لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۳ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۷

دیدگاه | ابراهیم رئیسی باید در رابطه با اعدام‌های دهه ۱۳۶۰ محاکمه شود


ابراهیم رئیسی بعد از رای دادن در یک حوزه رای‌گیری در تهران، برای خبرنگاران دست تکان می‌دهد (آرشیو)
ابراهیم رئیسی بعد از رای دادن در یک حوزه رای‌گیری در تهران، برای خبرنگاران دست تکان می‌دهد (آرشیو)

یک فعال برجسته حقوق بشر در مقاله‌ای در روزنامه «گاردین» می‌نویسد رئیس جمهوری بعدی ایران باید در رابطه با نقشی که در اعدام‌های فله‌ای دهه ۱۳۶۰ داشت، محاکمه شود.

جفری رابرتسون، وکیل دادگستری، می‌نویسد مسئولیت مرگ هزاران تن که در سال ۱۳۶۷ در زندان‌های حکومت ایران محبوس بودند، بر عهده ابراهیم رئیسی، برنده انتخابات ریاست جمهوری اسلامی، است.

رابرتسون یادآور می‌شود که آقای رئیسی در ۲۸ سالگی، در هیات سه‌نفره‌‌ای که مخالفان نظام لقب «هیات مرگ» را به آن دادند، به عنوان دادستان عضویت داشت، و در یک سخنرانی در سال ۱۳۹۷ کشتار هزاران زندانی را «یکی از دستاوردهای غرور‌آمیز نظام» توصیف کرد.

رابرتسون می‌نویسد: «خانواده قربانیان و همه جهان حق دارند بدانند رئیسی در آن دوره هولناک دقیقا چه کرد. مصونیت دیپلماتیک نمی‌تواند بهانه شود که برای آوردن مسئولان به دادگاه، تلاش بیشتر انجام نگیرد.»

رابرتسون که به سفارش بنیاد عبدالرحمن برومند در واشنگتن، در سال ۱۳۸۹ کتابی تحقیقی را درباره اعدام‌های دهه‌ ۱۳۶۰ منتشر کرده، با چهل تن از بازماندگان قربانیانی که در سال ۱۳۶۷ در زندان بودند، شخصا مصاحبه کرده و روزنامه‌‌های آن دوره ایران را مورد بررسی قرار داده است.

جفری رابرتسون می‌افزاید آیت‌الله خمینی، خشمگین از پذیرفتن ناگزیر توافق آتش‌بس با صدام حسین، در تابستان ۱۳۶۷ با صدور فتوایی دستور مرگ همه «محاربان» و کشتار هزاران تن از زندانیان را صادر کرده بود. بسیاری از قربانیان دانشجویانی بودن که بعد از خاتمه دوران محکومیت، در زندان نگه داشته شده بودند.

رابرتسون می‌نویسد سازمان ملل که در اجلاس‌های سالیانه پذیرای رهبران تروریستی مثل معمر قذافی بوده است، در مورد ابراهیم رئیسی به تحریم سال ۱۳۹۸ آمریکا برخورد خواهد کرد که از مانع ورود او به آمریکا خواهد شد. اما در هرحال، نماینده هیچ کشور دموکراتیکی نباید با ابراهیم رئیسی دست بدهد، کنار او بایستد، یا حرف‌های او را جدی بگیرد.

* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی‌رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG