پاکستان روز جمعه ۲۹ دی اعلام کرد که نمیخواهد اختلافات با ایران را تشدید کند. این اظهارات پس از آن بیان شد که رهبران ارشد غیرنظامی و نظامی پاکستان گردهم آمدند تا وضعیت را پس از حملات اخیر دو کشور به پایگاههای شبهنظامی در خاک یکدیگر بررسی کنند.
یک منبع آگاه در دفتر نخستوزیری پاکستان به رویترز گفت که انوارالحق کاکار، نخستوزیر موقت، نشست کمیته عالی امنیت ملی را با حضور تمامی فرماندهان نظامی آغاز کرده است. او سفر خود به مجمع جهانی اقتصادی داووس را به دلیل شرایط اضطراری کوتاه کرد و پنجشنبه به پاکستان بازگشت.
مرتضی سولنگی، وزیر اطلاعات پاکستان، میگوید که این نشست با هدف «بررسی گسترده امنیت ملی پس از حوادث ایران و پاکستان» برگزار میشود.
در همین حال وزارت امور خارجه پاکستان اعلام کرد که جلیل عباس جیلانی، وزیر امور خارجه این کشور، روز جمعه در تماس با همتای ایرانی خود، ضمن تأکید بر مشارکت نزدیکتر در زمینه مسائل امنیتی، آمادگی کشورش را برای همکاری با ایران در تمامی موضوعات اعلام کرد.
این تماس در شرایطی صورت گرفت که پاکستان در پاسخ به حملات این هفته تهران که پایگاههای شبهنظامی در پاکستان را هدف قرار داد، به اهداف شبهنظامی در داخل خاک ایران حمله کرد.
این حملات، جدیترین برخوردهای مرزی میان دو کشور در سالهای اخیر بود، و از هنگام آغاز جنگ اخیر میان اسرائیل و حماس، هشدار جدی برای بیثباتی گستردهتردر خاورمیانه محسوب میشود. با این حال هر دو طرف بهرغم سابقه روابط دشوار میان دو کشور، تمایل خود را برای کاهش تنشها نشان دادند.
به گفته ایران، در جریان حملات پاکستان، ۹ تن از جمله چهار کودک در یک روستای مرزی کشته شدند. پاکستان میگوید در حملات سهشنبه ایران، دو کودک کشته شدند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، از هر دو کشور خواست تا حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند.
ایالات متحده نیز خواستار خویشتنداری طرفین شد، اگرچه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، گفت که این درگیریها نشان میدهد که جمهوری اسلامی در منطقه چندان «مورد پسند» نیست.
اسلامآباد میگوید که پایگاههای جبهه آزادیبخش بلوچ و ارتش آزادیبخش بلوچ را هدف قرار داده است، در حالی که تهران مدعی است با پهپاد و موشک به مراکز شبهنظامیان گروه «جیش العدل» حمله کرده است.
گروههای شبهنظامی که مورد حمله قرار گرفتند در منطقهای فعالیت میکنند که شامل استان بلوچستان در جنوب غربی پاکستان و جنوب ایران است.
گروههایی که اسلامآباد میگوید به آنها حمله کرده است، دهههاست که علیه دولت پاکستان میجنگند و اهداف مختلفی در بلوچستان از جمله شهروندان چینی را هدف قرار میدهند.
جیش العدل که جمهوری اسلامی مدعی حمله به آنها است نیز یک گروه شبه نظامی قومی محسوب میشود اما گرایشهای اسلامگرای سنی دارد و تهدیدی از سوی جمهوری اسلامی شیعه به شمار میرود. این گروه که با دولت اسلامی ارتباط داشته است، حملاتی را علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران انجام داده است.
در پس زمینه جنگ در غزه، جمهوری اسلامی و متحدانش در حال نمایش قدرت در منطقه هستند. این هفته تهران، همچنین حملاتی را به سوریه علیه آنچه که مراکز داعش خواند، و در عراق، به هدفی که مدعی است مرکز جاسوسی اسرائیل بود، انجام داد.
منبع: رویترز