سخنگوی اقتصادی دولت جمهوری اسلامی در شرایطی مدعی رسیدن نرخ تورم به «زیر ۳۰ درصد» شده که اقتصاددانان نسبت به تاثیر دخالتهای فزاینده در اقتصاد و آثار تورمی آن هشدار دادهاند.
به گزارش خبرگزاریهای داخلی، احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی جمهوری اسلامی در نشست خبری امروز سهشنبه دهم مرداد با نمایندگان برخی رسانهها، در ارتباط با «نرخ تورم» مدعی شده است: «بعد از ۱۴ ماه تورم به زیر ۳۰ درصد رسیده است.»
این مقام ارشد دولت ابراهیم رئیسی در ادامه افزوده است: نرخ تورم ماهانه تیرماه با ثبت عدد «۱/۹۵» کمترین عدد ۱۶ ماه گذشته است و تورم نقطه به نقطه نیز با «کاهش ۳/۲ واحد درصدی» نسبت به خرداد به عدد «۳۹/۴ درصد» رسید.
افزایش روزافزون قیمتها و تورم در کالاهای اساسی، جزو چالشهای جدی جامعه ایران طی سالیان اخیر به ویژه ماههای گذشته شده است تا آنجا که حتی در تجمعات اعتراضی صنفی نیز شرکت کنندگان به آن اشاره میکنند.
«گرانی» مواد غذایی و کالاهای اساسی در ایران به یک روند عادی و روزمره تبدیل شده و گزارشهای منتشر شده توسط رسانههای داخلی نشان میدهد که «گرانی ترمز بریده است.» در همین زمینه، وبسایت «نود اقتصادی» نهم مردادماه از افزایش «۸۷ درصدی» قیمت تن ماهی در ۲ ماه اخیر خبر داد و روزنامه «اعتماد» چاپ تهران نیز نوشته بود که هر کیلو «گردن مرغ» به قیمت ۷۵ هزار تومان فروخته میشود.
احسان خاندوزی، سخنگوی کابینه سیزدهم دولت جمهوری اسلامی با بیان اینکه «انضباط مالی دولت» عامل آنچه «کاهش تورم» خوانده، بوده است، افزود: عامل اساسی کاهش تورم، «کاهش تدریجی نرخ رشد نقدینگی» از ابتدای دولت تاکنون بوده است.
در این حال، علی چشمی، اقتصاددان در شماره امروز سهشنبه روزنامه «دنیای اقتصاد» چاپ تهران، نوشته است: «کیفیت نامطلوب» تصمیمات درون دولت جمهوری اسلامی، خود را به صورت «رکود و تورم و بیثباتی» طی سالهای اخیر نشان داده است.
این استاد دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه خواستار آن شده است که بهسبب نتایج منفی «کاملا مشخص» تصمیمات اقتصادی دولت جمهوری اسلامی بر جامعه، «بهتر است برای جلوگیری از ناکارآمدی»، دست کم تصمیمات مربوط به بخش خصوصی «توسط خود اعضا گرفته شود.»
در همین راستا، معاون رضوی، کارشناس امور اقتصادی پیش از این در گفتگو با صدای آمریکا درباره ریشههای توقفناپذیری تورم و گرانیها در ایران به رغم وعده دولتها، گفته بود: «مکانیزمهای دولتی برای کنترل اقتصاد، تورم موجود در ایران را هر روز تشدید میکند.»