ائتلافی از جناحهای طرفدار جمهوری اسلامی در عراق روز یکشنبه از بغداد خواستند که برای باز شدن مسیر پرداخت بدهی چند میلیارد دلاری گازی عراق به جمهوری اسلامی، به آمریکا فشار بیاورد.
عراق اگر چه برای تامین یک سوم انرژی مورد نیاز خود به شدت به گاز وارداتی از ایران متکی است، ولی تحریمهای آمریکا بر نفت و گاز جمهوری اسلامی توانایی بغداد را برای بازپرداخت بدهیها محدود کرده است.
در شرایطی که یادآور وضعیت «نفت در برابر غذا» در اواخر دوره صدام است، عراق نمیتواند مطالبات جمهوری اسلامی را مستقیما پرداخت کند. بلکه وجوه پرداخت شده در یک حساب بانکی نزد بانک تجارت عراق نگهداری میشود تا جمهوری اسلامی از آن «فقط» برای پرداخت هزینه واردات «غذا و دارو» استفاده کند.
احمد موسی، وزیر برق عراق، به تازگی گفت که عراق همه وجوه پرداخت شده برای واردات انرژی از ایران را، که مبلغ کل آن ۱۱ میلیارد دلار است، در یک حساب امانی در «بانک تجارت» عراق واریز کرده است. اما برای تسویه حساب و پرداخت نهایی، به «تایید آمریکا» نیاز دارد.
این روش «نفت در برابر غذا» عراق را در بدهی قابل توجهی قرار داده و جمهوری اسلامی را نیز به نقطه قطع کامل صادرات گاز رسانده است.
در این راستا، ائتلافی از گروههای شیعه مرتبط با جمهوری اسلامی ایران، که به عنوان لابی جمهوری اسلامی بر مجلس عراق مسلط هستند، از دولت عراق خواستهاند که ضمن «تماس با ایالات متحده خواستار آزاد شدن بدهیهای پرداختنشده برای واردات گاز از جمهوری اسلامی» بشود.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، پیشتر درباره اجازه دسترسی جمهوری اسلامی به منابع مالی خارج از کشور، به خبرنگار صدای آمریکا گفت: «ایران فقط میتواند به وجوهی که در حسابهای عراق نگهداری میشود برای تراکنشهای بشردوستانه و غیر تحریمی دسترسی داشته باشد.»
متیو میلر در تشریح دلایل این اقدام گفت: «اینها اقداماتی است که برای چندین سال انجام شده و مربوط به دولت قبلی است که در آن ایالات متحده تراکنشهای مشابه را به طور مداوم مطابق با قوانین ایالات متحده و با هماهنگی کامل با دولت عراق تایید کرده است.»
در تهیه این مطلب از گزارش خبرگزاری فرانسه و گزارشهای پیشین صدای آمریکا استفاده شده است