ستاد مبارزه با مواد مخدر در ایران وجود تریاک در یک نوع «داروی گیاهی کرونا» را تائید کرد اما میگوید که چون میزان آن کم است «جای نگرانی نیست».
«شربت گیاهی آلرگارد» دارویی است که برای استفاده مبتلایان به کووید۱۹ در صداوسیمای جمهوری اسلامی تبلیغ میشود و به همراه سه داروی دیگر به عنوان «درمان کمکی کرونا» از سازمان غذا و داروی ایران مجوز گرفته است. اما اعلام وجود تریاک در آن جنجالی شد.
رضا تویسرکانمنش، مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر به خبرگزاری ایسنا گفته است: «بررسیهای ما نشان میدهد که جای نگرانی نیست و میزان اپیومی که داخل آن استفاده شده کمتر از محدوده مجاز است و موجب اعتیاد نمیشود.»
این مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر در عین حال از وجود تریاک در داروهای مسکن انتقاد کرده و افزوده است: «توصیه می شود مراجع علمی و مسئول نظیر وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو اجازه ندهند که شرکتهای داروسازی با هر بهانه ای از ترکیبات تحت کنترل و مخدر در داروهای معمول استفاده کنند.»
از ابتدای همهگیری ویروس کرونا در ایران ادعاهای مختلفی درباره درمان گیاهی کووید۱۹ طرح شده که از جمله معروفترین آنها تجویز «داروی جامع» و «روغن گل بنفشه پایه کنجد» از سوی عباس تبریزیان، آخوند مدعی طب اسلامی بود. داروی «روغن گل بنفشه» او و به ویژه طریقه استعمال آن، واکنشهای طنزآمیز بسیاری را در میان کاربران شبکه های اجتماعی به راه انداخت.
همچنین نشریه اکونومیست در مطلبی با عنوان ایرانی های مستاصل توصیههای پزشکی بدی دریافت میکنند، دخالت نهادها و شخصیتهای حکومتی و مذهبی در ایران در مقابله با ویروس کرونا را به سخره گرفت.
شایعه موثر بودن تریاک هم اگرچه از ابتدا بارها توسط مقامات بهداشتی تکذیب شده اما گویا همچنان طرفدارانی دارد. ضمن این که بریدهای از یک مصاحبه که در آن فرد مصرف کننده مواد مخدر با خنده میگفت: «معتادا نمیگیرن» تا مدتها به سوژه طنز و شوخی در میان ایرانیان تبدیل شده بود.
همه اینها در حالی است که با ممنوع شدن واردات واکسن فایزر و مودرنا از سوی رهبر جمهوری اسلامی، برخلاف بسیاری از کشورهای دنیا چشمانداز روشنی برای واکسیناسیون در ایران وجود ندارد و آمار مرگ روزانه بر اثر کرونا در ایران به بالاترین میزان از ابتدا رسیده است.