وزارت بهداشت ایران از ۲۸ تا ۲۹ مرداد، ۲۸ هزار و ۸۳۳ مورد جدید ابتلا به کرونا در کشور را تأیید کرد. همچنین بر اساس آمار رسمی، در این ۲۴ ساعت، ۵۵۵ نفر دیگر در اثر ابتلا به کرونا جان باختند.
این وزارتخانه، آمار تفکیکی ارائه نمیدهد و بسیاری از جمله تعدادی از خود مقامات معتقدند آمار واقعی مرگ و ابتلا در ایران چند برابر ارقام رسمی است. در حال حاضر ۴۱۸ شهر ایران در وضعیت قرمز و نارنجی و ۳۰ شهر پر وضعیت زرد قرار دارند.
از طرفی تصاویر منتشر شده از برگزاری مراسم عاشورا در رسانههای داخل ایران نشان میدهد این مراسم در برخی از نقاط کشور بدون رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی برگزار شده است.
- باز شدن ادارهها و اصناف به رغم ادامه منع تردد و ناکامی در اجرای درست ممنوعیتها
معاون توسعه مدیریت و منابع استاندار تهران از آغاز فعالیت ادارهها، اصناف و بانکهای استان تهران از روز یکشنبه، ۳۱ مرداد خبر داد.
این در حالی است که دستور منع تردد تا پنجم شهریور ادامه خواهد داشت؛ موضوعی که با سردرگمی شهروندان همراه شده است.
در همین حال، ویدئویی از یک پزشک شاغل در یکی از مراکز درمانی قزوین، که از کرج به سمت محل کار خود میرفت در فضای مجازی خبرساز شد. این پزشک میگوید ممانعت مأموران باعث شد جان بیمارش از دست برود.
بسیاری معتقدند تعطیلی و منع ترددی که به درستی اجرا نمیشود کوچکترین تأثیری بر مهار کرونا نداشته است.
در همین حال، در جلسه کمیتههای تخصصی کرونا با حضور ابراهیم رئیسی پیشنهاد داده شد که سال تحصیلی جدید که از اول مهر شروع میشود فعلا حضوری برگزار نباشد تا «شرایط بهداشتی» فراهم شود.
- تأکید مقامات جمهوری اسلامی بر «مهار موفق» کرونا در ایران حتی در کتابهای درسی
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران در جلسه کمیتههای تخصصی کرونا گفت «گزارشها حکایت از اجرای موفق و اثربخش تعطیلات، ممنوعیتها و محدودیتهای مصوب ستاد دارد.»
اظهار نظر مقامات جمهوری اسلامی ایران در مورد موفق بودن در مهار کرونا تازگی ندارد و حتی به کتابهای درسی پایه نهم نیز راه یافته است.
معینالدین سعیدی، نماینده چابهار در مجلس در مورد ادعای مطرح شده در این کتابها گفت: «بعضی از اظهارنظرها نمک بر روی زخم مردم میپاشد؛ وزارت آموزش و پرورش در کتاب اجتماعی پایه نهم نوشته است کشور ما جزء کشورهای برتر در مقابله با بیماری کرونا است در حالیکه ما بیشترین کشتهها را داریم.»
او گفت اظهارات سعید نمکی و معاون وزارت بهداشت در مورد اینکه اگر آنها نبودند شمار کشتهها بیشتر از هند میشد را به حرفهای دروازهبانی تشبیه کرد که میگوید « اگر من نبودم به جای ۲۷ گل ۱۵۰ گل میخوردید.»
- اعتراض رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی به اطلاعاتی که مرکز مدیریت آمار به سعید نمکی ارائه داد
حمید سوری، رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی و واکنش سریع اپیدمی کرونا از نامهای که مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات به سعید نمکی در مورد میزان بستری و فوتی کرونا بعد از تزریق واکسن نوشت انتقاد کرده است.
در این نامه آمده بود که از هر یک میلیون نفر که دز دوم واکسن را تزریق کردهاند و دو هفته هم از تزریق آن گذشته، ۷۵۳ نفر فوت شدهاند.
در نامه این رقم با «کشورهای دیگر» که ۱۰ فوتی است مقایسه شده است که اشاره به آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا است.
رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی و واکنش سریع اپیدمی کرونا میگوید تحلیل آمار در حیطه فعالیت این مرکز نیست
آقای سوری میگوید «گرچه هیچ واکسنی در جلوگیری از ابتلای افراد به کووید-۱۹ بصورت ۱۰۰ درصد موفق نیست ولی مرگ حدود ۱۱ درصد (۸۵۵۲ نفر) در بین بستری شدگان عادی (۷۵۸۸۶) چگونه توجیه می شود؟»
کارشناسان معتقد هستند در نامه مرکز مدیریت آمار و فناوری اطلاعات ، دادههایی چون سن افراد، نوع واکسن ارائه نشده است و همچنین باید به نکاتی چون ضریب مرگ طبیعی افراد مسن پس از بستری نیز توجه کرد.
- ادامه انتقادها از روند کند واکسیناسیون در ایران
انتقادها نسبت به تصمیم رهبر جمهوری اسلامی مبنی بر ممنوعیت واکسنهای آمریکایی و بریتانیایی همچنان ادامه دارد. بسیاری، این تصمیم را عامل اصلی کندی واکسیناسیون که منجر به مرگ هزاران نفر از شهروندان ایران شد، میدانند.
ابوالفضل قدیانی، فعال سیاسی در بیانیهای که وبسایت کلمه آن را منتشر کرده، رهبر جمهوری اسلامی ایران را مقصر اصلی فاجعه کرونا در کشور خواند و گفت : «علی خامنهای باید کنار برود.»
آقای قدیانی در این بیانیه گفت رهبر جمهوری اسلامی ایران « ابتدا با کتمان و ناچیز شمردن کرونا و در گام بعدی با فرافکنی و این که کرونا توطئه دشمن است و سپس با رد کردن کمکهای بینالمللی در مقطعی حساس به گسترش و تشدید کرونا پرداخت.»
جعفر حسین، نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران در بیانیهای نسبت به شیوع کرونا در ایران و پایین بودن میزان واکسیناسیون ابراز نگرانی کرد.
در این بیانیه آمده است که تا تاریخ ۲۵ مرداد، تنها ۱۳ درصد از جمعیت دز نخست و ۵ درصد دز دوم واکسن را دریافت کردهاند.