کاربران فضای مجازی با هشتگ «بچههای اکباتان» به صدور حکم اعدام برای شش تن از معترضان توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی واکنش نشان میدهند و خواستار توجه به وضعیت آنها هستند.
شعبه ۱۳ دادگاه کیفری یک استان تهران، میلاد آرمون، علیرضا کفایی، امیرمحمد خوشاقبال، نوید نجاران، حسین نعمتی و علیرضا برمرزپورناک، ۶ تن از معترضان بازداشتشده در پرونده معروف به «بچههای اکباتان» را در ارتباط با کشته شدن یک بسیجی به نام آرمان علیوردی، به اعدام محکوم کرده است.
این پرونده در روزهای نخستین سال جاری برای آنچه «رفع نقص و ایرادات» خوانده شده بود، از دادگاه به شعبه چهار بازپرسی دادسرای امور جنایی ناحیه ۲۷ تهران برگردانده شده بود و دوباره به شعبه ۱۳ دادگاه کیفری یک تهران و شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی تهران فرستاده شد.
سروش لشکری، خواننده معترض معروف به «هیچکس»، در این زمینه نوشت که «بچههای اکباتان در لیست انتظار قتل توسط جمهوری اسلامی» در «ایران اشغالی» هستند.
رضا شفاخواه، از وکلای متهمان در این پرونده، با بیان این موضوع که در این پرونده شاهدی وجود ندارد، تأکید کرد: «ما حتی در حد یک شاهد هم کنار بچههای اکباتان نبودیم، چه رسد به وکیل مدافع.»
شهریار شمس، دانشجو و فعال مدنی در ایران، خواستار توجه به صدور رأی مجازات اعدام برای این معترضان شد و روز سهشنبه ۲۹ آبان در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «کاش از بچههای اکباتان بنویسیم. شش نفر از این بچهها زیر حکم اعدام هستند. هیچ چیز مهمتر از جان انسان نیست.»
مولود حاجیزاده، روزنامهنگار نیز، با تأکید بر این که آنها صدایی ندارند، گفت: «صدای آنها که صدایی ندارند، صدای آنها که صبح تا شب تیتر رسانهها دربست در اختیارشان نیست، صدای بچههای اکباتان باشیم.»
آرش صادقی، فعال حقوق بشر، با اشاره به جزئیاتی از این پرونده، یادآوری کرد که «دستکم بیش از ۵۰ تن از جوانان ساکن شهرک اکباتان» در ارتباط با کشته شدن یک نیروی بسیج بازداشت شدند و برای ۱۴ تن از آنان کیفرخواست صادر شده بود.
ناصر کرمی، پژوهشگر محیط زیست و فعال مدنی، هم در واکنش به صدور حکم اعدام برای این ۶ جوان معترض، شعری را بازنشر کرد و نوشت: «هستی ما چون قفسی که پر از پرندگان باشد، از نالههای اسارت لبریز است ... و ما نجات نیافتیم، مانند فاخته برای انصاف مینالیم و نیست. انتظار نور میکشیم و اینک، ظلمت است.»
ابراهیم اللهبخشی، فعال حقوق بشر، هم تصاویری از زندگی علیرضا برمرزپورناک که با اتهام «مشارکت در قتل عمد، اخلال در نظم عمومی، ضرب و شتم عمدی و توقیف غیرقانونی» به اعدام محکوم شده، منتشر کرده است.
او تأکید کرد که «جان بچههای اکباتان در خطر است.»
خشایار مصطفوی، فیلمساز، تصویری از شعارنویسی بر دیوار با عنوان «از بچههای اکباتان بگو» را منتشر کرد و گفت: «جان بچههای اکباتان در خطر است.»
گروهی از خانوادههای دادخواه، از جمله فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، از معترضان کشته شده در قزوین در جریان سرکوب اعتراضات سراسری ۱۴۰۱، نیز به در خطر بودن جان این ۶ معترض محکوم به اعدام اشاره کردهاند.
همچنین فرهاد فتحی، روزنامهنگار، با هشدار درباره خطر جانی برای معترضان محکوم به اعدام در پرونده بچههای اکباتان، نوشت: «تا زمانی که اعتراض و کنشهای سیاسی از وضعیت سلبی به ایجابی تبدیل نشود و همچنان به جای پیشبرد برنامههای معین و مدون درگیر فیکنیوز و انحرافافکنیهایش باشیم، کاری از پیش نمیبریم.»
او با تأکید بر اینکه «یکی از مهمترین این برنامهها، حمایت و پیگیری وضعیت زندانیان سیاسی است»، افزود: «پیگیری وضعیت و حمایت از زندانیان سیاسی همان راه و خواسته کیانوش سنجری عزیز است. امروز اگر میخواهیم راه کیانوش را زنده نگه داریم هیچ چیز او را بیشتر از حمایت از بچههای اکباتان خوشحال نمیکند.»
سعید دهقان، حقوقدان و وکیل دادگستری، پیش از این در گفتوگو با صدای آمریکا به مواردی از ایرادات حقوقی احکام اعدام صادر شده برای شش تن از معترضان در پرونده «بچههای اکباتان» اشاره کرده است.
بابک پاکنیا، از وکلای متهمان این پرونده چهارشنبه ۲۳ آبان با اعلام این که میلاد آرمون، علیرضا کفایی، امیرمحمد خوشاقبال، نوید نجاران، حسین نعمتی، و علیرضا برمرزپورناک با رأی مستشاران شعبه سیزدهم دادگاه کیفری یک، به اعدام (قصاص) محکوم شدند، تأکید کرد که رئیس شعبه با این حکم مخالف بود و رأی اقلیت صادر کرد.
شاهزاده رضا پهلوی نیز پیشتر با اشاره به صدور احکام اعدام برای این ۶ جوان معترض، تأکید کرد که «مقابل رژیم مرگ و اعدام، مبارزه ما برای زندگی است» و از ایرانیان در داخل و خارج از ایران خواست «از هر طریقی که میتوانند برای همصدایی و پشتیبانی و نجات جان این شش نفری که محکوم به اعدام شدند» تلاش کنند و صدای آنها را به مجامع بینالمللی برسانند.