مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، ضمن تاکید بر این که ایالات متحده اجازه دستیابی به تسلیحات به جمهوری اسلامی ایران نمیدهد، گفت که هفته آینده برای اطمینان یافتن از دائمی بودن تحریم تسلیحاتی ایران به سازمان ملل خواهد رفت.
مایک پمپئو روز چهارشنبه ۲۶ شهریور در کنفرانس خبری مشترک با دومینیک راب، وزیرخارجه بریتانیا، در واشنگتن گفت: «ما در مورد اصل خودداری ایالات متحده از دادن اجازه دستیابی تسلیحاتی به جمهوری اسلامی ایران در ۱۹ اکتبر - حدود یک ماه دیگر - صحبت کردیم. آنها کماکان بزرگترین حامی حکومتی تروریسم در جهان هستند و ما باور نداریم دادن اجازه خرید و فروش آزادانه تسلیحات جنگی به آنها به هیچ وجه قابل قبول باشد. ما هفته آینده به سازمان ملل برمیگردیم تا تحریمها را بازگرداندیم و اطمینان پیدا کنیم که تحریم تسلیحاتی [علیه ایران] دائمی خواهد بود. ما عمیقا باور داریم این به نفع مردم همه کشورها است.»
مایک پمپئو در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره تلاش آمریکا برای بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، توافق هستهای برجام در سال ۲۰۱۵ را یک «ناکامی دیپلماتیک» خواند و تاکید کرد که برجام به بزرگترین حامی حکومتی تروریسم در جهان اجازه میدهد که پس از گذشت فقط پنج سال از زمان عقد آن توافق «بتواند بار دیگر سلاح بخرد، سلاح قاچاق کند، و از راه فروش سلاح درآمد کسب کند.»
وزیر خارجه ایالات متحده افزود: «خبر خوب این است که تنها تصمیم درست دولت قبلی در این بود که بندی را در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل لحاظ کرد که به موجب آن هر یک از کشورهایی که نامش در آنجا آمده حق دارد بگوید: ما قصد داریم تمامی تحریمهایی که قبل از این اعمال شده بود، به جای خود بازگردد و این همان کاری است که ما میکنیم.»
وی افزود: «پرزیدنت [ترامپ] در جریان یک سخنرانی در سال ۲۰۱۵ به مردم آمریکا گفت: ما نیازی نداریم هیچ کشوری دیگر در جهان با ما همراه شود و وقتی که ما تصمیم بگیریم، طبق این بند، تحریمها به جای خود بازمیگردد. آنجا هیچ شرط یا پیششرطی نیامده و فقط گفته شده که هر یک از این کشورهایی که نامشان آمده، حق دارند تحریمها را بازگردانند، و ما همین کار را خواهیم کرد.»
مایک پمپئو گفت: «در مورد این که چه خواهیم کرد، ما تحریمهای سازمان ملل را همانطور اجرا میکنیم که هستند. اینها قطعنامههای معتبر و قانونی شورای امنیت است و ایالات متحده همان کاری را که همواره انجام داده است، باز هم انجام میدهد. آمریکا سهم خود را انجام داده و در راستای مسئولیت برای تقویت صلح و در این مورد در خاورمیانه، ما هر چه در توان داریم انجام میدهیم که آن تحریمها به قوت به اجرا درآید. من به یاد دارم وقتی که تازه وزیر خارجه شده بودم و ایالات متحده آمریکا درباره [خروج از] برنامه جامع اقدام مشترک تصمیمگیری کرد، برخی بودند که میگفتند تحریمهای آمریکا موفق نخواهد بود.»
وزیر خارجه آمریکا گفت: «به نظر من هرکسی که امروز به وضعیت مالی جمهوری اسلامی ایران نگاهی بیاندازد - ازجمله این حقیقت که آنها دیگر از منابع مالی لازم برای حمایت از حزبالله و شبهنظامیان شیعهای که در همه جا در تمامی این سالها برای فعالیتهای خصمانهشان خرج کردهاند، برخوردار نیست - میبیند که آن منابع به شکل قابل ملاحظهای پایین آمده، توانایی آنها برای ایجاد مشکل در جهان به شکل قابل ملاحظهای کاهش یافته، و به نظر من، برعکس پیش بینیهای جهانی درباره پیامد تصمیم به جایی که پرزیدنت [ترامپ] در ماه مه ۲۰۱۸ گرفت، ما بسیار موفق بودهایم.»
در این دیدار وزیر خارجه بریتانیا نیز طی سخنانی گفت: «ما در مورد ایران هم صحبت کردیم. ما قاطعانه موافقیم که ایران هیچگاه نباید اجازه داشته باشد که به سلاح هستهای دست پیدا کند. ما نیز بر این باوریم که درهای دیپلماسی به روی ایران باز است تا با مذاکره، مسیری صلحآمیز به سوی آینده اختیار کند. اتخاذ آن تصمیم و آن انتخاب برعهده رهبران [رژیم ایران] در تهران است.»
طبق توافق موسوم به برجام، تحریم تسلیحاتی جمهوری اسلامی ایران روز ۱۸ اکتبر امسال منقضی میشود. ایالات متحده مکانیسم بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را فعال کرده است.