لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۴۰

دیدگاه | دولت آمریکا باید برای متوقف کردن کودتا در تونس بیشتر تلاش کند


سربازان تونسی از ورود نمایندگان به پارلمان آن کشور جلوگیری کرده‌اند (۲۶ ژوئیه ۲۰۲۱)
سربازان تونسی از ورود نمایندگان به پارلمان آن کشور جلوگیری کرده‌اند (۲۶ ژوئیه ۲۰۲۱)

جاش روگن، ستون‌نویس روزنامه واشنگتن پست، در مقاله‌ای از دولت آمریکا خواسته است که برای متوقف کردن «کودتا» در تونس، بیشتر تلاش کند.

وی می‌نویسد، قیس سعید، رئیس جمهوری تونس، با انحلال کابینه و برکناری نخست وزیر دارد تعهد دولت آمریکا به تداوم دموکراسی در تونس را محک می‌زند، تعهدی که در سال ۲۰۱۵، جو بایدن، در مقام معاون ریاست جمهوری، در دیدار با محمد باجی قائد سبسی، رئیس جمهوری اسبق تونس، بر آن تاکید کرده بود.

روگن می‌نویسد راشد الغنوشی، رئیس مجلس و دبیرکل حزب اسلام‌گرای میانه‌رو «النهضه» روز دوشنبه در تظاهراتی بیرون ساختمان پارلمان تونس، برای مقاومت در برابر آن چه «نیروهای استبداد و ستم» توصیف کرد، فراخوان داد و اعلام کرد به‌ رغم حکم رئیس جمهوری، پارلمان تونس باز است و به کار خود ادامه می‌دهد. این در حالی است که رئیس جمهوری تونس علاوه بر انحلال کابینه و برکنار کردن نخست وزیر، پارلمان را نیز برای مدت ۳۰ روز به حال تعلیق درآورده است و با استفاده از ارتش، از دسترسی نمایندگان به ساختمان جلوگیری می‌کند.

ستون‌نویس واشنگتن پست معتقد است که کاخ سفید و وزارت خارجه در بیانیه‌هایی که در حمایت از دموکراسی صادر کردند، ماهرانه کوشیدند از جانبداری بپرهیزند، و معلوم نیست کدام سوی منازعه سیاسی کنونی درتونس را نماینده آرمان دموکراسی در آن کشور می‌دانند.

در این مقاله به نقل از سارا یرکرز، پژوهشگر ارشد موقوفه کارنگی برای صلح بین‌المللی و از مقامات سابق وزارت خارجه و پنتاگون، آمده است، آشکار است مقامات دولت آمریکا پیش از بیان هرگونه اظهارات شدید، می‌خواهند ببینند أوضاع تونس چگونه پیش می‌رود.

جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، گفته است که دولت بایدن نمی‌تواند پیش از به پایان رسیدن بررسی تیم حقوقی وزارت خارجه، اقدامات قیس سعید را «کودتا» بخواند.

در ادامه این مقاله آمده است، برخی قانونگذاران آمریکا و کارشناسانی که با اقدامات اخیر قیس سعید مخالف هستند، عقیده دارند امتناع پرزیدنت بایدن از محکوم کردن اقدامات قیس سعید، او را جسورتر می‌کند و به تضعیف نیروهایی می‌انجامد که در داخل آن کشور تلاش می‌کنند مطابق قانون اساسی از اصل تفکیک قوا - اصلی که حکومت دموکراتیک در تونس را طی ده سال گذشته سرپا نگه داشته است - دفاع کنند.

نویسنده واشنگتن پست نسبت به تلاش‌های آینده آمریکا و دولت‌های اروپایی برای آن که قیس سعید را متقاعد کنند تلاش برای به دست گرفتن قدرت خودکامه به نفع او تمام نخواهد شد، ‌خوش‌بین است و اهرم اقتصادی آمریکا، از جمله کمک ۵۰۰ میلیون دلاری که اخیرا به امضا رسیده، را یادآور می‌شود. او به نقل از یک استاد دانشگاه ویلیام اند مری و پژوهشگر اندیشکده بروکینگز، هشدار می‌دهد که اگر آمریکا در این مورد رهبری را در دست نگیرد، این خلاء رهبری را کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی، مصر، و امارات - که نضج گرفتن دموکراسی در خاورمیانه را برای خود به منزله خطر می‌بینند - پر خواهند کرد.

جو ویلسون، نماینده جمهوریخواه کنگره از ایالت کارولینای جنوبی، در نامه‌ای که روز دوشنبه خطاب به وزیر خارجه آمریکا منتشر کرد، هشدار داد که اگر دموکراسی در تونس فرو بپاشد، نه تنها امنیت آمریکا و مشارکت اقتصادی در شمال افریقا به مخاطره می‌افتد، بلکه به استدلال نیروهای استبدادی منطقه - به ویژه سازمان‌های تروریستی سلفی‌ نظیر القاعده و داعش - مبنی بر این که دموکراسی به عنوان یک نظام حکومتی شکست خورده است، اعتبار می‌بخشد.

ستون‌نویس واشنگتن پست با یادآوری این نکته که پرزیدنت بایدن همواره نزاع دموکراسی با خودکامگی را بزرگترین جنگ عصر امروز می‌خواند، می‌نویسد: «اما به نظر نمی‌رسد که این دولت مایل یا قادر باشد در دوران زمامداری خود، کار چندانی درباره سقوط دموکراسی‌ها در اطراف جهان انجام دهد. در تونس، فرصت ایالات متحده برای اقدام کردن، دارد از دست می‌رود.»

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی‌رسانی منتشر شده است و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG