لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۴۲

دیدگاه | همزمان با تلاش دولت آمریکا برای احیای برجام اسرائیل باید موضع قاطع خود در برابر جمهوری اسلامی را حفظ کند


نفتالی بنت در پارلمان اسرائيل - عکس آرشیوی
نفتالی بنت در پارلمان اسرائيل - عکس آرشیوی

در آستانه دیدار نخست وزیر جدید اسرائیل از آمریکا، دو فعال سیاسی در واشنگتن می‌گویند در حالی که دولت ایالات متحده در تلاش برای دست یافتن به توافق هسته‌ای تازه‌ای با جمهوری اسلامی است، اسرائیل باید همچنان بر مواضع سخت خود در برابر حکومت ایران ادامه دهد و حتی برای اقدام منفرد علیه حکومت ایران آماده باشد.

جیکوب نایجل و مارک دوبوویتز از اندیشکده «دفاع از دمکراسی‌ها» در واشنگتن، طی مقاله‌ای در پایگاه اینترنتی هفته‌نامه نیوزویک می‌نویسند به نفع آمریکا و اسرائیل است که آقای نفتالی بنت به طور خصوصی - ولی مستقیما - به رئیس جمهوری آمریکا گوشزد کند که آمادگی دولت آمریکا برای باز‌آوردن حکومت ایران به قرارداد معیوب هسته‌ای سال ۲۰۱۵ اشتباه است.

نویسندگان مقاله می‌گویند که ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری آینده ایران، از استیصال آقای بایدن و رابرت مالی، مذاکره‌کننده هسته‌ای او، برای بازگشت به برجام آگاه است و واشنگتن را برای دریافت امتیازهای بیشتر تحت فشار قرار خواهد داد. این در حالی است که اسرائیل احیای برجام را به مراتب زیان‌بارتر از خود برجام می‌داند؛ زیرا واشنگتن برای لغو تحریم‌های بیشتری نسبت به آن چه برجام در سال ۲۰۱۵ لغو کرد، آمادگی دارد. علاوه بر آن، حکومت ایران خواهد توانست تمام دستاوردهای هسته‌ای را که در این مدت کسب کرده است برای خود نگه دارد.

جیکوب نایجل و مارک دوبوویتز در ادامه می‌نویسند، اگر حرف جواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، صحت داشته باشد، آقای مالی موافقت کرده است که تحریم‌های آمریکا علیه بیش از یک هزار شخص حقوقی و حقیقی، از جمله تمام بانک‌های ایران به استثنای یک بانک، را لغو کند. همچنین گزارش شده است که آقای مالی حتی با رفع تحریم از علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، و حذف سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان‌های تروریستی بین‌المللی، موافقت کرده است. به گفته آنها، تنها چند تحریم نمادین جزیی باقی مانده است که آنها هم قدرت چندانی ندارند.

این دو پژوهشگر بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها در مقاله‌ خود در نیوزویک می‌نویسند، برخلاف ادعای دولت اوباما، برجام نه تنها مسیر حکومت ایران برای دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را نبست، بلکه در واقع این مسیر را هموارتر کرد و اگر نظام صبر کافی داشته باشد، برجام در سال ۲۰۳۱ به آن اجازه خواهد داد که به هر مقدار زیربنای هسته‌ای که لازم بداند، دسترسی داشته باشد.

نویسندگان، به نخست وزیر اسرائیل توصیه می‌کنند که در مذاکره با آقای بایدن، روی لزوم ممنوعیت کامل غنی‌سازی اورانیوم، تسلیحاتی کردن اورانیوم غنی‌شده، و شیوه حمل سلاح‌های هسته‌ای، تاکید کند. آنها می‌نویسند، به نظر منابع آگاه برنامه تسلیحاتی کردن اورانیوم غنی‌شده دو سال با تکمیل شدن فاصله دارد. حذف محسن فخری‌زاده، معاون وزارت دفاع جمهوری اسلامی، به این برنامه لطمه بزرگی زد و ثابت کرد که حذف شخص از تخریب زیربناها موثرتر است.

نویسندگان تاکید دارند که توافق جدید، نباید بگذارد تاسیسات زیرزمینی تسلیحاتی کردن اورانیوم و گروه‌های سازنده آن،‌ به فعالیت خود ادامه دهند. آنها می‌افزایند، برجام سال ۲۰۱۵ تحریم سازمان ملل علیه موشک‌های بالیستیک با قابلیت حمل کلاهک‌های هسته‌ای را تا حدودی تضعیف کرد، و این تحریم‌ها، تا سال ۲۰۲۳، منقضی خواهد شد. ولی یادآور می‌شوند که هر چند حکومت ایران برنامه موشکی را غیرقابل مذاکره خوانده است، اما قبلا نیز زیر فشار آمریکا درباره امور غیر قابل مذاکره مجبور به سازش شده است.

نویسندگان مقاله توصیه می‌کنند تا زمانی که ایران حاضر نشده وارد این گفت‌و‌گوها شود، اسرائیل نباید به مذاکره با دولت بایدن درباره «غرامت» یا مفهوم عبارت «یک توافق طولانی‌تر و نیرومندتر» تن دهد. بلکه دولت اسرائیل باید با صدایی واحد به دولت بایدن توضیح دهد که چرا احیای برجام برای هر دو کشور آمریکا و اسرائیل بد است و آنها می‌توانند موضوعات دیگر را به بعد از حل و فصل موضوع هسته‌ای موکول کنند.

جیکوب نایجل، رئیس سابق شورای امنیت ملی اسرائيل، و مارک دوبوویتز، مدیر عامل بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در نیوزویک می‌نویسند: «هیچ کشوری در برابر ایران، از اسرائیل قاطع‌تر نیست. هر نشانی حاکی از تمایل اسرائیل به سازش بر سر اصول خود، کل سیاستگذاری و دورنمای سیاسی را در واشنگتن تغییر خواهد داد. اینک زمان همکاری بیشتر میان آمریکا و اسرائیل به منظور مقابله با نظام ایران، و نیز آماده‌سازی بیشتر اسرائیل، در صورتی که مجبور شود به تنهایی دست به اقدام بزند، است.»

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

XS
SM
MD
LG