یک کارمند اخراجی فیسبوک این شرکت را متهم کرد که در برابر حسابهای کاذب و تلاشهای هماهنگ دولتها برای نفوذ بر افکار عمومی شهروندان، انفعالی عمل میکند.
سوفیا جونگ، کارمند سابق دادهشناسی فیسبوک، پاییز گذشته و در همان روزی که از فیسبوک اخراج شد، مدارکی را درباره استفاده دولتها از فیسبوک برای نفوذ بر افکار عمومی شهروندانشان در بولتن داخلی آن شرکت منتشر کرده بود.
سوفیا جونگ میگوید مسئولیت او به عنوان یک کارشناس رده پایین دادهشناسی، یافتن حسابهای کاذب بود. وی میگوید در جستجوهای شخصی خود، به مدارکی درباره حسابهای کاذب آذربایجان و هندوراس و همچنین به ردپای فعالیتهای هماهنگشده دولتهای دیگر، از جمله دولت اکوادور برخورد کرد. به گفته او اگرچه بنا بر مقررات فیسبوک این فعالیتها تحت عنوان کلی «رفتار کاذب هماهنگ» تعریف میشوند، ولی او متوجه شد که برخورد فیسبوک با صاحبان این حسابها، گزینشی است.
متن کامل گزارش مفصل این کارشناس دادهشناسی فیسبوک، برای نخستین بار در سایت «بازفید» افشا شد و فیسبوک را به واکنش وادار کرد.
خانم جونگ میگوید در حالی که خود او پیشگیرانه اقدام میکرد، واکنش فیسبوک به «رفتار کاذب هماهنگ»، منفعلانه است و فیسبوک فقط زمانی عکسالعمل نشان میدهد که از خارج، توسط فعالان سیاسی، سازمانهای غیردولتی، یا خبرگزاریها، زیر فشار قرار گیرد و به افشاگری تهدید شود. در چنان شرایطی فیسبوک به یکباره تصمیم به اقدام میگیرد. او فیسبوک را متهم کرده است که یافتههای او را جدی نمیگرفت.
فیسبوک در بیانیهای که در این باره به خبرگزاریها داد، یافتههای خانم جونگ را رد نکرد، ولی تلاش کرد آنها را بیاهمیت جلوه دهد. فیسبوک تاکید کرد به مبارزه با حسابهای کاذب و سوءاستفاده از امکانات رسانه اجتماعی، اولویت میدهد، و تیمهای تخصصی آن تاکنون بیش از ۱۵۰ شبکه رفتار کاذب هماهنگ شده را که در کشورهای آمریکای لاتین، خاورمیانه، شمال آفریقا، و آسیا و اقیانوس آرام فعال بودند، حذف کردهاند.