لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۵۷

در مورد گونه «دلتا» ویروس کرونا چه می‌دانیم و آیا واکسن‌ها روی آن اثر دارند؟


مقامات بهداشتی ایران نیز نسبت به شیوع گونه دلتا در کشور هشدار داده اند
مقامات بهداشتی ایران نیز نسبت به شیوع گونه دلتا در کشور هشدار داده اند

سازمان بهداشت جهانی می گوید گونه «دلتا» ویروس کرونا از زمان شناسایی در هند در پاییز گذشته، دست‌کم به ۸۵ کشور دنیا رسیده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، تدروس آدهانوم، دبیرکل سازمان بهداشت جهانی با توجه به داده‌های کشورها از میزان ابتلا به نوع دلتا می‌گوید گونه «دلتا»، نسبت به دیگر گونه‌های جهش‌یافته با سرعت بیشتری انتقال داده می‌شود.

این گونه، مجموعه‌ای از جهش‌ها را در برمی‌گیرد از جمله جهش مشهور به L452R را که کار ویروس برای آلوده‌کردن سلول‌ها را آسان‌تر‌می‌کند.

اما گونه «دلتا»، شامل دو جهش نگران کننده دیگری که در گونه‌های آلفا ( مشاهده شده در بریتانیا)، بتا (مشاهده شده در آفریقای جنوبی) و گاما( مشاهده شده در برزیل و ژاپن) دیده شده‌اند نمی‌شود.

  • مسری‌تر است اما لزوما خطرناک‌تر نیست

گونه «دلتا» ویروس کرونا سرعت پخش بالاتری نسبت به گونه‌های دیگر دارد.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا اعلام کرده است که از هر چهار مورد ابتلا به ویروس کرونا در کشور، یکی با گونه «دلتا» بوده است.

مقامات بهداشتی می‌گویند گونه «دلتا» تا ۵۰ درصد از آلفا (مشاهده شده بریتانیا) مسری‌تر است ولی تخمین دقیق میزان مسری بودن آن متفاوت است.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری اروپا تخمین زده است که این گونه جدید، حدود ۴۰ تا ۶۰ درصد قابل انتقال تر از نوع آلفا - که نخستین بار در بریتانیا مشاهده شد- باشد.

هیچ مطالعه‌ای تاکنون ثابت نکرده که گونه «دلتا»، بیشتر از انواع دیگر بیماری‌زا باشد و منجر به علائم وخیمتری در فرد مبتلا شود.

اما پژوهشی جدید در اسکاتلند نشان داده است که افراد آلوده به نوع دلتا تقریبا دو برابر افراد مبتلا به آلفا در بیمارستان بستری می شوند. با این حال، دانشمندان هنوز در این مورد نظر قطعی نداده‌اند.

  • علائم «دلتا» چیست؟

در مورد تفاوت علائم بیماری در افراد مبتلا به گونه «دلتا» با افرادی که به انواع دیگر کرونا مبتلا شده‌اند مقاله علمی منتشر نشده است.

به گزارش «نیویورک تایمز»، تیم اسپکتور، متخصص همه‌گیرشناسی ژنتیکی از «کینگز کالج» لندن که در پژوهشی، علائم بیماری کووید-۱۹ را دنبال می‌کند می‌گوید سردرد، گلو درد و آبریزش بینی از رایج‌ترین علائمی هستند که افراد مبتلا به گونه «دلتا» گزارش داده‌اند. اما به گفته دکتر اسپکتور، تب، سرفه و از دست دادن حس بویایی کمتر گزارش شده است.

  • آیا واکسن‌های موجود بر روی آن اثر دارند؟

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا با استناد به شواهد موجود گفته است که گونه «دلتا» ممکن است بتواند تا حدی از آنتی‌بادی‌های ساخته شده در بدن فردی که قبلا به کرونا مبتلا شده و یا واکسن زده است فرار کند و برخی از درمان‌های مبتنی بر آنتی بادی مونوکلونال ممکن است کمتر روی این گونه تأثیر داشته باشد.

در مورد تأثیر واکسن‌های چینی روی گونه دلتا مطالعه‌ای منتشر نشده است.

به گزارش خبرگزاری «رویترز»، فنگ زیجیان، معاون پیشین مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری چین، به رسانه های دولتی گفته است که آنتی بادی‌های ایجاد شده توسط دو واکسن چینی در مقابل گونه دلتا نسبت به گونه‌های دیگر کمتر اثر دارند.

بهداشت عمومی انگلستان در مطالعه‌ای بر روی واکسن آسترازنکا، اثربخشی آن بر روی گونه «دلتا» را ۶۰ درصد تخمین زده است در حالی که این واکسن بر روی گونه آلفا، ۶۶ درصد اثر دارد.

مطالعه دیگری که بهداشت عمومی انگلستان در ماه مه انجام داد نشان داده است که واکسن فایزر، دو هفته پس از تزریق دز دوم، ۸۸ درصد در پیشگیری از بیماری که دارای علائم باشد پیشگیری می‌کند. این مطالعه نشان داده بود اثر فایزر بر روی نوع آلفا، ۹۳ درصد است.

  • دز اضافه؛ راه‌کاری برای ایجاد ایمنی بیشتر

برخی از کشورها گزینه تزریق دز اضافی را شش ماه پس از دز دوم در برنامه واکسیناسیون خود قرار داده‌اند.

به گزارش خبرگزاری «بلومبرگ»، مقامات «مدیریت بحران و حوادث غیرمترقبه امارات متحده عربی» از ارائه یک دوز حمایتی اضافه سینوفارم به افرادی که شش ماه از دز دوم آنها گذشته است، خبر دادند.

  • اگر واکسن نبود چه باید کرد؟

متخصصان به مردم توصیه می‌کنند برای پیشگیری از ابتلا به گونه «دلتا»، واکسن بزنند اما اگر واکسن در اختیارشان نبود، استفاده از ماسک را جدی بگیرند، مرتب دستشان را بشویند و از بودن در مکان‌های شلوغ بپرهیزند.

XS
SM
MD
LG