لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۱۷

دیدگاه | نطق خروج از افغانستان، بدترین سخنرانی دوران ریاست جمهوری بایدن


جو بایدن در حال ایراد نطقی درباره عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان؛ کاخ سفید، واشنگتن دی‌سی، پنج‌شنبه ١٧ تیر ۱۴۰۰
جو بایدن در حال ایراد نطقی درباره عقب‌نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان؛ کاخ سفید، واشنگتن دی‌سی، پنج‌شنبه ١٧ تیر ۱۴۰۰

پیتر برگن، تحلیل‌گر امنیت ملی شبکه خبری سی‌ان‌ان، نائب رئیس اندیشکده «نیو امریکا»، و استاد در دانشگاه ایالتی آریزونا، در یادداشتی در تارنمای سی‌ان‌ان، سخنرانی پنج‌شنبه ١٧ تیرماه جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا درباره خروج سربازان آمریکایی از افغانستان را بدترین سخنرانی دوران ریاست جمهوری او ‌خواند.

آقای برگن با اشاره به استدلال جو بایدن مبنی بر اینکه خروج سربازان آمریکایی بر اساس توافق دولت دونالد ترامپ و طالبان بوده است، می‌گوید، از آنجایی که این توافق توسط یک دولت پیشین امضا شده است، «الزام‌آور نمی‌باشد.» وی با اشاره به یک گزارش منتشرشده توسط شورای امنیت سازمان ملل در ماه گذشته و نیز مصاحبه هفته پیش سی‌ان‌ان با عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی آشتی ملی افغانستان، می‌افزاید پیش‌فرض توافق، یعنی قطع روابط طالبان با القاعده تحقق نیافته است.

این تحلیل‌گر امنیت ملی سی‌ان‌ان با مقایسه توافق مذکور با قرارداد اتمی میان ایران و قدرت‌های جهان موسوم به «برجام» می‌گوید، در برجام سه متحد نزدیک ایالات متحده یعنی بریتانیا، آلمان، و فرانسه نیز حضور داشتند و طرف ایرانی، تا پیش از ترک برجام از سوی دولت ترامپ، به تعهدات خود پایبند بود.

پیتر برگن، در ادامه، با اشاره به سخنان جو بایدن مبنی بر تلاش زلمای خلیلزاد، نماینده ایالات متحده در مذاکرات صلح افغانستان، برای دستیابی به صلح میان طالبان و دولت افغانستان می‌گوید، آقای خلیلزاد در زمان ترامپ هم همین سمت را داشت و در چارچوب مذاکرات صلح، بیشتر افغانستان را تسلیم طالبان کرد.

آقای برگن، با اشاره به حضور ٢٨٠٠٠ سرباز آمریکایی در کره‌جنوبی پس از گذشت سه ربع قرن از جنگ کره با هدف دفاع از این کشور در برابر کره‌شمالی، استدلال می‌کند حضور ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی در افغانستان می‌توانست کمک بزرگی به دولت این کشور در مقابله با طالبان و دیگر گروه‌های جهادگرا همچون القاعده کند.

این کارشناس مسائل امنیت ملی در پایان یادداشت خود می‌گوید برخلاف ادعای رئیس جمهوری آمریکا، مسئولان اطلاعاتی‌اش هشدار می‌دهند طالبان در حال در دست گرفتن کنترل افغانستان است. او می‌گوید که جو بایدن به نوعی گفته بود که حضور تنها ۲۵۰۰ سرباز آمریکایی از مجموع ١ میلیون و ٣٠٠ هزار پرسنل فعال ارتش این کشور باعث می‌شود که آمریکا نتواند با چین رقابت استراتژیک کند. به گفته این تحلیل‌گر، بر خلاف ادعای جو بایدن، حضور ۲۵۰۰ نیرو در افغانستان در رقابت واشنگتن با پکن، دست بالا را به چینی‌ها نمی‌دهد.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG