در حالیکه جمهوری اسلامی راههایی برای تحمل تحریمها و پیشروی به سوی بدست آوردن توانایی ساخت بمب اتمی مییابد، خبرگزاری بلومبرگ در گزارشی میگوید که دولت آمریکا با این واقعیت روبرو است که احیای توافق اتمی با حکومت ایران ممکن است دیگر دستیافتنی نباشد.
بلومبرگ به نقل از منابع آگاه با مباحث، مینویسد مقامات آمریکا بعد از ماهها مذاکره بینتیجه برای احیای برجام، در حال بررسی گزینههای خود هستند.
بر اساس این گزارش هر چند آمریکا همچنان برای بازگشت سریع به توافقی «طولانیتر و قویتر» فراخوان میدهد، اما آماده است گزینههای دیگر را بررسی کند، از جمله یک گام انتقالی، شامل لغو محدود تحریمها در ازای متوقف شدن فعالیتهای تحریکآمیز گسترش تسلیحات هستهای.
چشمانداز تغییر گزینه آمریکا در مذاکرات اتمی، پاسخی است به بالا گرفتن تنشها، از جمله انتخاب ابراهیم رئیسی، یک محافظهکار افراطی، به مقام ریاست جمهوری اسلامی، و شماری از رویدادهای تحریکآمیز دیگر، از جمله حملات موشکی به اسرائیل توسط شبهنظامیان حزبالله تحت حمایت حکومت ایران و حمله به نفتکش «مرسر استریت»، در دریای عمان، که جمهوری اسلامی مسئولیت آن را قبول نکرده است. در این حمله یک بریتانیایی و یک رومانیایی کشته شدند.
بلومبرگ به نقل از علی واعظ، مدیر پروژه ایران در «گروه بینالمللی بحران» که پیشنهاد یک توافق محدودتر موقتی را عرضه کرده است، مینویسد «این امید وجود داشت که هر دو طرف، احیای برجام را کمهزینهترین گزینه بدانند.» او میگوید «ولی هر دو طرف در از دست رفتن یک فرصت طلایی مقصر هستند.»
بلومبرگ مینویسد شکست مذاکرات در بازگشت به توافق اتمی، شکستی برای جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا است که علیرغم مخالفت اسرائیل و کشورهای خلیج فارس، از جمله عربستان سعودی و بحرین، احیای برجام را اولویت مهم خود در خاورمیانه اعلام کرد.
به گزارش بلومبرگ، چندین منبع آگاه تاکید دارند که بازگشت کامل به توافق برجام همچنان هدف آمریکا است هر چند تائید میکنند که شواهدی مبنی بر آمادگی حکومت ایران، برای این کار وجود ندارد.
بلومبرگ میافزاید بازارهای نفت از حمله به نفتکش تحت مدیریت اسرائیل و اظهارات بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل که هشدار داد کشورش آماده است در صورت لزوم به ایران حمله کند، بیثبات شدند.
منابع آگاه به بلومبرگ گفتهاند چالشی که مذاکره کنندگان آمریکایی با آن روبرو شدهاند این است که این دولت نتوانست از اهرم تحریمها برای پیشگیری از نقض برجام توسط حکومت ایران استفاده کند در حالیکه ایران حالا با رئیس جمهوری محافظهکار افراطی خود به سرعت برنامه اتمی خود را پیش میبرد و علیرغم فشار اقتصادی تحریمها، تا به حال از موافقت با پذیرش محدودیتها نشانی بروز نداده است.