزمان با قطعی برق در ایران بوده است.
به نوشته آسوشیتدپرس، وزارت خزانه داری ایالات متحده و اسرائیل می گویند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای تامین مالی گروه های شبه نظامی نیابتی جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه به رمزارزها وابسته است و بنابراین ممکن است در فعالیت مزرعههای ماینر رمزارز شرکت داشته باشد.
پیش از این دو سناتور آمریکایی، الیزابت وارن و انگس کینگ، در اردیبهشت سال جاری در نامهای به مقامات ارشد دولت جو بایدن خواستار بررسی عمیقتر فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران در زمینه رمزارزها شدند و ابراز نگرانی کردند که حکومت ایران از این رمزارزها برای «پولشویی، تامین مالی تروریسم و دور زدن تحریمها» استفاده کند.
آنها از وزرای خزانهداری و دفاع ایالات متحده و همچنین مشاور امنیت ملی کاخ سفید خواستند تا مشخص کنند که حکومت ایران از سال ۲۰۲۱ میلادی تاکنون چه مقدار از طریق تولید رمزارز درآمد کسب کرده است و همچنین خواستار جزئیات مربوط به نحوه استفاده جمهوری اسلامی ایران از این پول برای فعالیتهای نظامی یا حمایت از گروههای تروریستی شدند.
این دو سناتور اشاره کردند که حکومت ایران از رمزارزها برای دور زدن تحریمهای بخش انرژی استفاده میکند و به جای صادرات نفت، به استخراج رمزارز روی آورده که فعالیتی انرژیبر است و تخمین زدند که جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی یکی از ۸ کشور برتر در زمینه تولید رمزارز بوده و ۷ درصد از بیتکوینهای جهان را استخراج کرده است.