قطر با هماهنگی آمریکا درگیر مذاکراتی است که زنان و کودکان اسرائیلی که گروه شبه نظامی حماس آنها را ربوده و به غزه برده است، در ازای آزادی ۳۶ زن و کودک فلسطینی از زندانهای اسرائیل آزاد شوند.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۱۵ مهر، این خبر را به نقل از یک «منبع آگاه در مورد مذاکرات،» روز دوشنبه منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، وزارت خارجه قطر مشارکت خود را در مذاکرات با حماس و مقامات اسرائیلی، از جمله برای مبادله احتمالی زندانیان، تایید کرد.
این منبع آگاه به رویترز گفت: مذاکرات جاری که قطر از شنبه شب با هماهنگی با آمریکا انجام میدهد، در جهت «مثبت پیش می رود.»
ماجد الانصاری، یک سخنگوی وزارت خارجه قطر، بدون اشاره به جزئیات، به رویترز گفت: «ما در حال حاضر با همه طرفها تماس مستمر داریم. اولویتهای ما، پایان دادن به خون ریزی، آزادی زندانیان و اطمینان از کنترل درگیری بدون سرایت به منطقه است».
در شرایطی که هر دو طرف بیشتر درگیر جنگ شده اند، نشانهای از پیشرفت در مذاکرات دیده نمیشود.
این منبع گفت که قطر، پس از حمله حماس به اسرائیل در روز شنبه و بازگشت اعضای حماس به غزه با دهها گروگان، با مقامات این گروه اسلامگرا در دوحه و غزه در تماس بوده است. گزارش شده است که در حمله حماس و جهاد اسلامی به غزه، بیش از ۸۰۰ اسرائیلی کشته شدهاند.
او گفت که تعداد دقیق زنان و کودکان اسرائیلی به گروگان شده به دست شبه نظامیان حماس، که این گروه حاضر است در تبادل احتمالی با ۳۶ زن و کودک بازداشت شده فلسطینی ارائه دهد، مشخص نیست. این گروه هویت این ۳۶ بازداشتی را مشخص کرده است.
جزئیات مذاکرات با محوریت آزادی ۳۶ فلسطینی از زندانهای اسرائیل قبلا گزارش نشده بود.
حماس غیر نظامیان اسرائیلی شامل زنان، کودکان، افراد مسن و همچنین سربازان را به گروگان گرفته و به غزه برده است.
یک مقام فلسطینی که در تلاشهای گذشته برای میانجیگری بین حماس و اسرائیل بوده است، به رویترز گفت که قطر و مصر با این گروه شبه نظامی در تماس هستند، اما شدت درگیریهای نظامی، هرگونه پیشرفت احتمالی در مذاکرات را به حاشیه برده است.
دو منبع امنیتی در مصر گفتند قاهره در تماس نزدیک با اسرائیل و حماس است تا از تشدید بیشتر درگیریها بین دو طرف جلوگیری، و سلامتی گروگانهای اسرائیلی را تضمین کند.
این منابع مصری که خواستند نام شان فاش نشود، گفتند که مصر از اسرائیل خواسته است تا از خود خویشتنداری نشان دهد و حماس نیز گروگان ها را در شرایط خوبی نگه دارد.
اسرائیلیها از حمله حماس و تصاویر منتشر شده ربوده شدن هموطنان خود و انتقال آنها به غزه بسیار ناراحت هستند. اسرائیل گفته است که برای آزادی گروگانها اقدام خواهد کرد و به یک اصل دیرینه خود که هیچ زندانی اسرائيلی را پشتسر نمیگذارد، پایبند است.
رویترز نوشته است قطر، کشور کوچکی که با داشتن ذخایر گاز ثروتمند است، اهداف بلندپروازانه در زمینه سیاست خارجی دارد و یک خط ارتباط مستقیم با حماس ایجاد کرده است. پایگاه حماس در نوار غزه است، اما برخی از رهبران این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، در قطر و سایر کشورهای خاورمیانه مستقر هستند.
در شرایطی که مصر و قطر برای برقراری آرامش تلاش دارند و چندین کشور خواستار خویشتنداری طرفین شده اند، مقامات جمهوری اسلامی حمله گروههای جهاد اسلامی و حماس را ستودهاند و این حملات و کشتار شهروندان اسرائيلی را تائید میکنند.