لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۹

جمع‌بندی وزارت خارجه آمریکا از پنجاهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد


نمایی از شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو- آرشیو
نمایی از شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو- آرشیو

ایالات متحده دومین نشست خود را در شورای حقوق بشر سازمان ملل، با هدف «پیشبرد و حمایت از حقوق بشر» برگزار کرد. این نشست در راستای «تعهد دولت بایدن به مشارکت و راهبری نهادهای چند جانبه» انجام شد.

آمریکا در جریان این نشست، از نقش شورا در «توجه به کشورهایی که نگرانی‌هایی در موردشان وجود دارد، افزایش مسئولیت‌پذیری دولت‌ها، افرادی که حقوق بشر را نقض می‌کنند و رسیدگی به مسائل حقوق بشر در سطح جهانی» حمایت کرد.

چکیده‌ای از آن‌ چه که طی حضور ایالات متحده در نشست اخیر حاصل شده، در اینجا برشمرده می‌شود:

حمایت از حقوق زنان و دختران

ایالات متحده طی «چندین قطعنامه، بیانیه مشترک، گفت‌وگو و نشست‌های جانبی» با تمام توان از «حقوق انسانی و سلامت زنان» حمایت کرده است.

قطعنامه‌هایی که ایالات متحده در آنها مشارکت داشته، بر «رفع تبعیض علیه زنان و تمدید ماموریت گزارشگر ویژه خشونت علیه زنان و دختران» متمرکز بوده‌ است.

دولت بایدن، قاطعانه متعهد به «پیشبرد و حفاظت از حقوق زنان در زمینه سلامت جنسی و باروری» است. این حقوق که برای «بهداشت، برابری جنسیتی، و توسعه پایدار» ضروری است، از اولویت‌های سیاست خارجی ایالات متحده محسوب می‌شود.

همچنین دفتر سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا، با انتشار بیانیه‌ای از «تمدید مأموریت کارشناس مستقل سازمان ملل متحد در حوزه محافظت در مقابل خشونت و تبعیض علیه همجنسگرایان و دگرباشان، تا ۳ سال آینده» به‌شدت حمایت کرد.

نگرانی‌های حقوق بشری در افغانستان

ایالات متحده به‌همراه جامعه بین الملل، از «گفت‌وگوی فوری و صدور قطعنامه‌ای پیرامون حقوق زنان در افغانستان» حمایت کرد. آمریکا، نگرانی خود را از «نقض حقوق بشر در افغانستان که اغلب به طالبان نسبت داده می‌شود» اعلام کرده است. نگرانی‌هایی از جمله در «محدودیت‌هایی گسترده که زنان و دختران افغانستان در زمینه آزادی‌های اساسی خود، دچارش هستند»

این قطعنامه‌ها به جامعه مدنی افغانستان این امکان را می‌دهد که در جلسه ماه سپتامبر، مستقیما به «مسائل شورای حقوق بشر» بپردازد.

کمیسیون تحقیق در خصوص اسرائیل

ایالات متحده «تهیه بیانیه‌ای مشترک را به‌نمایندگی از ۲۲ کشور که نماینده همه گروههای منطقه‌ای هستند، راهبری کرد.»

ایالات متحده طی بیانیه‌ای «نگرانی عمیق خود را در مورد بلاتکلیفی کمیسیون تحقیق در مورد وضعیت اسراییل، کرانه باختری و غزه ابراز کرد.»

محکومیت وضعیت حقوق بشر در چین

ایالات متحده یکی از ۴۷ کشور پیشرو بوده که علنا «نقض حقوق بشر را در چین محکوم کرده است.» این محکومیت، به‌واسطه «بیانیه‌ای مشترک که به‌سرپرستی کشور هلند تدوین شده» اظهار شده است.

آمریکا در این بیانیه «نگرانی عمیق خود را در زمینه نقض حقوق بشر در سین کیانگ، تبت، و هنگ‌کنگ اعلام کرد.»

پرداختن به وضعیت رو به وخامت حقوق بشر در روسیه

ایالات متحده یکی از ۴۷ کشور امضاکننده بیانیه‌ای شدیداللحن است که به‌رهبری اروپا تدوین شده و در اعتراض به «وضعیت رو به وخامت حقوق بشر در روسیه» است.

در این بیانیه «نگرانی جدی ۴۷ کشور در خصوص «دستگیری معترضان، زندانی‌های سیاسی از جمله الکسی ناوالنی، محدود‌کردن جامعه مدنی و رسانه‌ها» مطرح شده است.

همچنین به‌طور ویژه به «وضعیت نگران‌کننده جمهوری چچن، اعدام‌های غیرقانونی و قوانین تبعیض آمیز علیه جامعه LGBTI و اقلیت‌های مذهبی» توجه شده‌است.

علاوه بر این، آمریکا بر حمایت از «آزادی انجمن‌ها و تجمع‌های مسالمت‌آمیز و همچنین بر اهمیت تضمین دسترسی به اینترنت برای همه» تاکید کرده است. این کشور از همه کشورها خواسته «یک محیط امن را ایجاد کنند. محیطی که جامعه مدنی بتواند آزادانه در آن فعالیت کند».

ترویج و حمایت از اعتراض‌های مسالمت‌آمیز

ایالات متحده از «قطعنامه حمایت از حقوق بشر در چارچوب اعتراض‌های مسالمت‌آمیز» پشتیبانی کرد. این قطعنامه از دولت‌ها می‌خواهد که با «فراهم‌ کردن شرایط برای تظاهرات مسالمت‌آمیز، دسترسی معترضان به فضای عمومی و محیطی امن و توانمند برای افراد» زمینه را برای استفاده شهروندان از حقوق خود در «آزادی اجتماعات، آزادی بیان و برقراری اجتماعات مسالمت‌آمیز» فراهم کنند.

دولت ایالات متحده، همچنین در نشست شورای حقوق بشر «قطعنامه‌ای را ارائه کرد که حقوق انسانی را در چهارچوب اعتراضات صلح‌آمیز پیش می‌برد».

در این میان، دولت آمریکا در مورد کشور بلاروس، قطعنامه‌ای را برای «تمدید مأموریت گزارشگر ویژه در بلاروس» ارائه کرده تا به‌واسطه آن موارد «پایمال‌شدن حقوق انسان‌ها توسط رژیم لوکاشنکو» فاش گردد.

رسیدگی به تخلف‌ و سوء‌استفاده‌های مداوم در سوریه

به‌عنوان بخشی از گروه اصلی، ایالات متحده از صدور قطعنامه‌ای پشتیبانی کرد که به «طیف وسیعی از موارد نقض حقوق بشر و نقض مداوم حقوق بشر در سوریه، به‌ویژه علیه زنان و دختران» رسیدگی می‌کند.

در این قطعنامه به رسیدگی به مسائل مربوط به «افرادی که بازداشت یا ناپدید شده‌اند» نیز توجه شده‌ است.

تجدید مأموریت گروه مستقل حقیقت‌یاب در لیبی

ایالات متحده از نزدیک با لیبی برای تمدید «مأموریت گروه مستقل حقیقت‌یاب در لیبی» همکاری کرده‌ است.

فراخوان برای همکاری در مورد وضعیت اریتره

دولت آمریکا از قطعنامه رهبری اتحادیه اروپا حمایت کرد که «با موفقیت، مأموریت گزارشگر ویژه را در مورد وضعیت حقوق بشر در اریتره تمدید کرد». این قطعنامه از دولت می‌خواهد که با گزارشگر ویژه «همکاری کامل» را داشته باشد.

تضمین ادامه گزارش در مورد سودان

ایالات متحده در قالب بخشی از گروه اصلی، به «پیش‌نویس و حمایت از صدور قطعنامه در مورد وضعیت سودان» کمک کرد

این کشور به «حمایت مستمر از کارشناس مستقل در سودان و اطمینان از ابقای مأموریت کارشناس» پرداخت. همچنین الزاماتی را برای تهیه «گزارش در مورد وضعیت حقوق بشر، تا زمان احیای دولت غیرنظامی سودان» مقرر کرد.

همکاری و حمایت در صدور «بیانیه‌های مشترک موضوعی با تمرکز بر SOGI، امنیت غذایی، رویه‌های ویژه، مهاجران، مسئولیت حفاظت از زنان و دختران در برابر جنایات، اهمیت تضمین زبانی قوی‌تر در مورد برابری جنسیتی در فعالیت‌های HRC، آب و موارد افراط‌گرایی» از جمله سایر فعالیت‌های دولت آمریکا در این رسته است.

از دیگر موارد، حمایت از رفع معضلاتی هم‌چون «مشکلات آوارگان داخلی، استقلال و بی‌طرفی قوه قضاییه با تمرکز بر مشارکت زنان، وضعیت زنان و دختران در افغانستان و همچنین وضعیت حقوق بشر در بلاروس، اریتره، لیبی، سودان و سوریه» بوده‌ است.

در زمینه بیانیه‌های مشترک

در تمامی قطعنامه‌ها، بیانیه‌های مشترک و گفت‌وگوهای تعاملی، ایالات متحده زبانی را برای «ترویج برابری و شمول، از جمله در مورد زنان و دختران با همه تنوع‌شان، آوارگان داخلی، LGBTQI+ افراد دارای معلولیت، افراد بومی، اعضای قومی و مذهبی» به‌کار گرفته‌ است.

همچنین علاوه بر مسایل «گروه‌های اقلیت و اعضای دیگر گروه‌های به‌حاشیه رانده‌ شده و آسیب‌پذیر» ایالات متحده در گفت‌و‌گوهای تعاملی متعددی در ارتباط با «وضعیت حقوق بشر در اوکراین» شرکت کرده‌ است.

آمریکا همچنین در گفتگوی تعاملی با گزارشگر ویژه نژادپرستی شرکت کرده و تعهد دولت به عدالت نژادی را برجسته کرده‌ است.

XS
SM
MD
LG