لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۰۹

دیدگاه | تلاش وزیر امور خارجه جدید جمهوری اسلامی برای بهبود روابط با همسایگان عرب ایران


دیدار بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه جدید جمهوری اسلامی، ۷ شهریور - عکس خبری
دیدار بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه جدید جمهوری اسلامی، ۷ شهریور - عکس خبری

به نظر می‌رسد حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جدید جمهوری اسلامی، تمرکز خود را بر بهبود روابط ایران با کشورهای عرب منطقه و همسایگان خود در خلیج فارس، معطوف کرده است، در حالی که جنگ نیابتی در یمن که ایران و عربستان سعودی را به مقابله با هم کشانده است، همچنان جریان دارد.

ادوارد یرمیان، گزارشگر بخش انگلیسی صدای آمریکا، می‌نویسد شبه‌نظامیان نیابتی حکومت ایران در منطقه به تازگی پایگاه هوایی العند در نزدیکی بندر عدن یمن و فرودگاه ابها واقع در خاک عربستان سعودی را مورد حمله پهپادی قرار دادند. بنا به گزارش‌ها در این حمله، که حکومت سعودی آن را به حوثی‌های تحت‌الحمایه جمهوری اسلامی در یمن نسبت داد، هشت تن زخمی شدند.

گزارشگر صدای آمریکا می‌نویسد نخستین حضور حسین امیرعبداللهیان در مقام وزیر امورخارجه ایران در کنار دیپلمات‌های ارشد منطقه در بغداد با فراخوان همکاری منطقه‌ای رقم خورد. هر به نظر می‌رسید که برخی از رهبران عرب که در کنفرانس بغداد حاضر بودِند، حضور عبداللهیان و تلاش او برای جلب تماشاگر از طریق سخنرانی به زبان عربی را خوش نداشتند.

میزبانان عراقی امیرعبداللهیان، با تشویق بهبود روابط میان جمهوری اسلامی با دشمنان منطقه‌ای آن، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، آشکارا در پی یک پیشرفت دیپلماتیک عمده بودند و عبداللهیان نیز بازیگران خارج از منطقه، از جمله آمریکا و متحدان آن را، عامل تنش‌های منطقه‌ قلمداد کرد. او تاکید کرد که حکومت ایران خواهان صلح بر مبنای گفتمان و تلاش‌های منطقه‌ای است و امیدوار است این کشورها درک کنند که تنها راه دست یافتن به آن، اعتماد مشترک و پرهیز از دخالت‌های خارجی است.

گزارشگر صدای آمریکا می‌افزاید، معلوم نیست امیرعبداللهیان موفق شده باشد در مواضع درازمدت عربستان سعودی و امارات، تغییری به وجود آورد. افزون بر این، به نظر نمی‌رسد دیدار روز یکشنبه آقای امیرعبداللهیان از دمشق پایتخت سوریه، در کاستن از نارضائی عربستان سعودی و امارات از تسلط حکومت ایران بر دولت‌های سوریه، عراق، لبنان، و یمن، تاثیری داشته باشد. همچنین بعید است حملات پهپادی حوثی‌ها به پایگاه هوایی العند و فرودگاه ابها در روابط تهران با ریاض تاثیر مثبتی داشته باشد.

مهرداد خوانساری، دیپلمات سابق و تحلیلگر، در مصاحبه با صدای آمریکا می‌گوید عربستان سعودی، علی‌رغم آنکه جمهوری اسلامی را خوش نمی‌‌دارد، زیر فشار است که موضع خود را نسبت به حکومت ایران، نرم‌تر کند.

خوانساری می‌گوید: «یمن برای آنها [سعودی‌ها] فاجعه بزرگی بوده است و آنها می‌دانند که بدون کمک ایران بدون نوعی وقفه در حمایتی که ایران در اختیار حوثی‌های یمن می‌گذارد، نمی‌توانند از یمن خارج شوند. هر چند انجام را کاری که مجبور به انجام آن هستند، دوست ندارند.»

تئودور کاراسیک، تحلیل‌گر امور خلیج‌ فارس در واشنگتن، در مصاحبه با صدای آمریکا ابراز عقیده می‌کند که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جدید جمهوری اسلامی، با ادای احترام به پیش‌کسوت خود قاسم‌ سلیمانی، به سرعت جوهر خود را نمایان کرد. او پیش از سفر به دمشق برای دیداری گرم با بشار اسد، به نظر رسید که در بغداد با امتناع از ایستادن در محل تعیین شده برای عکسبرداری، از پروتکل دیپلماتیک عدول کرد.

کاراسیک می‌گوید تحلیل‌گران در خاورمیانه کارهای امیرعبداللهیان را تهاجمی و به نوعی اشاره به لحنی دانستند که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی، می‌خواهد در پیش بگیرد.

گزارشگر صدای آمریکا می‌گوید که امیرعبداللهیان و علی شمخانی، مشاور امنیت ملی ایران، هر دو روابط نزدیکی با قاسم سلیمانی داشتند و بنابراین، دولت جدید تاکید می‌کند که تغییری در راهبردهای منطقه‌ای قاسم سلیمانی داده نخواهد شد.

کراسیک به صدای آمریکا می‌گوید، با توجه به رفتار تهاجمی امیرعبداللهیان، و در حالی که پرونده هسته‌ای ایران توسط تیم جدید مورد ارزیابی مجدد قرار می‌گیرد، شرکای غربی مذاکره با ایران در دوران جالبی قرار دارند.

XS
SM
MD
LG