خبرگزاری «میزان» وابسته به قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز چهارشنبه از دستگیری مدیر مدرسه ابتدایی غیرانتفاعی البرز واقع در شهرستان خورموج استان بوشهر به دلیل «خشونت فیزیکی علیه دانشآموزان» خبر داد.
روز سه شنبه یکی از شبکههای فارسیزبان خارج از کشور، بیبیسی فارسی، تصاویری از تنبیه بدنی دانشآموزان یک مدرسه غیرانتفاعی در شهرستان خورموج از توابع استان بوشهر منتشر کرد که با واکنشهای فراوانی همراه شد. گفته شده که این حادثه مربوط به آبان امسال است. به گزارش منبع مطلع، پیشتر نیز رفتارهای مشابه توسط کادر آموزشی این مدرسه غیرانتفاعی رخ داده بود که با وجود پیگیری و شکایت نتیجهای نداشته است.
با انتشار این تصاویر در شبکههای اجتماعی، مهدی مهرانگیز رئیس کل دادگستری استان بوشهر از بازداشت مدیر این موسسه خبر داده است.
او به خبرگزاری «میزان» گفت: « متاسفانه تصاویری از خشونت فیزیکی مدیر مؤسسه علیه دانشآموزان مدرسه ابتدایی غیرانتفاعی البرز شهرستان خورموج استان بوشهر منتشر شده است و در همین راستا دستور دستگیری فردی که خشونت فیزیکی علیه دانشآموزان انجام داده بود صادر شد و در حال حاضر مدیر مؤسسه دستگیر شده است.»
مهرانگیز وعده داده که پس از انجام تحقیقات اولیه و بازجویی، با « قاطعیت و شدت» با این فرد برخورد میشود تا برای دیگران «درس عبرت» باشد.
سینا قلندری خبرنگار محلی استان لرستان چندی پیش با انتشار ویدئویی در شبکه اجتماعی ایکس، از «پارگی کبد» یک دانشآموز کوهدشتی بر اثر تنبیه توسط معلمش خبر داده بود. پایگاه خبری «رکنا» نیز ماه گذشته در گزارشی گفته بود که یک معاون مدرسه، با پافشاری بر اخراج یک دانشآموز کلاس اولی از مدرسهای در ورامین، موجب شد این کودک به کما برود و برای مدتی طولانی در بیمارستان بستری شود.
صبا آلاله روانشناس بالینی در گفتگو با صدای آمریکا اثرات تنبیهات بدنی را «طولانی مدت و ماندگار» عنوان کرد. به گفته این روانشناس، تنبیه بدنی میتواند باعث افزایش انزجار و نفرت در کودک نسبت به تحصیل و سبب ساز ترک تحصیل دانش آموز شود که تاثیر مستقیم بر شرایط تحصیلی کودک و همچنین باعث تقویت روحیه پرخاشگری در بین دانش آموزان خواهد شد.
به گفته صبا آلاله کودکانی که در محیط های آموزشی که خشونت و تحقیر را تجربه میکنند عمدتا «از چرخه نرمال زندگی» خارج شده و یا به افرادی «سلطه پذیر» تبدیل میشوند که اگر درمان نشوند این موضوع در تمام دوران زندگی آنها میتواند ادامه دار باشد و یا به دلیل خشم فروخورده به آدمی «سرکش و طغیانگر» تبدیل شود و بیشتر به سمت گروههای «بزه و پرخطر» خواهند رفت و تبدیل به شخصیتهای «ضداجتماعی» خواهند شد.
تنبیه بدنی و تحقیر دانشآموزان در نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی مسبوق به سابقه است. اگر چه وزارت آموزش و پرورش به دفعات گفته است «خط قرمز ما تنبیه بدنی دانشآموزان است» و اگر چه بر اساس ماده ۸۱ آییننامه اجرایی جدید مدارس مصوب سال ۱۴۰۰، تنبیه بدنی دانشآموز و سوءرفتار با او به هر دلیل و تحت هر شرایطی ممنوع است اما تنبیه دانشآموزان توسط مدیر و معلم در ایران به دفعات تکرار و گزارش شده است.