لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲۰ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۰۴

مایک پمپئو در مذاکرات صلح افغانستان: به برقراری صلح پایدار در افغانستان و همکاری بلندمدت آن کشور با آمریکا امیدواریم


مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در کنار زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در کنار زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان

مذاکرات صلح افغانستان روز شنبه ۱۲ سپتامبر (۲۲ شهریور) با حضور وزیر خارجه ایالات متحده در قطر آغاز شد و مایک پمپئو در روز نخست آن سخنرانی کرد.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در مراسم آغاز مذاکرات صلح میان طرف‌های درگیر در افغانستان، موسوم به مذاکرات بین ‌الافغانی، که با ابتکار و میانجی‌گری دولت پرزیدنت ترامپ در دوحه قطر در حال برگزاری است، طی سخنانی ضمن تاکید بر اهمیت برقراری صلح در افغانستان پس از سال‌ها جنگ و درگیری در آن کشور، نسبت به همکاری بلندمدت آمریکا و افغانستان ابراز امیدواری کرد.

آقای پمپئو گفت که آمریکا طرفدار «افغانستانی است که مستقل، متحد، و نماینده همه مردمش باشد» و «در داخل کشور و با همسایگانش در صلح به سر برد.»

وزیر خارجه ایالات متحده در ادامه ابراز امیدواری کرد که فصل آینده تاریخ افغانستان آکنده از «آشتی و پیشرفت» باشد و از دو طرف خواست که «تصمیماتی را در راه رسیدن به صلح، توسعه، و رفاه» و دور شدن از «خشونت و فساد» اتخاذ کنند.

آقای پمپئو همچنین ضمن تاکید بر اهمیت نقش مشارکت زنان در جامعه، حضور چهار تن از زنان برجسته افغانستانی در تیم مذاکره‌کننده دولت افغانستان را «دستاوردی بسیار بزرگ» دانست و تصریح کرد که توافق ایالات متحده و طالبان زمینه‌ساز این دستاورد بزرگ و برگزاری این مذاکرات بوده است.

آقای پمپئو افزود: «به یاد داشته باشید که شما نه تنها برای نسل کنونی افغانستان، بلکه همچنین برای نسل‌های آینده – فرزندان و نوادگان‌تان – فعالیت می‌کنید. ‌از این رو من باز هم قویاً از شما می‌خواهم که این فرصت را از دست ندهید، از این پیشرفت محافظت کنید، به یکدیگر احترام بگذارید، شکیبا باشید، [و]‌ بر هدف این ماموریت متمرکز بمانید. اگر شما از ما بخواهید، ما آماده‌ایم که از مذاکرات‌تان پشتیبانی کنیم. اما این لحظه متعلق به شما است. من دعا می‌کنم که شما این لحظه را از دست ندهید.»

وزیر خارجه آمریکا همچنین امروز با عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی برای آشتی ملی افغانستان، محمد حنیف اتمر، سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان، و اعضای هیئت نمایندگی فراگیر ملی افغانستان در دوحه قطر در مورد مناسبت تاریخی آغاز گفت‌وگوهای صلح افغانستان دیدار کرد.

آقای پمپئو عبدالله عبدالله را ترغیب کرد که از این فرصت برای ایجاد یک راه حل سیاسی و رسیدن به یک آتش‌بس فراگیر و دائمی استفاده کند. او از تلاش‌های تحت رهبری افغانستان و متعلق به افغانستانی‌ها «برای پایان دادن به ۴۰ سال جنگ و اطمینان یافتن از این که افغانستان تهدیدی برای ایالات متحده و هم‌پیمانانش محسوب نمی‌شود» استقبال کرد.

وزارت خارجه ایالات متحده همچنین با انتشار بیانیه‌ای از دیدار وزیر خارجه آمریکا با معاون سیاسی و رئیس دفتر سیاسی طالبان خبر داد.

بنا بر بیانیه‌ای که توسط کیل براون، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، منتشر شده است، آقای پمپئو در دیدار با ملا برادر، معاون سیاسی و رئیس دفتر سیاسی طالبان، و اعضای تیم مذاکره‌کننده طالبان در دوحه به مناسبت رویداد تاریخی آغاز مذاکرات صلح بین طرف‌های درگیر در افغانستان، از طالبان خواست که «از این فرصت برای ایجاد یک توافق سیاسی و دستیابی به یک آتش‌بس فراگیر و دائمی» استفاده کنند.

در این بیانیه همچنین آمده است که وزیر خارجه آمریکا از تلاش‌های تحت رهبری افغانستان و متعلق به افغانستانی‌ها «برای پایان دادن به ۴۰ سال جنگ و اطمینان یافتن از این که افغانستان تهدیدی برای ایالات متحده و هم‌پیمانانش محسوب نمی‌شود» استقبال کرد.

همچنین مارک اسپر، وزیر دفاع ایالات متحده، ‌درباره آغاز مذاکرات صلح افغانستان گفت: «آغاز مذاکرات صلح افغانستان لحظه‌ای تاریخی را در روند صلح افغانستان رقم می‌زند و گامی مهم در راه پیشبرد راهبرد رئیس جمهوری ایالات متحده در رابطه با منطقه جنوب آسیا است. بسیار مهم است که هر دو طرف از این فرصت برای موفقیت روندی، که به راستی تحت رهبری افغانستان است، بهره‌برداری کنند.»

آقای پمپئو در مسیر سفر به دوحه در قطر به خبرنگاران گفته بود: «این مراسمی تاریخی است و بیش از آن که من می‌خواستم، طول کشیده است. ولی روز شنبه و پس از نزدیک به دو دهه، تمامی نمایندگان افغانستان در جلسه‌ای سر یک میز حاضر خواهند شد تا درباره پیشبرد کشورشان، کاهش خشونت، و برآورده کردن خواسته مردم افغانستان - یعنی برخورداری از یک افغانستان که آشتی کرده و دیگر در جنگ نیست، دولتی که نماینده چنین کشوری است - در مذاکراتی چالشی شرکت کنند.»

مایک پمپئو افزود: «امروز کمتر از چند صد شبه‌نظامی القاعده در افغانستان باقی مانده است. بخش بزرگی از رهبری آن‌ها دیگر در میدان نبرد نیست. ما می‌توانیم به دستاورد خود افتخار کنیم؛ ولی حالا زمان برداشتن گام بعدی است. من می‌دانم که این گفت‌وگوها در میان [طرف‌های درگیر در] افغانستان چه قدر دشوار خواهد بود، ولی وظیفه‌ای است که آن‌ها باید بر عهده بگیرند.»

او همچنین در بیانیه‌ای آغاز این مذاکرات را یک فرصت تاریخی برای افغانستان برای پایان دادن به چهار دهه جنگ و خونریزی در آن کشور خواند.

آقای پمپئو تاکید کرد این فرصت نباید هدر رود و گفت: ایثار و سرمایه‌گذاری آمریکا، شرکای ما، و مردم افغانستان، این برهه امید را ممکن کرد.

وزیر خارجه ایالات متحده خاطر نشان کرد: تنها از طریق روند سیاسی با مالکیت و رهبری افغان – که نظرات همه جوامع افغانستان، شامل زنان و اقوام و اقلیت‌های مذهبی، را محترم بشمارد – طرفین می‌توانند به صلح بادوام دست یابند.

مایک پمپئو گفت، ایالات متحده بار دیگر از دولت افغانستان و طالبان می‌خواهد بر تعهد خود برای آن که تروریست‌ها هرگز نتوانند دوباره از خاک افغانستان برای تهدید ایالات متحده و متحدانش استفاده کنند، پایبند باشند.

پرزیدنت ترامپ نیز روز ۲۰ شهریور ماه گفت: این مذاکرات نتیجه یک تلاش‌ جسورانه دیپلماتیک است و دولت من در ماه‌ها و سال‌های گذشته نقش مهمی در آوردن طرف‌های مختلف به پای میز مذاکره و پایان دادن به دهه‌ها جنگ در افغانستان ایفا کرده است.

XS
SM
MD
LG