لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۳۳

صندوق بین‌المللی پول: حملات حوثی‌ها تردد از مسیر دریای سرخ را ۳۰ درصد کاهش داده است


کشتی «جِنکو پیکاردی»، متعلق به آمریکا، روز ۲۸ دی در خلیج عدن و در نزدیکی تنگه باب المندب هدف حمله پهپادهای حامل بمب شورشیان حوثی قرار گرفت. عکس از نیروی دریایی هند – آسوشیتدپرس
کشتی «جِنکو پیکاردی»، متعلق به آمریکا، روز ۲۸ دی در خلیج عدن و در نزدیکی تنگه باب المندب هدف حمله پهپادهای حامل بمب شورشیان حوثی قرار گرفت. عکس از نیروی دریایی هند – آسوشیتدپرس

صندوق بین‌المللی پول اعلام کرد که با ادامه حملات گروه حوثی‌های یمن، حمل و نقل کشتی‌های تجاری از طریق دریای سرخ در سال جاری یک سوم کاهش یافته است.

در پی حملات این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، کشتی‌های تجاری ناگزیر شده‌اند که با تغییر مسیر خود از طریق دور زدن قاره آفریقا، سفرهای طولانی‌تر و پرهزینه‌تری انجام دهند.

جهاد آزور، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول، روز چهارشنبه ۱۱ بهمن، گفت: «حمل و نقل کانتینری نزدیک ۳۰ درصد کاهش یافته و روند کاهش تجارت از ابتدای سال جاری میلادی شتاب گرفته است.»

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز سه‌شنبه دهم بهمن، اعلام کرد که حوثی‌ها از ۲۹ آبان تاکنون بیش از ۳۰ مرتیه به کشتی‌های تجاری و نظامی حمله کرده‌اند.

این گروه می‌گوید حملاتش را در همبستگی با فلسطینی‌ها و در اعتراض به حملات اسرائیل به غزه انجام می‌دهد.

آمار «دیدبان بنادر»، وابسته به صندوق بین‌المللی پول، نشان می‌دهد که حجم کل ترابری دریایی از مسیر کانال سوئز تنها از ابتدای سال جاری میلادی، یعنی از ۱۱ تا ۲۶ دی، در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، ۳۷ درصد کاهش داشته است.

کانال سوئز، دریای سرخ را به دریای مدیترانه متصل می‌کند و کوتاه‌ترین و مقرون به صرفه‌ترین مسیر تجارت دریایی از جنوب آسیا به اروپا است. دریای سرخ به ویژه برای کشورهایی اروپایی حیاتی است و نزدیک به ۱۲درصد تجارت جهانی از این مسیر حیاتی می‌گذرد. اما به گفته اتاق کشتیرانی بین‌المللی، حملات حوثی‌ها باعث شده است که ناوگان بعضی از شرکت‌های کشتیرانی مسیر دیگری انتخاب کنند و قاره آفریقا را دور بزنند.

مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول در یک نشست آنلاین به خبرنگاران گفت: سطح بی‌اطمینانی بسیار بالا است و تحولات منطقه، میزان تغییر الگوهای تجارت را از نظر حجم و پایداری تعیین خواهد کرد.

او این پرسش را نیز مطرح کرد: «آیا ما در آستانه یک تغییر عمده در مسیرهای تجاری هستیم؟ یا این امر به دلیل بالا بردن هزینه‌ها و وخیم‌تر شدن هزینه‌های امنیتی موقتی است؟»

آمریکا رهبری ائتلافی را برای حفاظت از کشتیرانی دریای سرخ بر عهده دارد و با معرفی مجدد حوثی‌ها به عنوان یک گروه تروریستی، به دنبال اعمال فشار دیپلماتیک و مالی بر آنها است.

اتحادیه اروپا هفته گذشته گفت که ترافیک دریایی از طریق مسیر کشتیرانی دریای سرخ به دلیل حملات شورشیان طی یک ماه ۲۲ درصد کاهش یافته است.

اتحادیه اروپا برای کمک به حفاظت از کشتی‌رانی بین‌المللی در حال تلاش برای راه‌اندازی ماموریت دریایی خود در دریای سرخ است.

کشورهای عضو اتحادیه اروپا از این طرح حمایت کرده‌اند و قرار است که آن را در نشست وزرای خارجه این نهاد در روز ۲۹ بهمن نهایی کنند.

ایالات متحده و بریتانیا حملاتی را علیه حوثی‌ها در یمن انجام داده‌اند، اما این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی همچنان می‌تواند کشتی‌ها را هدف قرار دهد.

حملات خوثی‌ها و نیز ادامه جنگ در غزه در شرایطی است که صندوق بین‌المللی پول در گزارشی، رشد اقتصادی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا در سال جاری میلادی را کمتر از ۳ درصد بر آورد کرد نسبت به پیش‌بینی مهر ماه خود، نیم درصد کاهش نشان می‌دهد.

جهاد آزور، مدیر بخش خاورمیانه و آسیای مرکزی صندوق بین‌المللی پول، گفت: رکود اقتصادی در کرانه باختری و نوار غزه که در جنگ ویران شده، «بسیار عظیم» است و به حدود منفی شش درصد کاهش یافت که نشان‌دهنده کاهش ۹ درصدی نسبت به چشم‌انداز مهر ماه است.

او گفت: «پیش بینی می‌کنیم که اگر توقف فوری خصومت‌ها و بازسازی سریع صورت نگیرد، اقتصاد غزه امسال همچنان در وضعیت انقباضی خواهد بود.»

XS
SM
MD
LG