مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده صبح چهارشنبه به همراه وزیر خارجه عراق در یک کنفرانس خبری در محل وزارت خارجه آمریکا شرکت کرد.
آقای پمپئو در این کنفرانس خبری در مورد تلاش آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی علیه جمهوری اسلامی ایران گفت زمانبندی خاصی را اعلام نمیکند ولی انتظار دارد به طور کامل قطعنامه ۲۲۳۱ بر اساس مفاد آن از سوی همه کشورها، اجرا شود.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره زمان ارائه پیشنهاد برای بازگرداندن تحریمها علیه جمهوری اسلامی در شورای امنیت گفت: «مطلب خاصی در مورد زمانبندی و زمانی که آن را اجرا خواهیم کرد، ندارم. همانطور که پرزیدنت ترامپ گفت ما به زودی آن را اجرا میکنیم. دوم آن که، این یک قطعنامه کاملا معتبر و لازمالاجرای شورای امنیت سازمان ملل است و ما انتظار داریم مانند همه قطعنامههای دیگر شورای امنیت سازمان ملل، اجرا شود.»
آقای پمپئو افزود: «باید به یاد داشته باشید که [قطعنامه] ۲۲۳۱ یک سند ایالات متحده نیست؛ [بلکه] یک سند شورای امنیت سازمان ملل است که یک مجموعه شرایط، حقوق و وظایف، در آن لحاظ شده است و ما آن را کاملا رعایت خواهیم کرد. و ما انتظار داریم تمامی کشورهای جهان - از جمله هر پنج قدرت [اعضای دائم شورای امنیت] و همه اعضای دیگر سازمان ملل که تعهدات بینالمللی که پذیرفتهاند، را جدی میگیرند – به آن پایبند بمانند. انجام این کار یک تعهد دیرینه ایالات متحده است و ما اطمینان داریم همه کشورها خواهند دید که اجرا شدن کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل - که یک مجموعه تعهدات قانونی، گسترده، و مستمر است - به نفع آنها است. سازوکار اجرایی این قطعنامه همان است که ما برای تمامی قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل داریم.»
تحریم تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر منقضی میشود و ایالات متحده آمریکا خواهان تمدید این تحریم تسلیحاتی است. تلاش آمریکا برای تمدید در شورای امنیت ناکام ماند و پرزیدنت ترامپ اعلام کرد مکانیسم بازگشت تحریمهای بینالمللی را فعال میکند.
پیشتر اعلام شد که مایک پمپئو تصمیم دارد روز پنجشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل شرکت کند و رسما خواستار اعمال «مکانیسم ماشه» شود. براساس بندی از توافق هستهای سال ۲۰۱۵، اگر کشوری شاهد نقض تعهدات این توافق باشد، میتواند تقاضای بازگرداندن تحریمهای بینالمللی را ارایه دهد.
حضور مقامات ارشد عراقی در آمریکا
فواد حسین وزیر خارجه عراق به همراه مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق به آمریکا سفر کرده است.
پیش از این سفر، آقای کاظمی گفته بود که عراق هنوز به کمک ایالات متحده نیاز دارد.
نخست وزیر عراق قرار است این هفته با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، دیدار کند تا گفتگوهای استراتژیک عراق و آمریکا، که از ماه ژوئن در مورد روابط دو کشور آغاز شد، به سرانجام برسد.
ایالات متحده بارها نسبت به اقدامات بیثباتکننده جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن در منطقه، از جمله در عراق، هشدار داده است. برای نمونه ژنرال کنت مکنزی، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، چندی پیش به نفوذ بدخواهانه ایران در عراق و سوریه به عنوان یکی از دلایل جلوگیری از شکست پایدار گروه «دولت اسلامی» (داعش) اشاره کرد و گفت: «حمایت ایران از گروههای نیابتی مسلحش در عراق، خطر را برای نیروهای ائتلاف بالا میبرد و بر توانایی ما برای حمایت از گسترش نیروهای امنیتی عراق - که هدف اصلی ما از حضور در آن جا و برای عملیات علیه دولت اسلامی است - تاثیر میگذارد.»