اعتراضات معیشتی روز دوشنبه با تجمعهای بازنشستگان شرکت مخابرات در دستکم پنج استان و اعتراض کارکنان صنایع نفت و گاز در استانهای جنوبی ایران ادامه یافت.
بنا بر گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در رسانههای اجتماعی در روز دوشنبه دوم مهر، بازنشستگان شرکت مخابرات که بیش از یک سال است دوشنبهها تجمعهای اعتراضی هفتگی برگزار میکنند، این هفته نیز دستکم در استانهای تهران، گیلان، خوزستان، کرمانشاه، و کردستان اعتراضهای دورهای خود را ادامه دادند.
بازنشستگان معترض در تهران شعار دادند: «شرکت پر درآمد، چه بر سر تو آمد؟»
معترضان بازنشسته در رشت، مرکز استان گیلان، تجمع کردند و شعار دادند: «منزلت، معیشت، حق مسلم ماست.»
بازنشستگان معترض در اهواز، مرکز استان خوزستان، نیز با برگزاری راهپیمایی اعتراضی با تأکید بر گذشت ۱۵ سال از وعدههای مقامات مسئول شرکت مخابرات و عمل نکردن به آنها، گفتند: «۱۵ سال خیانت، مخابرات خجالت.»
در سنندج نیز معترضان بازنشسته شعار دادند: «سهامدار عمده، حق ماها رو خورده.»
آییننامه اجرایی ماده ۲۴ قانون خدمات کشوری مصوبه سال ۱۳۸۹ در خصوص وظایف قابل واگذاری و نحوه خرید خدمات از بخش خصوصی است که به موجب آن «تا برطرف شدن موانع واگذاری»، ارائه خدمات به نیروی کار کماکان به عهده دستگاه اجرایی، یعنی دولت، است. اما با گذشت ۱۴ سال از تصویب این آییننامه، و با توجه به اعتراضات مکرر و مداوم این بازنشستگان، به نظر میرسد نه «موانع واگذاری» برطرف شده و نه دستگاه اجرایی به وظایف خود در قبال معترضان عمل کرده است.
اعتراضات هفتگی بازنشستگان مخابرات ماهها است که به طور مستمر در جریان است. بهروز نشدن کمک هزینههای رفاهی در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، بیتوجهی مدیریت به آییننامه ۸۹، مشکلات بیمه تکمیلی، و پرداخت نشدن مطالبات سالهای گذشته به نرخ روز، از جمله دلایل اعتراضات این بازنشستگان است.
- اعتراضات گسترده در صنایع نفت و گاز
همزمان، کارکنان رسمی صنایع نفت و گاز در استانهای خوزستان، ایلام، و هرمزگان به اعتراض برخاستند.
بنا بر گزارش شورای سازماندهی کارگران پیمانی نفت، اعتراضات حدود ۴۰۰ تن از کارکنان رسمی شرکت پایانهها و مخازن پتروشیمی ماهشهر که کار اصلی آنها «بارگیری مواد شیمیایی از مخازن کشتیها در اسکله است»، وارد پنجمین روز شده است.
این معترضان خواهان «اجرای تبدیل وضعیت شغلی» خود مطابق شرکتهای همجوار و همچنین «اجرای طرح طبقهبندی مشاغل کارگران پیمانکاری، پرداخت پتروکارت، پرداخت کسورات پاداشهای بهرهوری به همراه معوقات» اضافهکاری دو سال قبل هستند.
این کانال صنفی همچنین اعلام کرد که در روز دوشنبه همکاران رسمی دستکم در مراکزی از جمله «مجتمع گاز پارس جنوبی منطقه عسلویه، شرکت نفت فلات قاره ایران منطقه عملیاتی لاوان بوشهر، شرکت پالایش گاز فجر جم، شرکت نفت و گاز پارس کنگان، سکوهای ۴۰ گانه پی.او.جی.سی و سکوی عملیاتی نصر منطقه سیری» جریان داشت.
معترضان در تجمع کارکنان شرکت نفت و گاز پارس عسلویه شعار دادند: «حقوق عادلانه، حق مسلم ماست.»
در تجمع اعتراضی شرکت پالایش گاز فجر جم نیز معترضان تأکید کردند: «حقوق عادلانه، اجرا باید گردد.»
گسترش اعتراضات صنفی گروههای مختلف از جمله بازنشستگان، کارگران صنایع مختلف، معلمان، مالباختگان، و پرستاران و کارکنان بخش درمان نشانگر افزایش مشکلات معیشتی در ایران و بیتوجهی مقامات جمهوری اسلامی است.
بورقان نظامی، اقتصاددان، در روزهای گذشته به صدای آمریکا گفته که ایران دچار یک «تورم بالای مضمن» است و عواملی از جمله بیانضباطی مالی دولت غیرپاسخگو به مردم، و ضعف شدید ابزارهای پولی بانک مرکزی، عقبماندگی شدید مقررات بانکداری و نظام نظارت بر بانکها، از جمله دلایل آن است.