همزمان با همکاری مانیل و واشنگتن بر توافق اعزام نیروهای آمریکایی به فیلیپین، مذاکرهکنندگان فیلیپینی برای رفت و آمد نیروهای آمریکایی در این کشور بر ماهیت موقتی برنامه ها تاکید می کنند.
مذاکره کنندگان فیلیپینی می گویند صراحتا بر موقتی بودن حضور سربازان آمریکایی تاکید خواهد شد.
آنان در جلسه ای که با همتایان آمریکایی خود در واشنگتن برگزار کردند گفتند دو طرف توافق کرده اند که فعالیت های آمریکا در فیلیپین اول از همه به تایید و مجوز دولت فیلیپین نیاز دارد. فیلیپین می گوید مکان استقرار تاسیسات برای نیروهای آمریکایی متعلق به فیلیپین خواهد بود و هرگونه تاسیساتی که برای فعالیت های خاص نیروهای آمریکایی و توسط آمریکا ساخته شود، با اتمام فعالیت ها برچیده می شود.
پیتر پال گالوز، سخنگوی امنیت ملی آمریکا می گوید دستورالعمل آنچه که آمریکا اجازه دارد انجام دهد، همگی طبق قانون اساسی فیلیپین است.
فیلیپین، مستعمره سابق آمریکا، برای تقریبا یک سده میزبان پایگاه های آمریکایی بوده است اما موج مخالفت های داخلی موجب بسته شدن این پایگاه ها در سال ۱۹۹۲ شد.
استقبال فیلیپین از آمریکا به معنای دسترسی بیشتر ایالات متحده به منطقه ای است که سعی در تقویت روابط نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی با آن را دارد. فیلیپین که تلاش می کند ارتش ضعیف و قدیمی خود را تحکیم و مدرن کند، حضور سربازان آمریکایی را راهی برای تقویت موضع خود در مناقشات مرزی منطقه می داند.
مسئله اصلی مور مناقشه در آن منطقه دریای چین جنوبی است که چین آن را قلمرو خود می داند، در حالی که فیلیپین، ویتنام، مالزی، برونئی و تایوان نیز مدعی آن هستند.
وزیر خارجه فیلیپین روز جمعه و پس از ملاقات با مذاکره کنندگان آمریکایی گفت که تقویت نظامی فیلیپین، هیچ کشور خاصی را نشانه نمی رود.
فیلیپین به دنبال تامین امنیت بیشتر دریایی و توانایی نظارتی دریایی از طریق مشارکت با آمریکا است. دو طرف برنامه هایی برای مانور و فعالیت های آموزشی دارند و فیلیپین می گوید مسئولیت تمامی طرح ها با این کشور است.
وزیر خارجه فیلیپین در بیانیه ای گفت طول مدت توافقنامه کمتر از ۲۰ سال است. او گفت بیش از نیمی از مذاکرات انجام شده و جلسه آینده در نیمه سپتامبر در واشنگتن خواهد بود.