لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۶

سخنرانی شاهزاده رضا پهلوی در پارلمان اروپا: بر جمهوری اسلامی فشار بیاورید اما از مردم ایران حمایت کنید


چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ شاهزاده رضا پهلوی در پارلمان اروپا سخنرانی کرد.
چهارشنبه ۱۰ اسفند ۱۴۰۱ شاهزاده رضا پهلوی در پارلمان اروپا سخنرانی کرد.

شاهزاده رضا پهلوی در سخنرانی در پارلمان اروپا علاوه بر خواست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی، خواهان حمایت حداکثری اروپا از مردم ایران شد و تأکید کرد که ایران با حکومت دموکراتیک غیردینی به نفع جهان خواهد بود.

او روز چهارشنبه ۱۰ اسفند به دعوت چندین نماینده پارلمان اروپا در نشست این پارلمان درباره «حمایت از مبارزات مردم ایران برای دموکراسی، آزادی، و حقوق بشر» سخنرانی کرد. او همچنین با شماری از مقامات برگزیده این پارلمان در بروکسل بلژیک دیدار و گفت‌وگو کرد.

چارلی وایمرز یکی از دعوت‌کنندگان و نماینده سوئد در پارلمان اروپا، در آغاز این جلسه گفت: «والاحضرت شاهزاده رضا پهلوی، این نخستین دیدار شما از پارلمان اروپا است و این افتخار ما است که میزبان شما هستیم و حضور شما در میان ما ارزشمند و خارق‌العاده است.»

او از کشورهای اروپایی خواست که سفیران خود را از جمهوری اسلامی ایران فرا بخوانند و در کنار مردم ایران بایستند.

همچنین، توماس دچاوسکی، دیگر عضو پارلمان اروپا از جمهوری چک، گفت: «ولیعهد گرامی ایران، خانم‌ها آقایان، باعث سربلندی من است که در کنفرانس تأثیرات یک ایران دموکراتیک در پارلمان اروپا هستیم. با توجه به اعتراضات دموکراسی‌خواهی در ایران پرسش دموکراسی در ایران حقیقی و واقعی شده. خوشبین هستم که پایان این رژیم مذهبی نزدیک است و مردم می‌توانند امید داشته باشند به یک زندگی آزاد.»

او با ذکر نمونه‌هایی از تجربه مبارزات مردم کشورش، جمهوری چک افزود: ما اعضای پارلمان اروپا کاملا از نبرد برای دموکراسی و آزادی حمایت می‌کنیم. من از جمهوری چک می‌آیم و خوب درک می‌کنم تمایل شما را برای آزادی. متأسفانه نبرد دشواری است و فداکاری‌های بسیاری را می‌طلبد.

گزیده ای از سخنان شاهزاده رضا پهلوی

شاهزاده رضا پهلوی روز چهارشنبه در پارلمان اروپا به تمام ایرانیانی که از شهرهای مختلف در این جلسه بودند گفت: «دمتان گرم که این جا هستید! باعث افتخار است به نیابت از هموطنانم صحبت کنم که این وظیفه را به عهده من گذاشتند که پیامشان را به نمایندگان کشورهای اروپایی ابلاغ بکنم.

او با بیان این که جنبش مردم ایران برای دموکراسی و آزادی باعث شده مردم یکپارچه بشوند، گفت« جنبش آزادی و دموکراسی در ایران آینده‌ای امن‌تر و کامیاب‌تر برای همه کشورهای دموکراتیک رقم خواهد زد.»

به گفته شاهزاده رضا پهلوی، «انقلاب ۵۷ منظورش هیچ وقت این نبود که چارچوبش فقط ایران باشد. حتی تا امروز به ایران به عنوان یک کشور نگاه نمی‌کنند، بلکه به عنوان وسیله‌ای برای صدور انقلاب خودشان می‌نگرند.»

او با اشاره به «کارزار تروریسم جمهوری اسلامی» به کشته شدن پسرعمه‌اش شهریار شفیق، رهبران نظامی، نویسندگان و کنشگران در ایران و اروپا، اضافه کرد که این قربانیان فقط ایرانی نبودند. به سلمان رشدی نگاه کنید که همین سال گذشته مورد حمله قرار گرفت به خاطر فتوای خمینی. شارلی ابدو را هدف قرار دادند. شهروندان اروپایی را به گروگان گرفته‌اند برای دریافت رشوه.

شاهزاده رضا پهلوی همچنین به «خطر رژیم ایران و همکاری‌اش با روسیه در تجاوز به اوکراین» اشاره کرد و با تأکید بر ضرورت حمایت از «جنبش مردم ایران برای آزادی» گفت: بعد از ۸۰ سال جمهوری اسلامی تنها کشوری است که به هجوم نظامی روسیه در اروپا از طریق ارائه تجهیزات نظامی کمک می‌کند.

او با بیان این که «به هیچ وجه از یک جنگ خارجی علیه ایران حمایت نمی‌کنم»، افزود: «اما این رژیم همان طور که علیه کشور خودم می‌جنگد، در جنگ اوکراین هم مشارکت می‌کند.»

شاهزاده رضا پهلوی از پارلمان اروپا خواست که «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را یک نهاد تروریستی بشناسد» و افزود که در این صورت ظرفیت جمهوری اسلامی در ارعاب مردم ایران و جهان کمتر و کمتر می‌شود چرا که «می‌توانید به اعضای ارتش ایران که قلبشان برای مردم می‌تپد، کمک کنید که به سمت یک حکومت سکولار بروند.»

او زنان را نخستین قربانیان نقض حقوق بشر در ایران توسط جمهوری اسلامی خواند و اضافه کرد: «اقلیت‌های مذهبی، هنرمندان، دگرباشان، محیط زیست، رژیم ایران علیه تاریخ و فرهنگ ایران [است] و همه این‌ها که نام بردم به خاطر نابکاری رژیم ایران آسیب دیده‌اند. از کف رفتن اراضی آباد و ایرانیان الآن با بحران اقلیمی و زیست‌محیطی مواجهند که طوفان‌های شن راه افتاده و اراضی کشاورزی قابل استفاده نباشد و آب آلوده آنها را فرا بگیرد.»

به گفته او، ایران کشور سربلندی است که اکنون «علیه این رژیم و تجاوزش به ایران و فراسوی ایران می‌جنگد.»

شاهزاده رضا پهلوی اضافه کرد که ایرانیان در میانه یک جنبش انقلابی هستند که می‌خواهند کشورشان را پس بگیرند و در گوشه و کنار ایران، مردم برای علاقه به کشورشان به پا خاسته‌اند. برخی این مسئله را می‌گویند که بله ایرانیان می‌خواهند به ارزش‌های غربی دست یابند. موافق نیستم. ما تاریخ مشترکی داریم، اما ایران کشوری کهن با فرهنگ غنی و میراث تاریخی خود است. کشوری یکپارچه که تاریخ ۲۵۰۰ ساله دارد. اولین اعلامیه جهانی حقوق بشر را کوروش کبیر صادر کرد. آثار و دستاوردهای کوروش بزرگ هنوز در موزه لندن هست.

او تأکید کرد: «برای همین ارزش‌ها است که جمهوری اسلامی نماینده ایران نیست. هموطنان من نه تنها جویای احقاق حقوق فردی خود هستند، همان طور که رنسانس در فرانسه پیش آمد، مردم ایران نیز خواهان دوران جدیدی برای کامیابی و صلح و مراوده با همسایگان و جهان هستند. نیل به یک ایران دموکراتیک با تهدیدهایی که رژیم به دیگران تحمیل می‌کند فرق دارد. یک ایران غیردینی متحد طبیعی برای غرب خواهد بود.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین درباره نگرانی‌ها برای وجود خلأ پس از فروپاشی، تأکید کرد که ایران پر از متخصصانی است که قابلیت اداره امور کشور در دوران گذار را دارند. او گفت: طی سالیان، گفته‌ام باید دموکراسی غیردینی در ایران ایجاد شود و گفته‌ام نیل به این هدف رژیم ایران زیست مردم ایران را به خطر انداخته و قابل اصلاح نیست. تمام نافرمانی‌های مدنی و اعتصاب‌هایی که شده به سقوط رژیم کمک می‌کند. در پی سقوط جمهوری اسلامی باید انتخاباتی منصفانه توسط مجلس موسسان انجام شود که همه شهروندان به صورت برابر رأی بدهند در جهت حقوق بشر و یک حکومت غیردینی.

او با بیان این که «تغییرات سیاسی در ایران به کارزار قتل، ترور و جنگ جمهوری اسلامی پایان خواهد داد و فرصت‌های اقتصادی فراوان برای ایران و جهان فراهم خواهد آورد»، گفت که این تغییرات منافع اقتصادی زیادی برای غرب به همراه خواهد آورد. امکانات سرمایه‌گذاری در ایران و همکاری با بازرگانان ایران بی‌حد می‌تواند ایجاد بشود. جهانگردی در منطقه خلیج فارس تا کوهستان‌های تهران تا کردستان تا انرژی خورشیدی در خوزستان و سیستان و بلوچستان، محل ساخت شراب در شیراز همه به رشد اقتصادی کمک می‌کند.

به گفته شاهزاده رضا پهلوی، «این هم به ثبات منطقه و هم مردم ایران کمک می‌کند» و «ما از الان به شکوفایی آینده ایران فکر می‌کنیم.»

وی گفت فقط خواهان فقط فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی نیست ، بلکه خواستار حمایت حداکثری از مردم ایران شد. او گفت: جنبش ملی ما باید متکی به خودمان باشد و هیچ کشور خارجی نباید ما را نجات دهد، اما حمایت اروپا می‌تواند بسیار به جنبش مردم ایران کمک کند. این دوره دشواری است و مردم ایران از هر نوع فداکاری دریغ نمی‌کنند تا به آزادی و دموکراسی کمک کنند.

شاهزاده رضا پهلوی با تأکید بر امید به پیروزی نور بر تاریکی، گفت که می‌خواهد به مردم ایران بگوید تنها نیستند و اروپا مردم ایران را به رسمیت می‌شناسد نه جمهوری اسلامی را.

  • بخش پرسش و پاسخ نمایندگان پارلمان اروپا با شاهزاده رضا پهلوی

شاهزاده رضا پهلوی اعتراضات سراسری ایران در پنج ماه گذشته را «عصر جدید انقلابی» دانست که به راه افتاده و گفت: «ما فراتر از تظاهرات هستیم.»

او اضافه کرد: «هدف من از این سفر اروپایی و مذاکرات با مقامات اروپا، دستیابی به عنصری مفقود است که بتوانیم کارزار حمایت حداکثری از جنبش مردمی داشته باشیم. باید بتوانیم اعتصابات را حمایت کنیم،‌اما به خاطر محدودیت‌ها، ارسال پول به شهروندان ایران دشوار است. آنها باید نگران تأمین مایحتاجی مانند غذا نباشند تا بتوانند به مقاومت مدنی ادامه دهند. باید راهی بیابیم که به جای آدم‌های بد (مقامات جمهوری اسلامی)، پول به مردم خوب برسد.»

به گفته او، پول‌های بلوکه شده ایران «یک منبع بالقوه» برای تأمین صندوق اعتصابات است.

شاهزاده رضا پهلوی همچنین خواهان همبستگی اتحادیه‌های کارگری بین‌المللی با کارگران ایران شد و گفت که تاکنون گفتمان فقط به «رژیم و نمایندگانش» محدود بود اما مردم حال می‌بینند ما به نیابت از آنها در جوامع بین‌المللی حرف می‌زنیم. نمی‌شود دائم درباره چرایی حرف زد، باید چاره‌اندیشی کنیم و درباره چگونگی اجرای برنامه‌ها فکر کنیم که ما را به گذار از جمهوری اسلامی برساند.

او درباره تفاوت انقلاب ۵۷ و آن چه امروز در ایران جریان دارد، تأکید کرد که خمینی حین ورود به ایران گفت «هیچ احساسی ندارم» و مردم امروز می‌گویند «جانم فدای ایران.» او گفت: «تفاوت اصلی این جا است. شما به چه کسی می‌خواهید اعتماد کنید؟ به مردم ایران که حاضرند جانشان را فدای کشورشان بکنند؟ یا مقاماتی که اصلا ایران برایشان مهم نیست؟»

در این هنگام ایرانیان حاضر در این نشست شعار دادند «می‌جنگیم می‌میریم، ایران رو پس می‌گیریم» و شاهزاده رضا پهلوی، شعار آنها را به انگلیسی ترجمه کرد.

شاهزاده رضا پهلوی با تأکید بر حمایت مردم از سوی کشورهایی که «ارزشهای مشترک با مردم ایران دارند» گفت این حمایت سبب خواهد شد که ایران بتواند بار دیگر به جهان متمدن پیشرفته بپیوندد و پیش‌شرط آن این است که حکومتی دموکراتیک و غیرمذهبی داشته باشیم.

او با تأکید بر این که جهان به طور بی‌سابقه به جنبشی که با کشته شدن مهسا امینی در ایران آغاز شده، پاسخ داد، افزود: «اما شما چگونه به این حمایت ادامه خواهید داد؟ هر چه بتوانید با جامعه مدنی ایران وارد تعامل بشوید که البته جمهوری اسلامی تلاش می‌کند مانع این ارتباط بشود، اما می‌توانید شاهدان را دعوت کنید تا به شما توضیح بدهند چه نوع کمکی می‌تواند اثرگذار باشد. می‌شود کارگروه‌هایی تشکیل داد و مکانیسم چگونگی آماده کردن ایران برای مرحله گذار.»

به گفته او، به دلیل «خشونت‌ورزی رژیم» تعامل با جامعه مدنی داخل ایران دشوار است، اما با استفاده از پلتفرم‌هایی مثل زوم و واتس‌اپ و تلفن‌های هوشمند می‌تواند تعامل کرد به شرط این که اطمینان حاصل کنیم که اینترنت در ایران زنده و سالم بماند برای ایجاد ارتباط؛ و از این طریق اطلاعات بیشتری می تواند رد و بدل شود.

شاهزاده رضا پهلوی به تمرکز بر یک پروژه در رابطه با عدالت انتقالی و گذار قضایی اشاره کرد و گفت که گذار از جمهوری اسلامی فقط گفتمان حوزه سیاسی نیست، بلکه شامل مواردی از جمله حقوق دگرباشان و حقوق زنان نیز است که باید تمام کارشناسان متخصص کمک کنند که بتوانیم ظرفیت خود را به حداکثر برسانیم.

او با تأکید بر ضرورت تشویق و افزایش مشارکت سیاسی زنان، در پاسخ به پرسشی درباره منشوری برای ائتلاف نیروهای اپوزیسیون، گفت که این منشور بنا بر توافق بر سر اصولی است که از کنش‌های داخلی مردم ایران الهام گرفته است.

به گفته شاهزاده رضا پهلوی، شکافی که بین گروه‌های سکولار خواهان پایان جمهوری اسلامی در گذشته وجود داشته، اما اکنون نشانه‌هایی از آغاز کاهش این شکاف را می‌بینیم. چنان که خیلی‌ها فکر می‌کردند اصلاح این رژیم ممکن است، اما اکنون می‌گویند اصلاح آن ممکن نیست.

شاهزاده رضا پهلوی تأکید کرد که گروه‌های سکولار مخالف جمهوری اسلامی نباید منتظر دعوت باشند، چرا که «این یک اتوبوس آزاد است و هر کس می‌تواند سوار آن بشود و در این برنامه شرکت کند و جزوی از این پروژه باشد به شرط این که با اصول منشور موافق باشد.»

آرین کاراپت، نماینده ایرانی‌تبار ارمنی سوئدی در پارلمان اروپا، تأکید کرد: «وقتش فرا رسیده است و می‌بینیم پسران جوان از دختران حمایت می‌کنند و می‌گویند دیگر بس است! و انقلاب جریان دارد.»

او خطاب به شاهزاده رضا پهلوی گفت: «شما تغییردهنده بازی هستید و ما هر کاری از دستمان بر می آید انجام خواهیم داد تا ایران را آزاد ببینیم. «من دلم می‌خواهد مادرم را بدون حجاب بیرون از کلیسای ارمنی‌ها ببینم.»

شاهزاده رضا پهلوی درباره تأثیر نقش ایرانیان خارج از کشور گفت که دست‌کم دو نسل از این ایرانیان در خارج از کشور متولد شده‌اند و تبعه کشورهای اروپایی هستند اما هنوز پیوندهایی با ایران دارند و به آن جا سفر می‌کنند. در گذشته تلاش‌ها بر سر این بوده که بگوییم بعد از تحصیل به ایران برگردید. الان ما پنج میلیون سفیر در خارج از ایران داریم که خیلی‌شان در اروپا هستند. بیش از یک و نیم میلیون ایرانی اکنون پیوند ایجاد می‌کنند بین اروپا و ایران که به عنوان سیاستمدار، سرمایه‌گذار و تاجر هستند و تنها چیزی که مانده باید موانع ایجاد شده توسط رژیم را پرت کنیم بیرون تا از این اشتراکات بهره بگیریم.

به گفته او، از نظر منافع اقتصادی و ظرفیت بالقوه آینده ایران زیرساخت‌های تازه‌ای از جمله در زمینه نیاز اروپا به انرژی موجود در ایران به جای گاز روسیه می‌تواند توسعه یابد و همچنین با رفتن جمهوری اسلامی، ممکن است موج مهاجرت برعکس شود و ایرانیان به کشور برگردند. فقط باید گذر زمان مانع را برطرف کند.

شاهزاده رضا پهلوی تأکید کرد که «ما نقشه راهی برای این کار داشتیم و برای همین است که من در حال گفت‌وگو هستم» و افزود: ایران از نظر طبیعی یک امتیاز استراتژیک دارد. ما چرا باید آن را با توسعه جنگ‌افزار هسته‌ای از دست بدهیم؟

او با شرح پیشینه برنامه هسته‌ای ایران با اشاره به منابع موجود در کشور از جمله انرژی پاک خورشیدی و باد تأکید کرد: من فکر می‌کنم ما باید از خیر مسائل هسته‌ای بگذریم، حتی برای استفاده صلح‌آمیز. چرا که این طور خیال همسایگان ما هم راحت‌تر می‌شود. ما می‌توانیم بودجه خود را برای آموزش و مزایای بازنشستگی بگذاریم و رابطه ما با کشورهای همسایه می‌تواند بر پایه اعتماد متقابل باشد. ما باید برای منابع خودمان هدف‌گذاری تازه کنیم. این فکر من است، اما مسئولان آینده باید درباره‌اش تصمیم بگیرند.

  • نشست خبری

در ادامه این سخنرانی، شاهزاده رضا پهلوی به پرسش‌های شماری از نمایندگان پارلمان اروپا پاسخ داد.

پس از سخنرانی شاهزاده رضا پهلوی در پارلمان اتحادیه اروپا، او به همراه چارلی وایمرز در یک کنفرانس رسانه‌ای به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ داد.

آقای وایمرز در آغاز این کنفرانس خبری تأکید کرد: «من فکر می‌کنم این دیدار یک پیام قوی و محکم به رهبران اروپایی و اپوزیسیون ایرانی است‌ آنها بیش از هر زمان دیگری متحد هستند. اپوزیسیون در حال شکل‌گیری است. برنامه‌هایی بدون "ملا"ها برای آینده دارد. یک قانون اساسی بر مبنای سکولار دموکرات در حال شکل‌گیری است. فکر می‌کنم یکی از دلایلی که اروپا این سالها تعلل می‌کند در رابطه با تغییر در ایران نگرانی‌های اروپا در رابطه با بروز مشکلاتی بعد از تغییر رژیم است اما پیام‌ها نشان‌دهنده این است که اتفاقات خوبی در حال وقوع است.»

او در پاسخ به پرسشی درباره برنامه هسته‌ای ایران، گفت: خصومتی که جمهوری اسلامی علیه کشورهای همسایه از همان اول نشان داده تلخ‌کامی برای همسایه‌ها به وجود آورده است. برای ثبات ما باید مشارکت و اعتمادسازی واقعی با همسایگان داشته باشیم. بحران آب و بحران زیست‌محیطی می‌تواند عامل ثبات‌سازی باشد فارغ از این که دیدگاه فکری ما چیست. این مسئله فقط ایران نیست.

شاهزاده رضا پهلوی با اشاره به موج مهاجرت جدید به اروپا به دلیل بحران زیست‌محیطی، گفت: «باید اول ببینیم چطور می‌توانیم خودمان را هر چه زودتر از شر این رژیم خلاص کنیم. تهدید هسته‌ای تروریسم حمایت از گروه‌های فلسطینی و لبنان و شورشیان در منطقه؛ همه از این مسئله و ساقط شدن رژیم اسلامی سود خواهند برد. برای این که به آن برسیم، نباید به تدابیر رادیکال‌تر برسیم. همین الان ساده‌ترین ارتش لازم را داریم که همان مبارزات مردم ایران است.»

  • پاسخ به صدای آمریکا

شاهزاده رضا پهلوی در پاسخ به خبرنگار صدای آمریکا درباره تحریم سپاه پاسداران گفت که رتبه‌های بالای سپاه که منافع اقتصادی دارند و به عنوان یک مافیای سازماندهی شده، منابع مالی را در اختیار دارند، اما بیشتر بدنه سپاه سودی نمی‌برند و فقط یک حقوقی می‌گیرند و کارشان را انجام می‌دهند. این که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی جزو لیست تروریستی قرار بگیرد، نتیجه‌اش می‌تواند فلج کردن قابلیتشان برای سرکوب داخل یا تمام آرمان‌های پلیدی که در عرصه بین‌المللی انجام می‌دهند، باشد.

او تأکید کرد که «تلاش کردم این را به پارلمان اروپا بگویم که تحریم سپاه می‌تواند باعث بشود که رژیم از داخل منفجر بشود» و افزود: «ما می‌خواهیم در واقع رژیم خودش راهی ایجاد شود که خودش ساقط بشود. زیرا آن وقت رژیم با گروه‌هایی مواجه می‌شود که می‌خواهند ریزش کنند و این باعث می‌شود گروه‌هایی بخواهند خودشان را از رژیم جدا کنند.»

شاهزاده رضا پهلوی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره تفاوت دیدگاه‌ها میان مخالفان جمهوری اسلامی، تأکید کرد: «چه جمهوری‌خواه باشید چه پادشاهی‌خواه، من برای یک ائتلاف، باید بی‌طرف باشم. من مأموریت خودم را در زندگی مشخص کرده‌ام که موتوری برای انتقال باشم که به سمت یک رفراندوم برای یک قانون اساسی برود.»

شاهزاده رضا پهلوی با بیان این که «بگذارید بر عملکرد و شیوه کار تمرکز کنیم»، گفت: «ما در یک کارزار انتخاباتی نیستیم و باید بر این تمرکز کنیم که بتوانیم یک شیوه دموکراتیک سیاسی داشته باشیم که گزینه‌های لازم را تأمین کند. هر کسی می‌تواند ایدئولوژی خود را داشته باشد، اما ما الآن در مرحله این انتخاب نیستیم.»

چارلی وایمرز نیز در پاسخ به پرسشی درباره اینترنت آزاد برای مردم ایران، گفت: «مبارزه رژیم با استقرار اینترنت ماهواره‌ای کار سختی نیست و بر همین اساس ما در اتحادیه اروپا از شرکت‌های فناوری خواسته‌ایم به مردم ایران وی‌پی‌ان بدهند. می‌دانیم موانعی وجود دارد، اما می‌دانیم چقدر اینترنت مهم است در کنار اعتصابات. بنابراین من به نفع این مسئله کار می‌کنم.»

XS
SM
MD
LG